Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm + Silka E - jak wybudować

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się, czy należy się tak przejmować tą różnicą w izolacji akustycznej różnych materiałów.

Ja planuję wymurować ściany nośne z BK, działowe chciałem wymurować z silikatów - właśnie ze względu na różnicę w izolacji akustycznej i akumulację ciepła, ale, czy 47dB dla silikatu 12cm spełni swoje zadanie, jeżeli w ścianie są drzwi? Zaznaczam, że typowe drzwi wewnętrzne o strukturze plastra miodu, to Rw 17dB.

BK 12cm klasa 600 ma wskaźnik izolacji akustycznej na poziomie Rw 38dB, więc i tak sporo więcej niż drzwi. Oczywiście, można kupić drzwi akustyczne, ale ich cena jest powalająca - jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.

Sytuacja wygląda podobnie przy ścianach nośnych. BK 24cm klasa 600, to Rw na poziomie 42dB. Okna np. Vetrex, to Rw na poziomie 33dB z drzwiami jest to samo... np. Stolbud z wkładem akustycznym, to izolacja akustyczne Rw od 36 do 42dB, czyli dokładnie tyle, ile "głośny BK".

Czy nie należy, więc zacząć od drzwi i okien?

Edytowane przez f1lar

Nie, bo drzwi i okna stanowią max kilkanaście procent powierzchni ściany :) Ja mamy cały dom wymurowany w systemie Porotherm i w praktyce tylko w pobliżu drzwi i okien słychać znacznie głośniejsze dźwięki. Np. w sypialni łóżko mamy w rogu pokoju, a po drugiej stronie ściany jest salon i wieczorem leżąc w łóżku nie słychać ani komentarza sportowego ani nawet rozmowy kilku osób :)