chiniol82 23.01.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Witam Zrobiłem 3 zdjęcia termowizyjne moich 3 okien dachowych i mam podejrzenia, czy napewno te okna są dobrze założone. W szczególności chodzi mi o to pierwsze 2 zdjęcia (zwykłe i termowizyjne z 3 granatowymi plamami u góry). Czy styk okna u góry jest zawsze taki słaby? Czy może tu nie chodzi o okna tylko o obróbkę dookoła? ps. zdjęcia robione przy temp. zew. -5"C pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.01.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam Zrobiłem 3 zdjęcia termowizyjne moich 3 okien dachowych i mam podejrzenia, czy napewno te okna są dobrze założone. W szczególności chodzi mi o to pierwsze 2 zdjęcia (zwykłe i termowizyjne z 3 granatowymi plamami u góry). Czy styk okna u góry jest zawsze taki słaby? Czy może tu nie chodzi o okna tylko o obróbkę dookoła? ps. zdjęcia robione przy temp. zew. -5"C pozdrawiam! okno połaciowe to najsłabszy termicznie punkt poddasza. Praktycznie brak możliwości poprawnego ocieplenia. Jeśli nie kupiłeś go razem z kołnierzem termicznym (który również niej jest 100% lekarstwem) to na 99% nie jest ocieplone właściwie (albo wogóle, bo mało która ekipa poświęca na to czas). jak myślisz dlaczego w instrukcjach montażu okiem wspomniane jest, że należy pod nim zamontować grzejnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabc 26.01.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam . Czeka Cię rozbiórka kołnierzy i ocieplenie od zewnątrz ,a może i zdjęcie płyt gipsowych.A grzejnik pod oknem nie ma tu nic do rzeczy.Grzejnik jest po to zalecany by uniknąć skralpaniu się wody na szybie i parowaniu szyby.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.01.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 ....A grzejnik pod oknem nie ma tu nic do rzeczy.Grzejnik jest po to zalecany by uniknąć skralpaniu się wody na szybie i parowaniu szyby.Pozdrawiam sam sobie zaprzeczasz. Woda na nim się skrapla, gdyż ma niską temperaturę. Ma niską temperaturę, bo sama konstrukcja okna...słaba jest. Zwróć uwagę, że pod zwykłymi oknami grzejników nie każą montować a jakoś tak łatwo nie parują. Oczywiście, kołnierz możesz docieplić, skrzydła nie. A skrzydło cieniutkie jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 26.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 IMHO fachmany poszły na łatwiznę i dolny pionowy, i górny poziomy skos zaczęli robić bezpośrednio od ramy okna. Zaleca się zrobić najpierw prostopadłe odejście płyty od ramy okna na jakieś 6-8cm, a dopiero później pionowe dolne i poziome górne mocowanie płyty. Jest to trudniejszy i bardziej czasochłonny montaż gk ale umożliwia wciśnięcie wełny w wspomnianej grubości przy samej ramie, co ograniczy mostek cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 27.01.2014 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Dzięki za podpowiedzi! W takim razie nie pozostaje nic innego jak prostopadle odejść od ramy i ocieplić w tym miejscu wełną/pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Zdjęcia pokazują, że to nie szyba a źle wykonana izolacja wokół okna. Trudno powiedzieć gdzie popełniono błędy a może i od strony dachu i od wewnątrz. Dość łatwo poprawić od strony dachu i radziłbym od tego zacząć a jak sytuacja się poprawi nie demolowałbym płyty gipsowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 07.02.2014 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 a można jakieś szczegóły jak poprawić od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 08.02.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 od zewnatrz to dosc ciezko poprawki zrobic, mozesz probowac nawiercic kilka otworow i jeszcze wcisnac tam pianke ale to nie daje gwarancji poprawy. dziury potem zagipsujesz i sheetrock na nowo i gldzaisz i maluesz. Mozesz tak probowac ale najlepszym rozwiazaniem jest jednak rozebrac z tym ze tu kurwica czlowieka bierze na mysl ze chu... kase wzieli i spier... no coz tak to jest z kiciarzami. Ja u siebie okna robilem samemu. W sumie schodzilo mi okolo 1 popoludnia na okno ale wiem ze mam zrobione dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.02.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Od zewnątrz jest dość prosto! Należy zdemontować pokrycie w okolicy okna oraz blaszane kołnierze ramy. Będzie widać czy jest tam izolacja cieplna i fartuch folii dachowej. jak nie ma to należy otulić ramę wełną szklaną do wysokości łat i zamontować fartuch osłaniający z folii a następnie kołnierze i pokrycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts