Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepły montaż i rolety w szkielecie.

Recommended Posts

Na forum jest dużo przemyśleń dotyczących ciepłego montażu, ale zazwyczaj dotyczy to budynków murowanych. Ja mam w planach szkielet, czyli 15 cm wełny w ścianie i 20 cm na ścianie. Nie będzie mi przeszkadzała ewentualna widoczność rolet, choć wolałabym je schować. Najwyższe okna mają 240 cm. Reszta 170 albo 190. Architekt w celu zlikwidowania mostka cieplnego wymyśliła dość skomplikowane dobudówki, kryjące rolety przyczepione na ociepleniu. Nie pasi mi to finansowo i konstrukcyjne i ogólnie. Wymyśliłam sobie takie coś, jak na rysunku, okno wysunięte 3 cm w warstwę ocieplenia, 3 warstwy 1 cm aerożelu i na tym aerożelu dopiero roleta. Na cały dom wyniosłoby mnie to 1500 zł.

Jak to w ogóle jest z tym montażem w warstwie ocieplenia w domach szkieletowych? jest baaardzo drogi, a z drugiej strony szkielet - to w zasadzie samo ocieplenie. Czy nie byłoby rozsądnym kompromisem to wysunięcie?

W sumie, jak by nie patrzeć,to roleta zawsze jest mostkiem :(

okna.jpg

nie każde okno można wysunąć aż o trzy centymetry, może się okazać, że niezbędne jest dodatkowe podparcie a to podnosi koszty

2 cm styroduru czy styropianu w zupełności wystarczy, ale jak możesz to oczywiście aerożel będzie o wiele lepszy.

Wiesz, tu jak ktoś usłyszy że miałby wydać 1500 zł ekstra za najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji to od razu zacząłby się płacz i lament jacy to ździercy chodzą na tym świecie

Pod styrodurem boję się o drewno, aerożel jest paroprzepuszczalny. Są rzeczy na których mogę oszczędzać i takie na których wolę nie, aby potem dwa razy więcej nie zapłacić.

Może jednak ktoś ma zalecane rozwiązania dla domów szkieletowych, jakieś takie kolorowe rysuneczki, jakich pełno dla okien w technologii murowej?:-?

Rozwiązanie z wysunięciem jak najbardziej prawidłowe, tylko przy tym najwyższym oknie nie zmieści Ci się puszka rolety pod ociepleniem. Dużo nie braknie ale jednak będzie wystawać

Moze da się w tym miejscu zastosować nieco grubiej ocieplenia ? braknie Ci ok 2 - 3 cm

Puszka w systemie podtynkowym jest tak wykonana, że musi być osłonięta ociepleniem. Jeżeli miałaby byc nie osłonięta to trzeba to przewidzieć w zamówieniu i zamontować roletę do tego przystosowana

Chwali się troska o umysł Inwestora, bo pewne oznaki przegrzania, nie zlikwidowane nawet obecną aurą już widać :yes:

Inwestor jest wdzięczny za opinie i właśnie przemyśliwuje inne opcje.

Jest kosztorys na okna od Jezierskiego z szybką 0,5 na 12 tys. Montaż w warstwie ocieplenia jakieś 6,5 tys. Rolety - 10 tys z montażem.

Inwestor czeka jeszcze na wycenę szybek 0,3. I tak się zastanawia, czy nie olać rolet… Zamiast tego super ciepłe okna, super ciepło zamontowane, a w trzech od południa na pierwszym piętrze - refleksole.

Aha, inwestor będzie miał same fixy, z wyjatkiem dwóch tarasów,bo z dwojga złego, jak już nie da się kanadyjczyka utrzymać w przyzwoitej temperaturze latem, mimo wentylacji mechanicznej, GWC, refleksoli, pergoli, to inwestor woli klimatyzację niż muchy, pająki i chrząszcze.:sick:

, a w trzech od południa na pierwszym piętrze - refleksole.

To niech Inwestor weźmie jeszcze pod uwagę, że z "przegrzewaniem" trzeba także, a właściwie przede wszystkim powalczyć od zachodu. Wszak słoneczko wędrując po niebie podgrzewa domek. Jak będzie po zachodniej stronie, to wnętrza już wygrzane, a jeszcze za swoje dostaną:-). Ergo, ta osłona przed przegrzewaniem, to średnio mocno od wschodu, mocno od południa, jeszcze mocniej od zachodu.

a dlaczego nie można? Pod skrzynką będziesz miał tyle ocieplenia ile wysuniesz okno, Mało ? Bez przesady, i tak będzie to miejsce cieplejsze od okna. Przeważnie lico okna wysuwa się na 10 cm poza ścianę, to pod skrzynką będziesz miał 10 cm styropianu. Są rejony kraju gdzie dalej ociepla się domy tylko 10 cm styropianu :) więc nie szukaj dziury w całym