Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kotła do mojego domu? Błąd w projekcie?

rustin

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Najpierw opiszę jaki mam dom, narazie w SSO ale ciągle pracę idą do przodu.

http://www.horyzont.com/projekty/410-ewa-i...liwo-stale.html

Pustak 24cm , ocieplenie zewnątrz 15cm styropian, blachodachówka pod którą pójdzie wełna ok 25cm. Podłoga na parterze styropian ok 8cm na poddaszu ok 3-4.

Powierzchnia użytkowa domu 114,1m3+28,6m3 garaż i kotłownia ( w garażu też będzie 1 kaloryfer ) razem 142,7m3, kubatura netto 457,6m3 butto 594,6m3, wysokość pomieszczeń ok 2,5-2,7m Powierzchni użytkowa będzie trochę większa ponieważ mamy podniesione o 1,5 pustaka w górę dzięki czemu nie mamy ścian kolankowych. Ogrzewanie większość kaloryfery , jedynie podłogówka w łazience, kuchni i korytarzu.

Na początku nie zagłębiałem się w temacie , ale jak poczytałem okazało się , że za duży piec to tak samo , źle jak za mały. Według tego co znalazłem to zapotrzebowanie takiego domu 70W/m2x150m=10,5kW . A w projekcie mam o mocy 25kW. Jest jeszcze coś takiego, że zapotrzebowanie na moc cieplną 9135W i wskaźnik zapotrzebowania ciepła w odnoszeni do kubatury 18,2 W/m3

Zapotrzebowanie dla przygotowanie kąpieli w wannie , w systemie zasobnikowym : zużycie wody 160l o temp 40'

Qcw=260(40'-10' ) x 1,2 x 1,15 x 1,683 = 11kW

Jeszcze nie wiem czym będzie ogrzewane , drewnem (bo mam swój las) i węglem , ekogroszkiem bo wygodniej czy gazem bo najwygodniej a jest na osiedlu.

Ale co myśleć o tym kotle w projekcie? Podają 2x większy niż wychodzi z obliczeń.

Witam wszystkich!

Pustak 24cm , ocieplenie zewnątrz 15cm styropian, blachodachówka pod którą pójdzie wełna ok 25cm. Podłoga na parterze styropian ok 8cm na poddaszu ok 3-4.

Powierzchnia użytkowa domu 114,1m3+28,6m3 garaż i kotłownia ( w garażu też będzie 1 kaloryfer ) razem 142,7m3, kubatura netto 457,6m3 butto 594,6m3, wysokość pomieszczeń ok 2,5-2,7m Powierzchni użytkowa będzie trochę większa ponieważ mamy podniesione o 1,5 pustaka w górę dzięki czemu nie mamy ścian kolankowych. Ogrzewanie większość kaloryfery , jedynie podłogówka w łazience, kuchni i korytarzu.

Na początku nie zagłębiałem się w temacie , ale jak poczytałem okazało się , że za duży piec to tak samo , źle jak za mały. Według tego co znalazłem to zapotrzebowanie takiego domu 70W/m2x150m=10,5kW . A w projekcie mam o mocy 25kW. Jest jeszcze coś takiego, że zapotrzebowanie na moc cieplną 9135W i wskaźnik zapotrzebowania ciepła w odnoszeni do kubatury 18,2 W/m3

Zapotrzebowanie dla przygotowanie kąpieli w wannie , w systemie zasobnikowym : zużycie wody 160l o temp 40'

Jeszcze nie wiem czym będzie ogrzewane , drewnem (bo mam swój las) i węglem , ekogroszkiem bo wygodniej czy gazem bo najwygodniej a jest na osiedlu.

Ale co myśleć o tym kotle w projekcie? Podają 2x większy niż wychodzi z obliczeń.

Ani jedna z wartosci mocy przez Ciebie podanych nie jest prawidłowa, nawet to zapotrzebowanie na moc cieplną prawidłowo jako projektowe obciązenie cieplne które jest najbardziej zbliżone do rzeczywistego jest o ok 50 % za duże. Szacuję ze powinno ono miescic sie w zakresie ok 5,0 do 6,5 kW plus 1 kW na cwu dla 4 osób.

Jezeli kocioł na paliwo stałe (drewno) to polecam kocioł zgazyfikujący drewno plus bufor i 100% podłogówki (w tym przypadku moc kotła nieistotna, moze byc i 25 kW). Jezeli ekogroszek i kocioł z podajnikiem to bufor niekonieczny.

Mam napisane

zasilanie będzie z kotła wodnego opalanego węglem z atestem ekologicznym o mocy 25kW

asolt nic nie zrozumiałem :)

Czyli wybierając kocioł na węgiel/eko groszek/drzewo jaką mniej więcej moc powinienem mieć?

Czyli jak na gaz to 2x taka moc?

Jezeli w projekcie sa głupoty to faktycznie cięzko je zrozumiec i wcale sie nie dziwie ze nie rozumiesz.

Moc kotła na węgiel drewno uzalezniona od bufora, jezeli bęz to moc max 11 kW, jezeli z buforem to moc nieistotna moze byc i 25 kW.

Moc kotła gazowego mozliwie najmniejsza czyli 11, 12 kW

Witam wszystkich!

Witam. weź piec na eko 10kw max. Mam domek większy od twojego i 16kw to za dużo . Piszesz ze ściany masz dobrze ocieplone..docieplaj ostatni strop i dach na max a wtedy możesz pomyśleć nawet o gazie.Do tego wentylacja z odzyskiem..komfortowo wygodnie,oszczędnie.

kondensacyjny i dwufunkcyjny to dwie różne sprawy

może być kondensacyjny jedno lub dwufunkcyjny lub zwykły jedno lub dwufunkcyjny. ta "funkcyjność" to jest różnica w sposobie przygotowania CWU

asolt Ci wyraźnie napisał jakiego rzędu Twój dom ma potrzeby a Ty nadal szalejesz grubo za wysoko z mocą.

jeśli ma być węgiel to 10KW

jak masz swój las i chcesz drewnem to jak pisał asolt kociołek 11KW z buforem(zbiornik który zmagazynuje ciepło wyprodukowane przez kocioł i odda je do domku nawet gdy w kotle już wygaśnie-tak w skrócie)

mozesz też zrobić ekogroch z buforem będzie wyższa sprawność

kocioł gazowy ma modulację mocy ale też w rozsądnych granicach

jak wybierzesz 25KW to będzie kiszka gdyż przez większość sezonu będzie zapotrzebowanie na ciepło niższe niż moc minimalna z jaką będzie mógł pracować(zapewne okolice4,5KW a domek będzie potrzebował 1,5-2KW)