rustin 24.01.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam wszystkich!Najpierw opiszę jaki mam dom, narazie w SSO ale ciągle pracę idą do przodu.http://www.horyzont.com/projekty/410-ewa-i...liwo-stale.htmlPustak 24cm , ocieplenie zewnątrz 15cm styropian, blachodachówka pod którą pójdzie wełna ok 25cm. Podłoga na parterze styropian ok 8cm na poddaszu ok 3-4.Powierzchnia użytkowa domu 114,1m3+28,6m3 garaż i kotłownia ( w garażu też będzie 1 kaloryfer ) razem 142,7m3, kubatura netto 457,6m3 butto 594,6m3, wysokość pomieszczeń ok 2,5-2,7m Powierzchni użytkowa będzie trochę większa ponieważ mamy podniesione o 1,5 pustaka w górę dzięki czemu nie mamy ścian kolankowych. Ogrzewanie większość kaloryfery , jedynie podłogówka w łazience, kuchni i korytarzu. Na początku nie zagłębiałem się w temacie , ale jak poczytałem okazało się , że za duży piec to tak samo , źle jak za mały. Według tego co znalazłem to zapotrzebowanie takiego domu 70W/m2x150m=10,5kW . A w projekcie mam o mocy 25kW. Jest jeszcze coś takiego, że zapotrzebowanie na moc cieplną 9135W i wskaźnik zapotrzebowania ciepła w odnoszeni do kubatury 18,2 W/m3Zapotrzebowanie dla przygotowanie kąpieli w wannie , w systemie zasobnikowym : zużycie wody 160l o temp 40'Qcw=260(40'-10' ) x 1,2 x 1,15 x 1,683 = 11kW Jeszcze nie wiem czym będzie ogrzewane , drewnem (bo mam swój las) i węglem , ekogroszkiem bo wygodniej czy gazem bo najwygodniej a jest na osiedlu. Ale co myśleć o tym kotle w projekcie? Podają 2x większy niż wychodzi z obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 24.01.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Przy dzisiejszych mrozach (-14*C ) w podobnie ocieplonym domu, powierzchnia użytkowa 160m2, mój piec 14kW (Buderus Gb162) grzeje na ułamku swojej maksymalnej mocy. Temperatura zasilania to jakieś 45*C, a mogłaby być pewnie i z 70*C gdyby była taka potrzeba. I mam 23*C w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 24.01.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Sprawdz w projekcie dla jakiego kotła jest podana moc , czasami nie gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.01.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam wszystkich! Najpierw opiszę jaki mam dom, narazie w SSO ale ciągle pracę idą do przodu. http://www.horyzont.com/projekty/410-ewa-i...liwo-stale.html Pustak 24cm , ocieplenie zewnątrz 15cm styropian, blachodachówka pod którą pójdzie wełna ok 25cm. Podłoga na parterze styropian ok 8cm na poddaszu ok 3-4. Powierzchnia użytkowa domu 114,1m3+28,6m3 garaż i kotłownia ( w garażu też będzie 1 kaloryfer ) razem 142,7m3, kubatura netto 457,6m3 butto 594,6m3, wysokość pomieszczeń ok 2,5-2,7m Powierzchni użytkowa będzie trochę większa ponieważ mamy podniesione o 1,5 pustaka w górę dzięki czemu nie mamy ścian kolankowych. Ogrzewanie większość kaloryfery , jedynie podłogówka w łazience, kuchni i korytarzu. Na początku nie zagłębiałem się w temacie , ale jak poczytałem okazało się , że za duży piec to tak samo , źle jak za mały. Według tego co znalazłem to zapotrzebowanie takiego domu 70W/m2x150m=10,5kW . A w projekcie mam o mocy 25kW. Jest jeszcze coś takiego, że zapotrzebowanie na moc cieplną 9135W i wskaźnik zapotrzebowania ciepła w odnoszeni do kubatury 18,2 W/m3 Zapotrzebowanie dla przygotowanie kąpieli w wannie , w systemie zasobnikowym : zużycie wody 160l o temp 40' Qcw=260(40'-10' ) x 1,2 x 1,15 x 1,683 = 11kW Jeszcze nie wiem czym będzie ogrzewane , drewnem (bo mam swój las) i węglem , ekogroszkiem bo wygodniej czy gazem bo najwygodniej a jest na osiedlu. Ale co myśleć o tym kotle w projekcie? Podają 2x większy niż wychodzi z obliczeń. Ani jedna z wartosci mocy przez Ciebie podanych nie jest prawidłowa, nawet to zapotrzebowanie na moc cieplną prawidłowo jako projektowe obciązenie cieplne które jest najbardziej zbliżone do rzeczywistego jest o ok 50 % za duże. Szacuję ze powinno ono miescic sie w zakresie ok 5,0 do 6,5 kW plus 1 kW na cwu dla 4 osób. Jezeli kocioł na paliwo stałe (drewno) to polecam kocioł zgazyfikujący drewno plus bufor i 100% podłogówki (w tym przypadku moc kotła nieistotna, moze byc i 25 kW). Jezeli ekogroszek i kocioł z podajnikiem to bufor niekonieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2014 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Czyli błąd w projekcie?Piec maks 15kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.01.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Czyli błąd w projekcie?Piec maks 15kW ? Tak, zwykle w projektach są takie błedy, 15 kW to dalej duzo za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2014 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Mam napisane zasilanie będzie z kotła wodnego opalanego węglem z atestem ekologicznym o mocy 25kW asolt nic nie zrozumiałem Czyli wybierając kocioł na węgiel/eko groszek/drzewo jaką mniej więcej moc powinienem mieć? Czyli jak na gaz to 2x taka moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.01.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Mam napisane zasilanie będzie z kotła wodnego opalanego węglem z atestem ekologicznym o mocy 25kW asolt nic nie zrozumiałem Czyli wybierając kocioł na węgiel/eko groszek/drzewo jaką mniej więcej moc powinienem mieć? Czyli jak na gaz to 2x taka moc? Jezeli w projekcie sa głupoty to faktycznie cięzko je zrozumiec i wcale sie nie dziwie ze nie rozumiesz. Moc kotła na węgiel drewno uzalezniona od bufora, jezeli bęz to moc max 11 kW, jezeli z buforem to moc nieistotna moze byc i 25 kW. Moc kotła gazowego mozliwie najmniejsza czyli 11, 12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2014 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 to dlaczego gti11 zasugerował , że te 25kW jest może dla kotła gazowego? Powiedz jeszcze o co chodzi z tym buforem? Że jeżeli z nim to może i byc 25kw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.01.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 to dlaczego gti11 zasugerował , że te 25kW jest może dla kotła gazowego? Powiedz jeszcze o co chodzi z tym buforem? Że jeżeli z nim to może i byc 25kw ? Nie wiem dlaczego, moze chodziło mu o kocioł gazowy 2f i wtedy taka moc moze być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2014 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 asolt o co chodzi z tym buforem i to co pytałem jeszcze z mocą i zasilaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 24.01.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam wszystkich! Najpierw opiszę jaki mam dom, narazie w SSO ale ciągle pracę idą do przodu. http://www.horyzont.com/projekty/410-ewa-i...liwo-stale.html Pustak 24cm , ocieplenie zewnątrz 15cm styropian, blachodachówka pod którą pójdzie wełna ok 25cm. Podłoga na parterze styropian ok 8cm na poddaszu ok 3-4. Powierzchnia użytkowa domu 114,1m3+28,6m3 garaż i kotłownia ( w garażu też będzie 1 kaloryfer ) razem 142,7m3, kubatura netto 457,6m3 butto 594,6m3, wysokość pomieszczeń ok 2,5-2,7m Powierzchni użytkowa będzie trochę większa ponieważ mamy podniesione o 1,5 pustaka w górę dzięki czemu nie mamy ścian kolankowych. Ogrzewanie większość kaloryfery , jedynie podłogówka w łazience, kuchni i korytarzu. Na początku nie zagłębiałem się w temacie , ale jak poczytałem okazało się , że za duży piec to tak samo , źle jak za mały. Według tego co znalazłem to zapotrzebowanie takiego domu 70W/m2x150m=10,5kW . A w projekcie mam o mocy 25kW. Jest jeszcze coś takiego, że zapotrzebowanie na moc cieplną 9135W i wskaźnik zapotrzebowania ciepła w odnoszeni do kubatury 18,2 W/m3 Zapotrzebowanie dla przygotowanie kąpieli w wannie , w systemie zasobnikowym : zużycie wody 160l o temp 40' Qcw=260(40'-10' ) x 1,2 x 1,15 x 1,683 = 11kW Jeszcze nie wiem czym będzie ogrzewane , drewnem (bo mam swój las) i węglem , ekogroszkiem bo wygodniej czy gazem bo najwygodniej a jest na osiedlu. Ale co myśleć o tym kotle w projekcie? Podają 2x większy niż wychodzi z obliczeń. Witam. weź piec na eko 10kw max. Mam domek większy od twojego i 16kw to za dużo . Piszesz ze ściany masz dobrze ocieplone..docieplaj ostatni strop i dach na max a wtedy możesz pomyśleć nawet o gazie.Do tego wentylacja z odzyskiem..komfortowo wygodnie,oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2014 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 myślę teraz o piecu 14-15kW czy do instalacji ogrzewania gazowego , wymagane jest w kotłowni podłączenie do kanalizacji,szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 24.01.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 myślę teraz o piecu 14-15kW czy do instalacji ogrzewania gazowego , wymagane jest w kotłowni podłączenie do kanalizacji,szamba? Zakładając, że montujesz gazowy kondensacyjny, to gdzieś ten kondensat trzeba odprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2014 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 kondensacyjny czyli dwufunkcyjny?a jakie się montuje? Jeżeli jednofunkcyjny to nie trzeba nigdzie podpinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.01.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 kondensacyjny i dwufunkcyjny to dwie różne sprawymoże być kondensacyjny jedno lub dwufunkcyjny lub zwykły jedno lub dwufunkcyjny. ta "funkcyjność" to jest różnica w sposobie przygotowania CWU asolt Ci wyraźnie napisał jakiego rzędu Twój dom ma potrzeby a Ty nadal szalejesz grubo za wysoko z mocą. jeśli ma być węgiel to 10KW jak masz swój las i chcesz drewnem to jak pisał asolt kociołek 11KW z buforem(zbiornik który zmagazynuje ciepło wyprodukowane przez kocioł i odda je do domku nawet gdy w kotle już wygaśnie-tak w skrócie) mozesz też zrobić ekogroch z buforem będzie wyższa sprawność kocioł gazowy ma modulację mocy ale też w rozsądnych granicachjak wybierzesz 25KW to będzie kiszka gdyż przez większość sezonu będzie zapotrzebowanie na ciepło niższe niż moc minimalna z jaką będzie mógł pracować(zapewne okolice4,5KW a domek będzie potrzebował 1,5-2KW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.01.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 a czy w kotłowni potrzebna jest kanalizacja? bo nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.01.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 a czy w kotłowni potrzebna jest kanalizacja? bo nie mam. Czasem się przydaje .Ale skoro niema to pewno nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2014 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To w końcu jak na drewno to kocioł 11kw czy 25kw ? jednak trochę jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.01.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To w końcu jak na drewno to kocioł 11kw czy 25kw ? jednak trochę jest różnica ogarnij sie czytaj ze zrozumieniem jak nie rozumiesz to pytaj, ale jak pytasz 3 razy i dalej nie rozumiesz, to sie ogarnij i najmij kogoś kto zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts