_ZBYCH_ 17.05.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Mam pewien dylemat, czy siatka zbrojąca wylewkę powinna być układana na rurki ogrzewania podłogowego, czy pod rurki (plus dystanse pod siatkę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 17.05.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 znam dwie szkoły: pod rurki ale wówczas rurki trzeba mocowac do siatki i nieiweli jest systemów mających takie mozliwości. Siatka nad rurkami pozwala na mocowanie rurek do styropiany klipsami (co jest najszybsze i najtansze) a siatkę połozyc na rurkach po zakryciu wstepna warstwą. Ta druga technika ma dodatkową zaletę - zbrojenie (a to jest pewnego rodzaju zbrojenie) powinno miec conajmniej 20mm otuliny betonowej aby dobrze działało. Pod rurkami uzyskanie takiej warstwy wymaga podniesienai siatki na te 2 centymentry od styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 18.05.2004 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Zobacz TU strona 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.05.2004 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Dziekuje za odpowiedzi. Problem w tym, że ja nie mam miejsca na 85 mm wylewki Maksymalna grubość wylewki jaką mogę wykonać, to 60 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 19.05.2004 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 ZBYCHNie piszesz gdzie będzie to ogrzewanie na parterze na gruncie czy na piętrze nad ogrzewanym czy nie ogrzewanym pomieszczeniem?Pamietaj o izolacji cieplnej.Na gruncie 10cm styropianu + 6,5cm wylewki + 1,5cm na okładzinę to daje całkowitą wysokość 18cmNatomiast na piętrze nad ogrzewanym pomieszczeniem 3-5cm styropian + 6,5cm wylewki + 1,5cm na okładzinę to daje całkowitą wysokość 11-13cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.05.2004 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 ZBYCH Nie piszesz gdzie będzie to ogrzewanie na parterze na gruncie czy na piętrze nad ogrzewanym czy nie ogrzewanym pomieszczeniem? Pamietaj o izolacji cieplnej. Na gruncie 10cm styropianu + 6,5cm wylewki + 1,5cm na okładzinę to daje całkowitą wysokość 18cm Natomiast na piętrze nad ogrzewanym pomieszczeniem 3-5cm styropian + 6,5cm wylewki + 1,5cm na okładzinę to daje całkowitą wysokość 11-13cm Dziekuję za informację. Podłogówka będzie na całym parterze (czyli na gruncie). Będzie tak, jak piszesz - 10 cm styropianu + 6 - 7 cm wylewki + płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 19.05.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Mam pewien dylemat, czy siatka zbrojąca wylewkę powinna być układana na rurki ogrzewania podłogowego, czy pod rurki (plus dystanse pod siatkę)? Zbychu, siatkę zbojeniową ( masz na myśli z drutu fi 3mm i oczkach 15-20cm ?! ) daj ponad rurki. To znaczy np. tak w kolejności : 1. chudziak, 2. folia, 3. styropian, 4. folia, 5. rurki podłogówki, 6. zbrojenie, no i wylewka z jastrychu. Zbrojenie jest elementem antyskurczowym wylewki i pod rurkami NIE DZIAŁA ! jego zadanie w 99% przewidziane jest na pierwsze kilka dni ( tygodni ). Później mogłoby go nie być. U mnie zamiast dylatacji dystansowych zbrojenia nad rurkami fachowcy robili tak ; 1. wylali 3-4 cm jastrychu w pierwszym pomieszczeniu, 2. wypalili po papierosie, 3. wylali 3-4 cm jastrychu w drugim pomieszczeniu, 4. powtórzyli czynność patrz pkt 2. 5. po lekkim przeschnięciu jastrychu w pierwszym pomieszczeniu ułożyli delikatnie siatkę i wylali docelową ilość jastrychu, 6. powtórzyli czynność jak w pkt 2. 7. wylali 3-4 cm jastrychu w trzecim pomieszczeniu, 8. położyli na przeschniętym jastrychu delikatnie zbrojenie w drugim pomieszczeniu itd. itd. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 20.05.2004 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 U mnie dali pod rurki podłogówki na styropian. Do siatki zostały przymocowane rurki ogrzewania. Jedna uwaga: przy zalewaniu wyleki nad podłogówką , po prostu unosili 1,5 do 2 cm siatkę z rurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 20.05.2004 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 U mnie dali pod rurki podłogówki na styropian. Do siatki zostały przymocowane rurki ogrzewania. Jedna uwaga: przy zalewaniu wyleki nad podłogówką , po prostu unosili 1,5 do 2 cm siatkę z rurkami. Trzeba pamiętać aby górmy poziom wylewki był ok 4,5-5cm nad rurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts