Sebama198 24.01.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Mieszkam w kamienicy na Jeżycach (Poznań dla niewtajemniczonych ) na poddaszu i latem temperatury są nie do wytrzymania (duszno jak nie wiem i chyba ze 40 stopni..) . Muszę jakoś schłodzić mieszkanie – myślałem nad np. 2 klimatyzatorami przenośnymi ( w marketach budowlanych są czasem fajne promocje), żeby zwłaszcza działały w nocy bo w ciągu dnia to w zasadzie nie ma mnie w domu. Chyba że taki klimatyzator stacjonarny jest lepszym rozwiązaniem. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.01.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Mieszkam w kamienicy na Jeżycach (Poznań dla niewtajemniczonych ) na poddaszu i latem temperatury są nie do wytrzymania (duszno jak nie wiem i chyba ze 40 stopni..) . Muszę jakoś schłodzić mieszkanie – myślałem nad np. 2 klimatyzatorami przenośnymi ( w marketach budowlanych są czasem fajne promocje), żeby zwłaszcza działały w nocy bo w ciągu dnia to w zasadzie nie ma mnie w domu. Chyba że taki klimatyzator stacjonarny jest lepszym rozwiązaniem. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym względzie? Do klimatyzacji, trzeba zrobić wentylacje mechaniczną ( koniecznie) . By kupić jak najmniejszy klimatyzator (najlepiej inwertorowy) przydałby się w wentylacje odzysk ciepła. Nie tylko zmniejszy rachunki, ale pozwoli na zakup jednostko o mniejszej mocy. Wszelkie wewnętrzne urządzenia klimatyzacyjne, to wyrzucone pieniądze. Tak naprawdę skuteczna będzie klimatyzacja z jednostką zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrianno 24.01.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Nie kupuj przenośniaka! Ja miałem taki w zeszłym roku i myślałem, że zwariuję jak mi całą dobę buczał. Hałas jest nieznośny, masz wrażenie jakbyś cały czas siedział przy jakiejś maszynie. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.01.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Do klimatyzacji, trzeba zrobić wentylacje mechaniczną ( koniecznie) . By kupić jak najmniejszy klimatyzator (najlepiej inwertorowy) przydałby się w wentylacje odzysk ciepła. Nie tylko zmniejszy rachunki, ale pozwoli na zakup jednostko o mniejszej mocy. Wszelkie wewnętrzne urządzenia klimatyzacyjne, to wyrzucone pieniądze. Tak naprawdę skuteczna będzie klimatyzacja z jednostką zewnętrzną. nie słuchaj tego bełkotu TB, bo w twoim przypadku ma chyba najsłabszy ze słabych dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GutekRap 24.01.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) ---spam--- Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Mieszkam w kamienicy na Jeżycach (Poznań dla niewtajemniczonych ) na poddaszu i latem temperatury są nie do wytrzymania (duszno jak nie wiem i chyba ze 40 stopni..) . Muszę jakoś schłodzić mieszkanie – myślałem nad np. 2 klimatyzatorami przenośnymi ( w marketach budowlanych są czasem fajne promocje), żeby zwłaszcza działały w nocy bo w ciągu dnia to w zasadzie nie ma mnie w domu. Chyba że taki klimatyzator stacjonarny jest lepszym rozwiązaniem. Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym względzie? stacjonarny będzie zdecydowanie lepszy.Ale nie wiadomo czy wolno ci go będzie zamontować. Administracja lub właściciel muszą wyrazić zgodę na montaż jednostki zewnętrznej. Nie rozumiem postu TB, co ma klimatyzacja do konieczności wykonania wentylacji mechanicznej? Czyżby tradycyjne badania TB i analiza tychże wyników w szklanej kuli pozwoliły TB wysnuć taki wniosek? Czy też stanie w dniu dzisiejszym nago na mrozie ( ale za to na 30cm grubości postumencie styropianowym) pozwoliły mu na takie przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.04.2014 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 stacjonarny będzie zdecydowanie lepszy.Ale nie wiadomo czy wolno ci go będzie zamontować. Administracja lub właściciel muszą wyrazić zgodę na montaż jednostki zewnętrznej. Nie rozumiem postu TB, co ma klimatyzacja do konieczności wykonania wentylacji mechanicznej? Czyżby tradycyjne badania TB i analiza tychże wyników w szklanej kuli pozwoliły TB wysnuć taki wniosek? Czy też stanie w dniu dzisiejszym nago na mrozie ( ale za to na 30cm grubości postumencie styropianowym) pozwoliły mu na takie przemyślenia? Przy ogrzewaniu powietrza może działać wentylacja konwekcyjna nieszczęśliwie zwana grawitacyjną. Przy chłodzeniu - taka wentylacja już nie zadziała i za kilka minut mamy w pokoju 2000ppm CO2 i dalej rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.04.2014 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 W kamienicy raczej klimatyzacja stacjonarna jest niemożliwa. Po pierwsze konserwator zabytków nie wyrazi zgody na ingerencję, a poza tym nie wiem jak to poddasze wygląda, ale śmiem twierdzić, że pewnie nad oknami są skosy. Najlepiej więc zakupić do każdego pomieszczenia klimatyzatory. My w biurze mamy takie urządzenia i świetnie sobie radzą. Nie wiem skąd ta wasza niechęć. Firma zamawiała klimatyzatory tutaj http://www.klimamarket.pl Zerknij sobie. Ceny są różne. Nie jestem w stanie polecić Ci konkretnego modelu, bo nie wiem co i jak chcesz chłodzić ( w sensie powierzchni czy ile masz pomieszczeń). Co do klimatyzatorów z marketu tych z "promocji" to nie polecam - ciągle coś wysiadało i ciągle były w reklamacji, aż w końcu oddali nam kasę. Ja mam pompę ciepła na balkonie. To jest małe urządzenie - może znajdzie się miejsce na poddaszu - zasili kanałówke i rozprowadzi się zimne lub ciepłe powietrze - jest cała gama kanałów - nawet takie ćwierć wałki w rodach pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onken 01.05.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Tomaszu, mozesz wyjasnic po krótce jaka pompa ciepła i jak to sie sprawdza ?? Chyba potrzebuję cos podobnego, dałem temat tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?226405-Pro%C5%9Bba-o-doradzenie-wykonanie-klimatyzacja-kana%C5%82owa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts