krzychuu666 24.01.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam,piszę do was z prośba o poradę, mianowicie zamierzam zakupić okna do domu jednorodzinnego w którym do tej pory były okna drewniane.Wstępnie wybrałem VETREX 90+ z szybą U=0,5. Powierzchnia okien w domu to 31.21 m2. Czy to dobry wybór? Jeśli nie to jakie są wasze propozycje.Czy opłaca się inwestować w ciepły montaż (z ciepłym parapetem)? Bo jak do tej pory oglądałem te ciepłe parapety to wydaje mi się że będą za wąskie do mojego muru.Z góry dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychuu666 25.01.2014 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Nie ? w sensie ze nie dobry wybór ? to co proponujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA_NA 23.02.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Czy to dobry wybór? Jeśli nie to jakie są wasze propozycje. Czy opłaca się inwestować w ciepły montaż (z ciepłym parapetem)? Odpowiedź prosta nie jest. Okna V90+ są ciepłe, ale niekoniecznie mają sens w Twoim domu. Natomiast ciepłe parapety - zawsze mają sens. Proszę o mail na [email protected] - wypytam o szczegóły i doradzę, co trzeba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.02.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Ciepły parapet nie ma sensu i przekonał się nie jeden Inwestor który na to się zdecydował. Parametry tego połączenia można uzyskać tak samo dobre jak w przypadku "ciepłego parapetu" ale mieć wtedy przede wszystkim prawidłowo zamontowane okna.Zwłaszcza przy szerokich i ciężkich oknach to nieporozumienie LA_NA - swoją drogą, jak już chcesz pozyskiwać tu klientów to napisz na priv byś bana nie dostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 23.02.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam Ciepły parapet nie ma sensu i przekonał się nie jeden Inwestor który na to się zdecydował. Parametry tego połączenia można uzyskać tak samo dobre jak w przypadku "ciepłego parapetu" ale mieć wtedy przede wszystkim prawidłowo zamontowane okna. Zwłaszcza przy szerokich i ciężkich oknach to nieporozumienie może trochę nie na temat, choć ... a który to inwestor nie jest zadowolony z zastosowania tz "ciepłego parapetu" i dlaczego niby jego stosowanie nie ma sensu ? Oczywiste jest, że bez niego również można dobrze wykonać montaż - i tu zgoda ale dlaczego niby jego stosowanie nie ma sensu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.02.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 nie będę wdawał się w polemikę, może Ci Inwestorzy, którzy mają z nimi kłopoty i jakie to są kłopoty, sami napiszą. Nie będę ich wyręczał Natomiast tekst ....Natomiast ciepłe parapety - zawsze mają sens..... nie jest prawdziwy, gdyż są sytuacje gdzie nie mają sensu, wręcz sprawiają kłopoty. I nie mówimy tu o błędach montażu. Chce tylko zwrócić uwagę na to, że można taki montaż wykonać tak samo ciepło i szczelnie nie korzystając z ciepłego parapetu a mając zagwarantowane prawidłowe zamocowanie okna w dolnej części ramy - i na tym poprzestanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA_NA 05.03.2014 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 nie będę wdawał się w polemikę, może Ci Inwestorzy, którzy mają z nimi kłopoty i jakie to są kłopoty, sami napiszą. Nie będę ich wyręczał Natomiast tekst nie jest prawdziwy, gdyż są sytuacje gdzie nie mają sensu, wręcz sprawiają kłopoty. I nie mówimy tu o błędach montażu. Chce tylko zwrócić uwagę na to, że można taki montaż wykonać tak samo ciepło i szczelnie nie korzystając z ciepłego parapetu a mając zagwarantowane prawidłowe zamocowanie okna w dolnej części ramy - i na tym poprzestanę. Hm... Po pierwsze: jeszcze nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał kłopoty z "ciepłymi parapetami", no chyba że ci, którzy mają też kłopoty z foliami okiennymi, bo nie wiedzą, do czego służą i je zrywają Ciepłe parapety mają różny kształt, można je modyfikować stosownie do potrzeb. A jak ktoś kumaty, to nie ma też problemu z mocowaniem progowej części ramy pomimo ciepłego parapetu. Montowaliśmy nawet okna na konsolach wraz z ciepłym parapetem - też się dało i jest OK. Po drugie: ciepły parapet zawsze ma sens tam, gdzie jest na niego miejsce i można go zastosować. Pewnie, że można część progową okna uszczelnić na inny sposób, ale tu nie tylko o szczelność chodzi. Kamera termowizyjna dopiero pokazuje różnice między podstawą otworu okiennego, w którym jest ciepły parapet, a w którym zamiast niego jest profil podokienny- obojętnie, czy wypełniony czymkolwiek, czy pusty. Sam rozmiar takiej listwy w porównaniu z ciepłym parapetem nasuwa wnioski. Z tego właśnie wynika to, co poniżej: Po trzecie: Ciepły parapet poprawia właściwości termoizolacyjne CAŁEJ wnęki okiennej, włącznie z poprawieniem wartości Uw okna. Jak? Pytać producenta, bo ma na to dowody. Po czwarte: Ciepły parapet jest świetną pomocą i ułatwieniem w montażu okna, a o montażu właściwych parapetów już nie piszę. Polecam, bo sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.03.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 ... Po czwarte: Ciepły parapet jest świetną pomocą i ułatwieniem w montażu okna, a o montażu właściwych parapetów już nie piszę. Polecam, bo sprawdziłem. Jeszcze tydzień temu się z Tobą nie zgadzałem. Dziś - po szerszym spraktykowaniu "ciepłego parapetu" także twierdzę że to wcale nie przeszkoda w montazu. Oczywiście - swoje wymaga - przede wszystkim więcej pracy przy jego montazu, ale okno potem się wstawia szybciej, lżej, bezproblemowo. Cały próg okna stoi na tym stabilniej niż przy zastosowaniu kotwy. Zmieniłem zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.03.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam Jeszcze tydzień temu się z Tobą nie zgadzałem. Dziś - po szerszym spraktykowaniu "ciepłego parapetu" także twierdzę że to wcale nie przeszkoda w montazu. Oczywiście - swoje wymaga - przede wszystkim więcej pracy przy jego montazu, ale okno potem się wstawia szybciej, lżej, bezproblemowo. Cały próg okna stoi na tym stabilniej niż przy zastosowaniu kotwy. Zmieniłem zdanie. Jak się cieszę, że jednak zmiany/nowości/rozwój jest akceptowany i stosowany Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.03.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Też jestem zaskoczony. Jako że osobiście bardziej się kręcę na montażu niż faktycznie walczę z oknem, to opieram się na zdaniu swojego majstra, a on to już - mimo niezawansowanego wieku -"konserwa" na maxa. Najchętniej to pewnie by wyrzucił je do śmietnika tak bym nie widział, ale po wszystkim powiedział: "niegłupia sprawa", co w jego skromnych ustach oznacza duże uznanie. Dziękuję klientowi, który mnie namówil na tą robotę Edytowane 8 Marca 2014 przez finlandia uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.03.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Zmieniłem zdanie. A pomysł anno domini 2008. Pierwsze wykonanie 2009. Trochę trwało:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 08.03.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam A pomysł anno domini 2008. Pierwsze wykonanie 2009. Trochę trwało:-). Pewne rozwiązania/pomysły potrzebują czasu na ... inkubację ważny jest końcowy rezultat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA_NA 08.03.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Hm... Najciężej spróbować w naturalnych warunkach, to wiem, bo najpierw trzeba przekonać klienta, żeby zgodził się na eksperyment u niego, żeby samemu się przekonać Ja na ciepłych parapetach montuję od kilku lat, dokładnie od jesieni 2009, kiedy to producent z Wrocławia zlecił mi montaż ich okien właśnie z ciepłymi parapetami. Nastawiłem się na 3 dni montażu, a skończyłem w południe drugiego dnia Od tamtej pory, jeśli tylko nie montuję na konsolach poza licem muru, to praktycznie zawsze na ciepłych parapetach. Dużo szybciej i gwarancja spokoju, że nigdy w życiu klient nie zadzwoni z reklamacją, że pod oknem wieje A tu macie zdjęcie z kamery termo mojego klienta, który zlecił badanie. Wystarczy spojrzeć, w którym miejscu otworu okiennego najlepiej wypada badanie Druga fotka, to dzisiejszy montaż na ciepłych parapetach, jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA_NA 08.03.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 po co czekać na odpowiedź producenta, wklejaj od razu Chętnie bym wkleił, ale, muszę zapytać najpierw, czy mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.06.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Nasza podpowiedź: Zobacz inne filmy poradnikowe na murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts