Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubosc sklejki na szafke.

kiel.basa

Recommended Posts

Koledzy,

Chce sklecic wiszaca szafke na talerze i garnki 75x120cm ze sklejki.

Czy 12mm bedzie wystarczajaco gruba? jakie sa Wasze doswiadczenia?

Ja zrobilem kiedys szafke do lazienki z 18mm olchy, ale ten material jest strasznie ciezki. wyglada ladnie, tylko ta waga wydaje mi sie tu troche zbedna. Nie wiem tylko, czy te 12mm ze wzgledow konstrukcyjnych wystarczy, czy bedzie wystarczajaco sztywne, i dobrze sie bedzie ze soba skrecac..?

dzieki!

120cm to bardzo długa półka. Jak postawisz na niej talerze to będzie się wyginać (na bank) niezależnie od tego, czy będzie ze sklejki 12mm czy płyty 18mm.

tak długa półka powinna być podparta na środku, chyba że nie zależy ci na tym, aby półka była prosta:-)

Zauważ, że producenci szafek kuchennych takich dużych gabarytów zwykle nie robią, Największe szafki to zwykle 80-90cm.

koledzy dzieki, ale kilka korekt.

120 to wysokosc szafki, 72 to szerokosc. ta szerokosc jeszcze bedzie podzielona. finalnie beda polki szerokosci 50 i ok 18 cm. sklejka zostala wybrana, a nie plyte wiorowa, ze wzgledow estetycznych. grubosc bedzie widoczna, a w przypadku sklejki fajnie po prostu wyglada.

W dalszym ciągu dał bym 18mm. Nie wiem jaki montaż korpusu planujesz, ale zakładam że na wkręty. Jak dasz wkręty fi 5mm to zostanie po 3,5mm materiału z każdej strony wkręta, który będzie musiał przenieść obciążenia. Mało jak dla mnie. A jak nie daj Boże krzywo nawiercisz otwory (nie idalnie w środku płaszczyzny) to wkręt wykruszy fornir sklejki. Mały margines błędu, a z domowymi narzędziami o taką precyzję ciężko.