Arek_Iwonka 24.01.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam, zastanawiam się nad wyborem ogrzewania do nowo budowanego domu, według OZC zapotrzebowanie na ciepło - 7138 kWh/rok, całkowita strata ciepła 5394 W. Domek 163 m2 pow. użytkowej, ogrzewanie podłogowe i ścienne. Alternatywa to kominek z DGP. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Teraz pytanie: warto inwestować w PC z odwiertami czy wystarczy PC PW ? Dodam, że domek budowany będzie z silki czyli z materiału dobrze akumulacyjnego ciepło. Jak zdążyłem się zorientować to różnica między PC PW a tą z odwiertami to około 20 tys zł. w przypadku kompleksowej instalacji ogrzewania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam, zastanawiam się nad wyborem ogrzewania do nowo budowanego domu, według OZC zapotrzebowanie na ciepło - 7138 kWh/rok, całkowita strata ciepła 5394 W. Domek 163 m2 pow. użytkowej, ogrzewanie podłogowe i ścienne. Alternatywa to kominek z DGP. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Teraz pytanie: warto inwestować w PC z odwiertami czy wystarczy PC PW ? Dodam, że domek budowany będzie z silki czyli z materiału dobrze akumulacyjnego ciepło. Jak zdążyłem się zorientować to różnica między PC PW a tą z odwiertami to około 20 tys zł. w przypadku kompleksowej instalacji ogrzewania. Pozdrawiam 20 tys. zł to przesada - będzie gdzieś między 10-15tys. ale nawet wtedy przy takim domu ta różnica raczej nigdy się nie zwróci. Wg mnie powietrzna i to taka do 20tys. ze wszystkim. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 24.01.2014 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 20 tys. zł to przesada - będzie gdzieś między 10-15tys. ale nawet wtedy przy takim domu ta różnica raczej nigdy się nie zwróci. Wg mnie powietrzna i to taka do 20tys. ze wszystkim. Pozdrawiam 20 tys. ze wszystkim tzn. z czym ? Pisząc kompleksowa instalacja ogrzewania miałem na myśli wszystko co wiąże się z ogrzewaniem tzn. ułożenie podłogówki, ogrzewania ściennego itd. Dostałem ofertę z Nateo na kwotę 53 000 zł netto czyli około 65 200 zł brutto. Jeśli chodzi o pompy powietrze woda to nie wysyłałem zapytań, ale dostałem informacje słowne, że będzie taniej o około 20 tys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 20 tys. ze wszystkim tzn. z czym ? Pisząc kompleksowa instalacja ogrzewania miałem na myśli wszystko co wiąże się z ogrzewaniem tzn. ułożenie podłogówki, ogrzewania ściennego itd. Dostałem ofertę z Nateo na kwotę 53 000 zł netto czyli około 65 200 zł brutto. Jeśli chodzi o pompy powietrze woda to nie wysyłałem zapytań, ale dostałem informacje słowne, że będzie taniej o około 20 tys. Pozdrawiam 20tys. liczę za małą PC-PW + kotłownia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.01.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 20tys. liczę za małą PC-PW + kotłownia. Pozdrawiam witam 20.000 za jaką pompę z kotłownią? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 witam 20.000 za jaką pompę z kotłownią? pozdrawiam Choćby Panasonic Aquarea 7kW - powinna wystarczyć do takiego domku, a kosztuje chyba z 12tys, jak nie to 9kW jest niewiele droższa. Kotłownia - mam na myśli podłączenie samej pompy oczywiście, choć pewnie na zasobnik CWU w tej kwocie też starczy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 24.01.2014 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Ok, modele PC sobie darujmy Chodzi mi o typy PC... nikt nie podziela moich obaw o rachunki za prąd przy PC PW ? Na jaki współczynnik COP w skali roku mogę liczyć przy PW a na jaki przy PC z odwiertami ? Oczywiście chciałbym również założyć licznik dwutaryfowy i tutaj wydajność PC PW spada a PC z odwiertami jest taka sama (minusowe temperatury w nocy). Równie ważną sprawą jest dla mnie chłodzenie pomieszczeń latem, który typ pompy się do tego lepiej nadaje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Ok, modele PC sobie darujmy Chodzi mi o typy PC... nikt nie podziela moich obaw o rachunki za prąd przy PC PW ? Na jaki współczynnik COP w skali roku mogę liczyć przy PW a na jaki przy PC z odwiertami ? Oczywiście chciałbym również założyć licznik dwutaryfowy i tutaj wydajność PC PW spada a PC z odwiertami jest taka sama (minusowe temperatury w nocy). Równie ważną sprawą jest dla mnie chłodzenie pomieszczeń latem, który typ pompy się do tego lepiej nadaje ? Pozdrawiam Jeżeli chodzi o chłodzenie to duuużo bardziej nadaje się do tego pompa powietrzna, ale z drugiej strony nie bardzo nadaję się do tego podłogówka. Jeśli myślisz o chłodzeniu to musiałbyś mieć klimakonwektory tak jak ja, albo zakupić do tego celu osobne urządzenie np klimatyzator:rolleyes: Co do opłacalności to "strzelam", że przy takim domu jak Twój różnica w rocznym koszcie utrzymania wyjdzie może z +-500zł na korzyść gruntowej. Policz ile czasu zajmie Ci zwrot inwestycji i podejmij decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.01.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Choćby Panasonic Aquarea 7kW - powinna wystarczyć do takiego domku, a kosztuje chyba z 12tys, jak nie to 9kW jest niewiele droższa. Kotłownia - mam na myśli podłączenie samej pompy oczywiście, choć pewnie na zasobnik CWU w tej kwocie też starczy:yes: witam dlaczego pytałem? pewnie umknęło Ci, że dom Arka i Iwony 163m2 - jest "prawie" taki sam jak Twój:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 24.01.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o chłodzenie to duuużo bardziej nadaje się do tego pompa powietrzna, ale z drugiej strony nie bardzo nadaję się do tego podłogówka. Jeśli myślisz o chłodzeniu to musiałbyś mieć klimakonwektory tak jak ja, albo zakupić do tego celu osobne urządzenie np klimatyzator:rolleyes: Co do opłacalności to "strzelam", że przy takim domu jak Twój różnica w rocznym koszcie utrzymania wyjdzie może z +-500zł na korzyść gruntowej. Policz ile czasu zajmie Ci zwrot inwestycji i podejmij decyzję. Jeśli twierdzisz, że do chłodzenia nadaje się bardziej pompa powietrzna to przestać doradzać innym ...... Pompa gruntowa ma możliwość chłodzenia pasywnego (bez użycia sprężarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 witam dlaczego pytałem? pewnie umknęło Ci, że dom Arka i Iwony 163m2 - jest "prawie" taki sam jak Twój:) pozdrawiam "Wielkościowo" tak, ale u mnie zapotrzebowanie to prawie 14000kWh/rok z CWU, a u niego połowę tego. Dlatego tak sobie roboczo założyłem, że pompa będzie mniejsza, ale oczywiście wypadałoby najpierw wszystko policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jeśli twierdzisz, że do chłodzenia nadaje się bardziej pompa powietrzna to przestać doradzać innym ...... Pompa gruntowa ma możliwość chłodzenia pasywnego (bez użycia sprężarki) W takim razie przedstaw mi forumowiczów, którzy takowe rozwiązanie posiadają i stosują. Czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 24.01.2014 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 witam dlaczego pytałem? pewnie umknęło Ci, że dom Arka i Iwony 163m2 - jest "prawie" taki sam jak Twój:) pozdrawiam Chciałbym żeby był, ale dopiero będzie Co do chłodzenia, to jak z tą podłogówką idzie coś schłodzić domek czy nie bardzo :>? Chodzi mi o to czy to chłodzenie jest tylko jako reklama dla PC tj. GWC jako super darmowe chłodzenie domu, co się podobno nie sprawdza czy jednak PC i podłogówka może schłodzić domek o parę stopni :>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 24.01.2014 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 "Wielkościowo" tak, ale u mnie zapotrzebowanie to prawie 14000kWh/rok z CWU, a u niego połowę tego. Dlatego tak sobie roboczo założyłem, że pompa będzie mniejsza, ale oczywiście wypadałoby najpierw wszystko policzyć. Ojj nie połowę, bo 7100 kWh/rok to zapotrzebowanie na c.o bez c.w.u. ) Tzn. będzie mniejsze niż 7100 bo w OZC było branych kilka rzeczy gorszych pod względem parametrów niż przewiduję(np. okna), ale nie wiem dokładnie o ile mniejszy będzie końcowy wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.01.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Chciałbym żeby był, ale dopiero będzie Co do chłodzenia, to jak z tą podłogówką idzie coś schłodzić domek czy nie bardzo :>? Chodzi mi o to czy to chłodzenie jest tylko jako reklama dla PC tj. GWC jako super darmowe chłodzenie domu, co się podobno nie sprawdza czy jednak PC i podłogówka może schłodzić domek o parę stopni :>? Poczytaj sobie wątki o chłodzeniu pasywnym przy użyciu podłogówki - jest tego trochę. Ja uważam, że namiastką klimatyzacji może być jedynie klimakonwektor, a nie podłogówka, czy reku, ale to wyłącznie moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.01.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Chciałbym żeby był, ale dopiero będzie Co do chłodzenia, to jak z tą podłogówką idzie coś schłodzić domek czy nie bardzo :>? Chodzi mi o to czy to chłodzenie jest tylko jako reklama dla PC tj. GWC jako super darmowe chłodzenie domu, co się podobno nie sprawdza czy jednak PC i podłogówka może schłodzić domek o parę stopni :>? witam znam paru użytkowników (jak dobrze liczę 6), montowałem u nich powietrzne pompy ciepła i zaprzęgli je do chłodzenia czy to działa? nie jest to klimatyzacja - ale chłodzi, pozwala obniżyć temperaturę o parę stopni, da się odczuć, że jest chłodniej problem - nie problem jest taki, że trzeba tego chłodzenia używać umiejętnie ja doradzam (klienci też tak robią, wypracowałem to razem z nimi) - na pewno wyłączyć chłodzenie podłogówką w łazienkach, bo zimno w stopy:p poza tym wszędzie można chłodzić trzeba pamiętać o ustawieniu odpowiedniej - minimalnej temperatury, żeby nie dochodziło do wykraplania się wody - tu dobre rozwiązania z czujnikami w podłogach ma Daikin, ale i w Panasonicu i Atlanticu można sobie z tym poradzić co do pomp ciepła gruntowych z "darmowym" chłodzeniem:) - patrz jak wyżej żeby było pełne chłodzenie - klimatyzacja - trzeba zamontować klimakonwektory pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Poczytaj sobie wątki o chłodzeniu pasywnym przy użyciu podłogówki - jest tego trochę. Ja uważam, że namiastką klimatyzacji może być jedynie klimakonwektor, a nie podłogówka, czy reku, ale to wyłącznie moja opinia. witam u jednego klienta mam zamontowane razem z rekuperatorem takie urządzenie: http://www.aeris.pl/produkty/jedn-chlodnicza-artic.html peny komfort cieplny - tylko dla wielu drogie niestety rozwiązanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 24.01.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 peny komfort cieplny - tylko dla wielu drogie niestety rozwiązanie Jeżeli zastąpi: GGWC oraz 2-3 klimatyzatory to nie wychodzi wcale tak drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.01.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jeżeli zastąpi: GGWC oraz 2-3 klimatyzatory to nie wychodzi wcale tak drogo witam przy takim zestawie jak piszesz to będzie sporo do przodu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 24.01.2014 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Nie mam czego zastępować bo nie biorę pod uwagę GGWC ani klimatyzatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts