Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką pralkę kupić? Opinie

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Jeśli mogę się dorzucić to powiem tylko, że do pralek LG naprawdę nie mogę się przyczepić. Swoją mam już kolejny rok i naprawdę nie mam z nią żadnych problemów. A zaznaczę, że mam dużą rodzinę i piorę naprawdę często. Warto dodać, że ich gwarancje są na 10 lat, więc to też jest zdecydowana zaleta. Dodam tylko, że poza pralką mam tej firmy chociażby zmywarkę i tak jak mówię - na nic nie mogę narzekać.

• 2 weeks później...
kupiłem właśnie pralkę LG, jak na razie 100% zadowolenia, wszystko się dobrze dopiera. Byliśmy zaskoczeni że pralka tak krótko pierze, bo jest program 30minutowy, przy starej pralce to najkrótszy trwał 2 godziny! Też pierzemy często bo mamy małe dziecko, czasami nawet dwa razy dziennie, więc eksploatacja jest niezła ale pralka daje radę, nad zmywarką się właśnie zastanawiamy

• 2 months później...
  • 6 months później...

Znalazłem się na tym forum, bo chciałem zapoznać się z opiniami innych użytkowników, a także porównać je ze swoją, aby podjąć decyzję. Z pewnością, biorąc pod uwagę własne doświadczenia polecam pralki Beko.

Mój model w obecnym mieszkaniu służy mi 10 lat i ani razu nie był serwisowany. (Nieprodukowany już model WM 2506D)Dodatkowym atutem firmy beko jest fakt, że udostępnia ona na stronie internetowej części zamienne (z resztą nie drogie), dzięki czemu wymiana (zwłaszcza dla domowych majsterkowiczów) staje się wygodniejsza i szybsza.

Oto dlaczego uważam, że pralki Beko watro kupić:

Po pierwsze - im mniej wyświetlaczy cyfrowych, zaawansowanej elektroniki tym lepiej. Pralka ma przede wszystkim prać, nie musi być telewizorem, ani mieć kolorowych lampek. Od wielkości wyświetlacza nie zmienia się jakość prania.

Osobiście nie potrzebuję 20 programów do prania, skoro w praktyce wykorzystuje 3, a jedynym wyjątkiem może być uznany program antyalergiczny lub funkcja pupil.

Za rozsądne pieniądze dostaję sprzęt średniej klasy, mało awaryjny z funkcjami niezbędnymi do codziennego prania.

Istotne dla kosztów związanych z serwisem pralek jest możliwość wymiany łożysk bez potrzeby zakupu całego zespołu piorącego. Tym, którzy spotkali się z taka usterka nie muszę tłumaczyć, jaka to jest różnica, natomiast pozostałym czytelnikom zwrócę uwagę, aby kupując pralkę, zaglądali "pod spód" i upewniali się, czy pojemnik, w którym osadzony jest bęben (pojemnik ten jest przeważnie z plastiku) jest skręcany. Jeżeli nie widać śrub, natomiast szef na plastikowym zbiorniku jest termicznie zgrzany oznacza to skomplikowany proces wymiany, lub też konieczność wymiany całego zespołu piorącego na nowy.

Oczywiście również Beko posiada modele z nierozbieralnym zbiornikiem, dlatego też przy zakupie obojętnie jakiej pralki polecam tam zajrzeć.

Pozdrawiam

• 3 months później...

Witam. Co sądzicie o pralce Whirpool AWO/C 61001PS? Dla mnie zaletą jest to, że w tej chwili jest 5 lat gwarancji na tą pralkę. Ale czy poza tym jest godna polecenia? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Chyba, że macie do polecenia inną pralkę, w cenie do 1500 pln (otwierana z przodu, nie za głęboka - do 55 cm).

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Ponieważ poprzednia pralka nie najtańsza Whirlpoola całkowicie mnie zawiodła, zepsuła się grzałka, dwa razy pompa, a po 3 latach po prostu zardzewiała, to rok temu kupiłem wersję budżetową Indesita, z tym że dokupiłem gwarancję na 5 lat. Zapłaciłem w sumie około 1200zł. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, a jest nas pięcioro w domu i pralka chodzi praktycznie codziennie, a czasami częściej.

Witam wszystkich :)

Stanęłam właśnie przed dużym problemem jakim jest wybranie sprzętu AGD do nowego domu..

Przeglądając kilkadziesiąt modeli pralek w końcu wybór padł na:

Pralka Amica EAWI 7123 CD - czy miał ją ktoś może? albo coś może powiedzieć o pralkach Amica? Dobry wybór czy szukać dalej?

• 2 weeks później...

Generalnie wybór sprzętu AGD to bardzo trudna sprawa.

Chciałoby się wierzyć w opinie poumieszczane przy różnych pozycjach np. w Ceneo, ale trzeba mieć z tyłu głowy że takie "pro" opinie to też biznes i można je kupić.

U mnie wybór był dosyć ograniczony, bo ja chciałem pralko-suszarkę, w jak najlepszej klasie energetycznej. Moja rodzina to 2+3 i pralka pierze codziennie. Duża pojemność prania też była ważna. Wybór padł na Electroluxa, chociaż tej marki nie znoszę (dupki wypieli z naprawy gwarancyjnej odkurzacza, bo był kupiony na f-rę VAT w działalność żony - rozumiecie, popadało to wg nich pod użytek profesjonalny, a to był odkurzacz domowy).

W każdym razie kupiliśmy tę pralkę i jest ok, chociaż ma wszelkie programy są bardzo długie, ale to trudno. W ogóle mam taką obserwację, że czym lepsza klasa energetyczna (np. A+, czy A++) to sprzęty pracują dłużej na programach. Zmywarka BOSCHA to dramat - m.in. 2,5h.

• 1 month później...

Kiedyś uwielbiałam podstawowy model Indesita pakowany od przodu. Bez elektroniki (może dlatego, że nie było lepszych). Nie była co prawda energooszczędna i dosyć głośna, ale jakość zadowalająca. Teraz tez można ja kupić za 700zł.

Obecnie do nowego domu kupiłam Beko - klasa A++ z elektronicznym ustawianiem. Mam jedynie obawy że ten "nowoczesny" sprzęt działa tak długo jak okres gwarancyjny. Poza tym raczej odświeża niż dopiera.

• 2 weeks później...