Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

błędny montaż okna dachowego?

chiniol82

Recommended Posts

Witam

Zrobiłem 3 zdjęcia termowizyjne moich 3 okien dachowych i mam podejrzenia, czy napewno te okna są dobrze założone.

W szczególności chodzi mi o to pierwsze 2 zdjęcia (zwykłe i termowizyjne z 3 granatowymi plamami u góry).

Czy styk okna u góry jest zawsze taki słaby?

Czy może tu nie chodzi o okna tylko o obróbkę dookoła?

ps. zdjęcia robione przy temp. zew. -5"C

pozdrawiam!

DC_0977.jpg

IR_0976.jpg

IR_0978.jpg

IR_0982.jpg

Witam

Zrobiłem 3 zdjęcia termowizyjne moich 3 okien dachowych i mam podejrzenia, czy napewno te okna są dobrze założone.

W szczególności chodzi mi o to pierwsze 2 zdjęcia (zwykłe i termowizyjne z 3 granatowymi plamami u góry).

Czy styk okna u góry jest zawsze taki słaby?

Czy może tu nie chodzi o okna tylko o obróbkę dookoła?

ps. zdjęcia robione przy temp. zew. -5"C

pozdrawiam!

okno połaciowe to najsłabszy termicznie punkt poddasza. Praktycznie brak możliwości poprawnego ocieplenia. Jeśli nie kupiłeś go razem z kołnierzem termicznym (który również niej jest 100% lekarstwem) to na 99% nie jest ocieplone właściwie (albo wogóle, bo mało która ekipa poświęca na to czas).

jak myślisz dlaczego w instrukcjach montażu okiem wspomniane jest, że należy pod nim zamontować grzejnik ?

....A grzejnik pod oknem nie ma tu nic do rzeczy.Grzejnik jest po to zalecany by uniknąć skralpaniu się wody na szybie i parowaniu szyby.Pozdrawiam

:) sam sobie zaprzeczasz.

Woda na nim się skrapla, gdyż ma niską temperaturę. Ma niską temperaturę, bo sama konstrukcja okna...słaba jest. Zwróć uwagę, że pod zwykłymi oknami grzejników nie każą montować a jakoś tak łatwo nie parują. Oczywiście, kołnierz możesz docieplić, skrzydła nie. A skrzydło cieniutkie jest....

IMHO fachmany poszły na łatwiznę i dolny pionowy, i górny poziomy skos zaczęli robić bezpośrednio od ramy okna. Zaleca się zrobić najpierw prostopadłe odejście płyty od ramy okna na jakieś 6-8cm, a dopiero później pionowe dolne i poziome górne mocowanie płyty. Jest to trudniejszy i bardziej czasochłonny montaż gk ale umożliwia wciśnięcie wełny w wspomnianej grubości przy samej ramie, co ograniczy mostek cieplny.

Zdjęcia pokazują, że to nie szyba a źle wykonana izolacja wokół okna. Trudno powiedzieć gdzie popełniono błędy a może i od strony dachu i od wewnątrz. Dość łatwo poprawić od strony dachu i radziłbym od tego zacząć a jak sytuacja się poprawi nie demolowałbym płyty gipsowej. Pozdrawiam.

od zewnatrz to dosc ciezko poprawki zrobic, mozesz probowac nawiercic kilka otworow i jeszcze wcisnac tam pianke ale to nie daje gwarancji poprawy. dziury potem zagipsujesz i sheetrock na nowo i gldzaisz i maluesz. Mozesz tak probowac ale najlepszym rozwiazaniem jest jednak rozebrac z tym ze tu kurwica czlowieka bierze na mysl ze chu... kase wzieli i spier...

no coz tak to jest z kiciarzami. Ja u siebie okna robilem samemu. W sumie schodzilo mi okolo 1 popoludnia na okno ale wiem ze mam zrobione dobrze.

Od zewnątrz jest dość prosto! Należy zdemontować pokrycie w okolicy okna oraz blaszane kołnierze ramy. Będzie widać czy jest tam izolacja cieplna i fartuch folii dachowej. jak nie ma to należy otulić ramę wełną szklaną do wysokości łat i zamontować fartuch osłaniający z folii a następnie kołnierze i pokrycie. Pozdrawiam.