Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor próżniowy - różnica ciśnień

swibno

Recommended Posts

Czy ciśnienie płynu w instalacji powinno być stałe? U mnie obecnie (styczeń) w dzień słoneczny podczas pracy ciśnienie wynosi ponad 2 bary a w nocy gdy temperatura spada ciśnienie płynu również spada prawie do 0.5 bara. Długość instalacji to ok 10m przewodem wentylacyjnym do kotłowni.

Ciśnienie powinno być stałe. Najczęściej wahania ciśnienia nie przekraczają 0,3bara.

Przy takich skokach wygląda to tak jakbyś miał zawór zakręcony od naczynia przeponowego, który powinien niwelować skoki ciśnienia.

Być może jest w nim złe ciśnienie wstępne lub uszkodzony, bo chyba masz taki zbiorniczek?

Dziś dokładnie sprawdziłem dzień 2,5bara w nocy 0,5bara. Zbiornik jest zainstalowany i instalacja na gwarancji wiec zgłoszę reklamację. Dziękuję za podpowiedzi. Z tego co pamiętam sam instalator mówił że ciśnie nie nie może spadać poniżej 1bara. Co dziwne wszystkie rury białe od szronu a jedna codziennie czarna może jakaś nieszczelność. :(

Dziś dokładnie sprawdziłem dzień 2,5bara w nocy 0,5bara. Zbiornik jest zainstalowany i instalacja na gwarancji wiec zgłoszę reklamację. Dziękuję za podpowiedzi. Z tego co pamiętam sam instalator mówił że ciśnie nie nie może spadać poniżej 1bara. Co dziwne wszystkie rury białe od szronu a jedna codziennie czarna może jakaś nieszczelność. :(

Jak to w Świbnie to ja bym to przerobił na AQUA-STEP i po kłopotach na wieki. A tak to po gwarancji pociągną koszty serwisy.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Sprawdziłem naczynie i nie wyczuwam tam odgłosu płynu. Zamiana instalacji nie jest w tej chwili możliwa. 5 lat gwarancji i kolektor próżniowy heat-pipe. Zadzwoniłem już do instalatora i ma przyjechać sprawdzić. W rozmowie telefonicznej zapewniał że zbiornik wyrównawczy powinien być prawie pusty a nie napełniony w 50%. Dziś był bardziej słoneczny dzień i wodę w zbiorniku nagrzało do 51 stopni. Gdy kolektor oświetlony ciśnienie 2,5bara ale wieczorem już spadło do 0,5bara. Napiszę co stwierdzi serwis po wizycie.

PS. Jakie macie osiągi dzienne o tej porze roku na kolektroach próżniowych a jakie na płaskiech. U mnie ostatnie siedem dni 4 kWh; 2 kWh; 0 kWh; 1kWh; 3 kWh; 5kWh; 6kWh.

• 3 weeks później...
Ciśnienie nadal zmienia się bardzo 0,5 ... 2,5bar. Dzwoniłem z reklamacją ale firma coś się nie śpieszy z przyjazdem. Muszę się kolejny raz przypomnieć. Z firmą instalującą to się nie wstrzeliłem. Ogólnie jestem z nich bardzo niezadowolony i mógłbym o tym montażu napisać niezły referat łącznie ze zdjęciami "fachowej" roboty.

Ciśnienie nadal zmienia się bardzo 0,5 ... 2,5bar.

Pewnie masz powietrze w instalacji, a to 0,5 to po prostu ciśnienie słupa cieczy. Ja odpowietrzą, to będzie ok, ale pewnie nie jest to u Ciebie łatwe. Przydałyby się fotki. Dasz radę sprawdzić jakie miałeś uzyski w ubiegłym tygodniu ?

• 2 weeks później...
Niestety nie wchodziłem na forum, a sterownik trzyma w pamięci parametry tylko ostatnich 7 dni. Wczoraj np. nagrzał 200l wody do 70 stopni, słoneczny dzień. Jestem w trakcie prób zapisywania całej historii w PC za pomocą komunikacji szeregowej RS485 i jak się uda wszystkie dane będę wysyłał na jakiś serwer www. Co do ciśnienia sprawa na tą chwile jest rozwiązana. Serwisant uzupełnił płyn solarny. W tej chwili ciśnienie się ustabilizowało.