enedue 25.01.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Na forum jest dużo przemyśleń dotyczących ciepłego montażu, ale zazwyczaj dotyczy to budynków murowanych. Ja mam w planach szkielet, czyli 15 cm wełny w ścianie i 20 cm na ścianie. Nie będzie mi przeszkadzała ewentualna widoczność rolet, choć wolałabym je schować. Najwyższe okna mają 240 cm. Reszta 170 albo 190. Architekt w celu zlikwidowania mostka cieplnego wymyśliła dość skomplikowane dobudówki, kryjące rolety przyczepione na ociepleniu. Nie pasi mi to finansowo i konstrukcyjne i ogólnie. Wymyśliłam sobie takie coś, jak na rysunku, okno wysunięte 3 cm w warstwę ocieplenia, 3 warstwy 1 cm aerożelu i na tym aerożelu dopiero roleta. Na cały dom wyniosłoby mnie to 1500 zł. Jak to w ogóle jest z tym montażem w warstwie ocieplenia w domach szkieletowych? jest baaardzo drogi, a z drugiej strony szkielet - to w zasadzie samo ocieplenie. Czy nie byłoby rozsądnym kompromisem to wysunięcie? W sumie, jak by nie patrzeć,to roleta zawsze jest mostkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.01.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam Można i tak jak na rysunku na moje jednak zastosowanie tam aerożelu to lekka przesada - nie wystarczy styrodur np ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.01.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 nie każde okno można wysunąć aż o trzy centymetry, może się okazać, że niezbędne jest dodatkowe podparcie a to podnosi koszty2 cm styroduru czy styropianu w zupełności wystarczy, ale jak możesz to oczywiście aerożel będzie o wiele lepszy.Wiesz, tu jak ktoś usłyszy że miałby wydać 1500 zł ekstra za najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji to od razu zacząłby się płacz i lament jacy to ździercy chodzą na tym świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 26.01.2014 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Pod styrodurem boję się o drewno, aerożel jest paroprzepuszczalny. Są rzeczy na których mogę oszczędzać i takie na których wolę nie, aby potem dwa razy więcej nie zapłacić. Może jednak ktoś ma zalecane rozwiązania dla domów szkieletowych, jakieś takie kolorowe rysuneczki, jakich pełno dla okien w technologii murowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 28.01.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Na YT znajdziesz dziesiątki filmów instruktażowych o montażu w budynkach szkieletowych. To co rzuci się w oczy to mnóstwo folii uszczelniających, jakich do takiego montażu sie używa. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 28.01.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Rozwiązanie z wysunięciem jak najbardziej prawidłowe, tylko przy tym najwyższym oknie nie zmieści Ci się puszka rolety pod ociepleniem. Dużo nie braknie ale jednak będzie wystawaćMoze da się w tym miejscu zastosować nieco grubiej ocieplenia ? braknie Ci ok 2 - 3 cmPuszka w systemie podtynkowym jest tak wykonana, że musi być osłonięta ociepleniem. Jeżeli miałaby byc nie osłonięta to trzeba to przewidzieć w zamówieniu i zamontować roletę do tego przystosowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.01.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 puszka nie musi być osłonięta ociepleniem, ono i tak nic nie daje a nie każda skrzynka ma przymocowaną dodatkową warstwę do otynkowania.Na goła blachę klej, siatka, klej siatka i struktura - daje to ok 10 mm grubości i wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 29.01.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 To fakt, przez osłonięcie ociepleniem miałem na myśli wykonanie na niej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.01.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 chyba bardziej dosadnie to opisałem My się rozumiemy, Inwestor może źle zrozumieć i zapewne tak właśnie się stanie, że pojmie na opak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 30.01.2014 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Chwali się troska o umysł Inwestora, bo pewne oznaki przegrzania, nie zlikwidowane nawet obecną aurą już widać Inwestor jest wdzięczny za opinie i właśnie przemyśliwuje inne opcje. Jest kosztorys na okna od Jezierskiego z szybką 0,5 na 12 tys. Montaż w warstwie ocieplenia jakieś 6,5 tys. Rolety - 10 tys z montażem. Inwestor czeka jeszcze na wycenę szybek 0,3. I tak się zastanawia, czy nie olać rolet… Zamiast tego super ciepłe okna, super ciepło zamontowane, a w trzech od południa na pierwszym piętrze - refleksole. Aha, inwestor będzie miał same fixy, z wyjatkiem dwóch tarasów,bo z dwojga złego, jak już nie da się kanadyjczyka utrzymać w przyzwoitej temperaturze latem, mimo wentylacji mechanicznej, GWC, refleksoli, pergoli, to inwestor woli klimatyzację niż muchy, pająki i chrząszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 30.01.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Jak inwestor planuje klimatyzację to faktycznie temat rolet staje się nieco zbędny i utrudniający utrzymanie dobrych parametrów izolacyjnych w okolicy okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 30.01.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Planowanie to za dużo powiedziane, wolę jej uniknąć, mam nadzieję, że refleskole i dobre szyby i ta cała reszta, którą wymieniłam, jakoś opanują sytuację. Powiedzmy, dopuszczam myśl Bo tak serio, to ile mam chłodzenia za ponad 10 tys. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.01.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 na pewno masz za 10 tysi zagwarantowaną noc w ciągu dnia ale czy zimniej ? Wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 04.02.2014 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 jezierski jednak nie wprowadził okien z szybką 0,3. Ktoś wie, gdzie można nabyć takie cóś w Wawie w dobrej jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Chyba w większości firm ta szyba zaistaniała tylko w oknach testowych.. Bo ja nie słyszalem, by ktoś jej używał na szerszą skalę (powód - relacja ceny do korzyści) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 04.02.2014 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 ok, dzięki. Zostaje w takim razie szyba 0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 , a w trzech od południa na pierwszym piętrze - refleksole. To niech Inwestor weźmie jeszcze pod uwagę, że z "przegrzewaniem" trzeba także, a właściwie przede wszystkim powalczyć od zachodu. Wszak słoneczko wędrując po niebie podgrzewa domek. Jak będzie po zachodniej stronie, to wnętrza już wygrzane, a jeszcze za swoje dostaną. Ergo, ta osłona przed przegrzewaniem, to średnio mocno od wschodu, mocno od południa, jeszcze mocniej od zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 04.02.2014 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Inwestor od zachodu ma jedno okno - 50x 180 cm . Na korytarzu. Chyba mnie nie przegrzeje a, no i naświetle boczne w drzwiach wejściwych o podobnych rozmiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 06.02.2014 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 W sumie, z punktu widzenia ciepłoty, to okna zamontowane w ociepleniu i widoczne rolety przyczepione do okien, można tak w ogóle? Pomijam estetykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.02.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 a dlaczego nie można? Pod skrzynką będziesz miał tyle ocieplenia ile wysuniesz okno, Mało ? Bez przesady, i tak będzie to miejsce cieplejsze od okna. Przeważnie lico okna wysuwa się na 10 cm poza ścianę, to pod skrzynką będziesz miał 10 cm styropianu. Są rejony kraju gdzie dalej ociepla się domy tylko 10 cm styropianu więc nie szukaj dziury w całym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts