Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

posadzka na stropie z wystającymi częściami belki metalowej (dwuteownika)

nightwalker24

Recommended Posts

Witam

Jak w tytule mieszkam w starym domu ze stropem murowanym z cegieł pomiędzy belkami metalowymi (dwuteowniki) ma pytanie do osób które miały podobny problem i jak go rozwiązały.

otóż chodzi mi o to jak wykonać posadzkę na tym stropie nie dociążając jej betonem czy dobrym pomysłem może być wykonanie betonu na bazie keramzytu.

a to pierwsze słyszę ale sprawdzę co to i z czym się je

tel 600336183 wieruszow(woj lodzkie) 1m3 okolo 50zl czyli 3x taniej niz styropian 7cm styrobetonu odpowiada 5cm styropianu.na to kladziesz plyty osb.granulat styropianowy +cement i woda ot caly pikuś .leje to czesto na stropy drewniane i w starym budownictwie .10razy lzejsze od betonu,pzdr:D

wylać to ja sobie sam wyleję muszę tylko poszukać materiału dobrego i w dobrej cenie.

po technologi wykonania wnioskuję że wzmocnić posadzkę trzeba płytami czy można ominąć płyty i na to bezpośrednio można położyć płytki lub panele jaka jest wytrzymałość na ściskanie.

Mam pytanie do znawców tematu, może Teka zechce się wypowiedzieć :

- Czy te płyty OSB trzeba mocować do podłoża ?

- Czy położone "pływająco" nie będą się "bujać" na nierównościach ?

w końcu OSB to prasowane wióry drzewne, więc może to pracować pod wpływem np. wilgoci.

- Czy taka konstrukcja nadaje się pod płytki?.

Słyszałem o sposobie wyrównywania wylewki styrobetonowej tradycyjnym betonem zaraz na drugi dzień

po wylaniu styrobetonu. Nie wiem jak grubą warstwą ?

- Czy tak się praktykuje ?