MarcinFr 24.01.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Co sądzicie na temat rekuperacji? Kolega mnie przekonuje od dłuższego czasu, ale chce jeszcze zasięgnąć porady innych. Ktoś montował? Opłacalne to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Timermimer 24.01.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Edytowane 24 Stycznia 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 24.01.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Pewnie jest tu wielu fachowców, którzy za chwilę ci odpowiedzą. Ale ja odpowiem ci, dlaczego w swoim domu założyłem:- W dzisiejszych czasach nowoczesne domy są dość szczelne i dobrze ocieplone. - Nowoczesne okna, wielouszczelkowe, dobrze spasowane również zapewniają szczelność domu- Przy takich warunkach j.w wentylacja grawitacyjna nie ma szans działać, bo powietrze żeby z domu wylatywało, musi gdzieś wlatywać. W tym celu robi się często nawiewniki w oknach. Z których zimą, szczególnie przy mrozach takich jakie mamy teraz, wieje "po plecach". I wychładza bardzo dom. To po co robić okna 3szybowe, 15cm styropianu na ściany i 25 na dach, skoro przez nawietrzniki puszcza się lodowane powietrze?- Żeby zapewnić dobrą wentylację, a tym samym komfort mieszkania jak w dawnych nieszczelnych budynkach, brak grzyba na ścianie, brak brzydkich zapachów, zaduchu latem itd, a jednocześnie nie "pójść z torbami" przez nadmierne wychładzanie pomieszczeń przez wentylację grawitacyjną i nawietrzniki, stosuje się rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.01.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 pytanie co, jak duże i jak chcesz, potrzebujesz zwentylować. jak masz kasę luzem to rób bez zastanowienia.jak lubisz wydawać z głową to usiądź, na spokojnie pomyśl, policz, a może wyjdzie ci że 20mb rury w ziemi zakopanej jako nawiew i wentylator wywiewny to wszystko co ci potrzeba,... albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.01.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Co sądzicie na temat rekuperacji? Kolega mnie przekonuje od dłuższego czasu, ale chce jeszcze zasięgnąć porady innych. Ktoś montował? Opłacalne to jest? Za 160 Euro ( tyle jest rekuperacji w wentylacji ) jest minimum 3500 kWh oszczędności przy minimalnym "zdrowym" strumieniu wentylacyjnym na rodzinę 3-4 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.01.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 nie słuchaj tych bzdur - handlarz zawsze konfabuluje na swoją korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinFr 24.01.2014 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Dzięki dzięki Timermimer, a mieszkam w Rumii (widać z boku) Zadzwonię i zobaczę co mi powiedzą – potem się podzielę z Wami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts