Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kotła do mojego domu? Błąd w projekcie?

rustin

Recommended Posts

To jak kupię kocioł 15kW tak jak wcześniej doradzano to już nie podłącze do niego buforu?

Piec chcę na węgiel/drzewo

Podłączysz.

Rozumiem że masz na oku zwykłego śmieciucha?

W przypadku palenia drewnem będziesz musiał częściej dorzucać.

Przy węglu zapalasz od góry i znikasz w domku. Jeśli dostawisz bufor, będziesz miał wysoką sprawność.

Co do kotła na wszystko, zerknij do działu o ekonomicznym spalaniu węgla kamiennego, oraz do tematu o spalaniu paliw stałych.

Na podstawie tamtych dwóch wątków kupisz dobry kocioł na wszystko (drewno, węgiel).

Edytowane przez klaudiusz_x

gentoonx i co lepiej CI ?

nie śmieciucha, tzn myślałem o jakimś kotle z dolnym spalaniem na węgiel ale , żeby w okresie jesiennym czy zimowym jak będą małe mrozy palić drzewem. Albo trochę drzewa i węgla aby dłużej trzymało.

np

http://kotly.com/Kociol_dolnego_spalania_DAKON_DOR_F_16_-_16_kW,3845.html

http://kotly.com/Kociol_na_drewno_i_wegiel_PEREKO_KSW_PRIMA_15kW,3680.html

gentoonx i co lepiej CI ?

nie śmieciucha, tzn myślałem o jakimś kotle z dolnym spalaniem na węgiel ale , żeby w okresie jesiennym czy zimowym jak będą małe mrozy palić drzewem. Albo trochę drzewa i węgla aby dłużej trzymało.

np

http://kotly.com/Kociol_dolnego_spalania_DAKON_DOR_F_16_-_16_kW,3845.html

http://kotly.com/Kociol_na_drewno_i_wegiel_PEREKO_KSW_PRIMA_15kW,3680.html

zobaczę :)

ucz się nazewnictwa z linków które podałeś :), a jak nie to te rzeczy nie dla ciebie, bo szukasz pieca :lol:

Następna pomocna podpowiedź . Lubisz posty nabijać czy nudzi ci się?

Poczekam na odpowiedź kogoś bardziej pomocnego.

Poczytałem o buforze i chyba nie wchodzi w grę. Dom będzie mały , w miarę dobrze ocieplony. Drzewo mam za darmo z własnego lasu.

Także piec na drzewo i węgiel jakiś z dolnym spalaniem, prawda?

Masz przygotowane drewno na najbliższy sezon?

Jeśli jeszcze rośnie, to nie będziesz palił tylko smolił.

Znajomy ma mały domek z pieco kuchnią. Gotuje i ogrzewa tym dom.

W zeszłym tygodniu kupił drewno bukowe na końcówkę sezonu 2015/2016, reszta będzie na sezon 2016/2017.

Bojler do CWU prawdopodobnie będziesz mieć grzany z kotła.

Powiększenie tego bojlerka do rozmiarów bufora, wcale tak wiele więcej miejsca nie zabierze.

Na kotłach DS się nie znam.

Edytowane przez klaudiusz_x

Następna pomocna podpowiedź . Lubisz posty nabijać czy nudzi ci się?

Poczekam na odpowiedź kogoś bardziej pomocnego.

Poczytałem o buforze i chyba nie wchodzi w grę. Dom będzie mały , w miarę dobrze ocieplony. Drzewo mam za darmo z własnego lasu.

Także piec na drzewo i węgiel jakiś z dolnym spalaniem, prawda?

jak czytam co piszesz to nie może sie nudzic.

A to co piszesz wyżej znaczy że jeszcze bardziej na manowce schodzisz z każdą wypowiedzią

właśnie z tego powodu że mały to bufor podstawowa sprawa, bo gdzie ty znajdziesz kocioł o mocy tak małej aby dobrze było w okresach przejściowych

naprawde ogarnij się chłopie

nie znajdę pieca z dolnym spalaniem 12kw?

Prośba do ciebie , nie pisz w tym temacie i nie obrażaj.

Będziesz miał problem ze znalezieniem małego kotła do spalania drewna . Malutkie drzwiczki , miniaturowe komory załadowcze dedykowane do węgla nie będą wygodne przy drewnie . Z mniejszych kociołków DS masz Żywca czy Zgodę Wieprz , z większych Seko lub Dakona i jego klony , najmniejszy dolniak Kostrzewy to chyba 14 kW . Chyba tylko u kolegi Przemka znajdziesz w tej chwili kociol odpowiedni dla Ciebie .

Panowie , dziękuje wam za pomoc. Zdaję sobie sprawę , że ciężko coś takiego wybrać aby było odpowiednie. Jestem jak narazie za paliwem stałym z racji , że mam swój las i co roku i tak szykuję drzewo dlatego o gazie nie myślałem. Zobaczymy.

Mam jeszcze pytanie, mając system kominowy zapel eco ( tylko nie wiem czy S czy M tzn do paliw stałych czy gazu ) z otworem fi 200 , czy to nie przeszkadza przy gazie? prawdopodobnie jest to typowy do paliwa stałego bo tak mówiłem majstrom jak go zamawiali.

chyba tylko i wyłącznie brać pod uwagę z dolnym spalaniem?

Prawdziwe "dolniaki" są wygodne to fakt, ale z górnym spalaniem też są ok (pod warunkiem, że pali się w nich od góry, a nie od dołu). Poczytaj tutaj http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/rodzaje-kotlow-weglowych/ jest nawet ranking kotłów http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/

Gościu pisze, że będzie palił drzewem. Wiecie jak się różni stałopalność drzewa w stosunku do węgla?

Maks 1,5h palenia drzewem, jak se uszykujesz na dłużej to nie masz wydajności w piecu i jedną smołę.

6kW piec nie da rady do ogrzania domu drzewem, węglem prędzej.

Ja mam piec 29kW i bufor 600L i palę tylko drzewem. Piec czyściutki. Brachol taki sam dom, piec 23kW bez bufora tak samo pali drzewem i w piecu jedna smoła.

Gościu pisze, że będzie palił drzewem. Wiecie jak się różni stałopalność drzewa w stosunku do węgla?

Maks 1,5h palenia drzewem, jak se uszykujesz na dłużej to nie masz wydajności w piecu i jedną smołę.

6kW piec nie da rady do ogrzania domu drzewem, węglem prędzej.

Ja mam piec 29kW i bufor 600L i palę tylko drzewem. Piec czyściutki. Brachol taki sam dom, piec 23kW bez bufora tak samo pali drzewem i w piecu jedna smoła.

Popieram, ale już nawet sił ani sumienia nie mam się wyżywać na nieszczęśniku, a on dalej ze zrozumieniem nic nie potrafi wyczytać z tego co inni piszą

:bash: