rustin 25.01.2014 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Pisali wszyscy , że do takiego domu maks 15kw nie zależnie od opału a mpoplaw napisał , że 30kW jak ma być opalane drewnem , wiec nie bardzo rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.01.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Do dużego kotła należy podłączyć bufor by odbierał nadmiar wyprodukowanego ciepła.Skoro rozważasz grzanie drewnem to kupujesz duży kocioł z dużą komorą załadunkową by dużo drewna załadować. Do niego dokładasz bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2014 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To jak kupię kocioł 15kW tak jak wcześniej doradzano to już nie podłącze do niego buforu?Piec chcę na węgiel/drzewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.01.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) To jak kupię kocioł 15kW tak jak wcześniej doradzano to już nie podłącze do niego buforu? Piec chcę na węgiel/drzewo Podłączysz. Rozumiem że masz na oku zwykłego śmieciucha? W przypadku palenia drewnem będziesz musiał częściej dorzucać. Przy węglu zapalasz od góry i znikasz w domku. Jeśli dostawisz bufor, będziesz miał wysoką sprawność. Co do kotła na wszystko, zerknij do działu o ekonomicznym spalaniu węgla kamiennego, oraz do tematu o spalaniu paliw stałych. Na podstawie tamtych dwóch wątków kupisz dobry kocioł na wszystko (drewno, węgiel). Edytowane 25 Stycznia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.01.2014 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 ... Piec chcę na węgiel/drzewo Mówi się: a) piec chcę babeczki; b) piec chcę chleb; węgiel/drewno można tylko spalać ... w kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.01.2014 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 gentoonx i co lepiej CI ? nie śmieciucha, tzn myślałem o jakimś kotle z dolnym spalaniem na węgiel ale , żeby w okresie jesiennym czy zimowym jak będą małe mrozy palić drzewem. Albo trochę drzewa i węgla aby dłużej trzymało. nphttp://kotly.com/Kociol_dolnego_spalania_DAKON_DOR_F_16_-_16_kW,3845.htmlhttp://kotly.com/Kociol_na_drewno_i_wegiel_PEREKO_KSW_PRIMA_15kW,3680.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 gentoonx i co lepiej CI ? nie śmieciucha, tzn myślałem o jakimś kotle z dolnym spalaniem na węgiel ale , żeby w okresie jesiennym czy zimowym jak będą małe mrozy palić drzewem. Albo trochę drzewa i węgla aby dłużej trzymało. np http://kotly.com/Kociol_dolnego_spalania_DAKON_DOR_F_16_-_16_kW,3845.html http://kotly.com/Kociol_na_drewno_i_wegiel_PEREKO_KSW_PRIMA_15kW,3680.html zobaczę ucz się nazewnictwa z linków które podałeś , a jak nie to te rzeczy nie dla ciebie, bo szukasz pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.01.2014 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Następna pomocna podpowiedź . Lubisz posty nabijać czy nudzi ci się? Poczekam na odpowiedź kogoś bardziej pomocnego. Poczytałem o buforze i chyba nie wchodzi w grę. Dom będzie mały , w miarę dobrze ocieplony. Drzewo mam za darmo z własnego lasu.Także piec na drzewo i węgiel jakiś z dolnym spalaniem, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.01.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Masz przygotowane drewno na najbliższy sezon?Jeśli jeszcze rośnie, to nie będziesz palił tylko smolił.Znajomy ma mały domek z pieco kuchnią. Gotuje i ogrzewa tym dom.W zeszłym tygodniu kupił drewno bukowe na końcówkę sezonu 2015/2016, reszta będzie na sezon 2016/2017.Bojler do CWU prawdopodobnie będziesz mieć grzany z kotła.Powiększenie tego bojlerka do rozmiarów bufora, wcale tak wiele więcej miejsca nie zabierze.Na kotłach DS się nie znam. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.01.2014 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Od 30lat ogrzewamy nasz domy w rodzinie drzewem z własnego lasu Także nie pytam o drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Następna pomocna podpowiedź . Lubisz posty nabijać czy nudzi ci się? Poczekam na odpowiedź kogoś bardziej pomocnego. Poczytałem o buforze i chyba nie wchodzi w grę. Dom będzie mały , w miarę dobrze ocieplony. Drzewo mam za darmo z własnego lasu. Także piec na drzewo i węgiel jakiś z dolnym spalaniem, prawda? jak czytam co piszesz to nie może sie nudzic. A to co piszesz wyżej znaczy że jeszcze bardziej na manowce schodzisz z każdą wypowiedzią właśnie z tego powodu że mały to bufor podstawowa sprawa, bo gdzie ty znajdziesz kocioł o mocy tak małej aby dobrze było w okresach przejściowych naprawde ogarnij się chłopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.01.2014 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 nie znajdę pieca z dolnym spalaniem 12kw?Prośba do ciebie , nie pisz w tym temacie i nie obrażaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.01.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 nie znajdę pieca z dolnym spalaniem 12kw? Od 5kW. Kotły podobno ma bardzo dobre. Chwalili je w wątku o czystym spalaniu. O resztę dopytaj producenta. http://www.p2ar.pl/oferta-kot%C5%82%C3%B3w/ino/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 26.01.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 nie znajdę pieca z dolnym spalaniem 12kw? Prośba do ciebie , nie pisz w tym temacie i nie obrażaj. Będziesz miał problem ze znalezieniem małego kotła do spalania drewna . Malutkie drzwiczki , miniaturowe komory załadowcze dedykowane do węgla nie będą wygodne przy drewnie . Z mniejszych kociołków DS masz Żywca czy Zgodę Wieprz , z większych Seko lub Dakona i jego klony , najmniejszy dolniak Kostrzewy to chyba 14 kW . Chyba tylko u kolegi Przemka znajdziesz w tej chwili kociol odpowiedni dla Ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.01.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Panowie , dziękuje wam za pomoc. Zdaję sobie sprawę , że ciężko coś takiego wybrać aby było odpowiednie. Jestem jak narazie za paliwem stałym z racji , że mam swój las i co roku i tak szykuję drzewo dlatego o gazie nie myślałem. Zobaczymy. Mam jeszcze pytanie, mając system kominowy zapel eco ( tylko nie wiem czy S czy M tzn do paliw stałych czy gazu ) z otworem fi 200 , czy to nie przeszkadza przy gazie? prawdopodobnie jest to typowy do paliwa stałego bo tak mówiłem majstrom jak go zamawiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.01.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 A mały kocioł do węgla? Jaki? chyba tylko i wyłącznie brać pod uwagę z dolnym spalaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 chyba tylko i wyłącznie brać pod uwagę z dolnym spalaniem? Prawdziwe "dolniaki" są wygodne to fakt, ale z górnym spalaniem też są ok (pod warunkiem, że pali się w nich od góry, a nie od dołu). Poczytaj tutaj http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/rodzaje-kotlow-weglowych/ jest nawet ranking kotłów http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2014 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 dzięki za podpowiedzi, pomyśle jeszcze o tym wszystkim. a w takim piecu syberyjskim można palić węglem. oglądam piece i są małe ale górniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.01.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Gościu pisze, że będzie palił drzewem. Wiecie jak się różni stałopalność drzewa w stosunku do węgla?Maks 1,5h palenia drzewem, jak se uszykujesz na dłużej to nie masz wydajności w piecu i jedną smołę.6kW piec nie da rady do ogrzania domu drzewem, węglem prędzej. Ja mam piec 29kW i bufor 600L i palę tylko drzewem. Piec czyściutki. Brachol taki sam dom, piec 23kW bez bufora tak samo pali drzewem i w piecu jedna smoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.01.2014 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Gościu pisze, że będzie palił drzewem. Wiecie jak się różni stałopalność drzewa w stosunku do węgla? Maks 1,5h palenia drzewem, jak se uszykujesz na dłużej to nie masz wydajności w piecu i jedną smołę. 6kW piec nie da rady do ogrzania domu drzewem, węglem prędzej. Ja mam piec 29kW i bufor 600L i palę tylko drzewem. Piec czyściutki. Brachol taki sam dom, piec 23kW bez bufora tak samo pali drzewem i w piecu jedna smoła. Popieram, ale już nawet sił ani sumienia nie mam się wyżywać na nieszczęśniku, a on dalej ze zrozumieniem nic nie potrafi wyczytać z tego co inni piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts