Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słabogrzejące kaloryfery - czy zrobiłem błąd?

Krzysiek45

Recommended Posts

Witam,

Znajomi, skarżyli się, że dużo miesięcznie płacą za ogrzewanie, a kaloryfery prawie zimne, bloki kilkuletnie, piecyk jak na obrazku

Wg tego co wyczytałem to powinno się odpowietrzyć, więc na jednym kaloryferze spuściłem może litr wody (przyznaję, że nie słyszałem syczenia powietrza bo nie wyłączyłem wcześniej piecyka, wiem, mój błąd) ale on sam się wyłączył, później wystarczyło nacisnąć RESET i wrócił do pracy.

Później dostałem opieprz, że to źle bo wodę nie należy spuszczać, a dolać bo to ta woda ma cię tam grzać w kaloryferach cały czas i że na pewno przez to wzrośnie ciśnienie i rozsadzi piecyk (a gdzie nie czytam to ciśnienie może właśnie spaść).

Czy może mi ktoś poradzić kto ma rację i najlepiej co zrobić by polepszyć grzanie?

Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysiek45

Witam,

Znajomi, skarżyli się, że dużo miesięcznie płacą za ogrzewanie, a kaloryfery prawie zimne, bloki kilkuletnie, piecyk jak na obrazku

Wg tego co wyczytałem to powinno się odpowietrzyć, więc na jednym kaloryferze spuściłem może litr wody (przyznaję, że nie słyszałem syczenia powietrza bo nie wyłączyłem wcześniej piecyka, wiem, mój błąd) ale on sam się wyłączył, później wystarczyło nacisnąć RESET i wrócił do pracy.

Później dostałem opieprz, że to źle bo wodę nie należy spuszczać, a dolać bo to ta woda ma cię tam grzać w kaloryferach cały czas i że na pewno przez to wzrośnie ciśnienie i rozsadzi piecyk (a gdzie nie czytam to ciśnienie może właśnie spaść).

Czy może mi ktoś poradzić kto ma rację i najlepiej co zrobić by polepszyć grzanie?

Pozdrawiam

znaczy moja rada jest taka, jesli sposciles z 1 l wody to dosc duzo. System jest teraz najprawdobodobniej zapowietrzony. Jak pracuje kiol, normalnie? czy slychac z niego dzwiek lekko bulgaczacej wody? Jesli tak to musisz jeszcz raz zalac system i go odpowietrzyc bo powietrze w kotle moze doporowadzic do przepalenia sie nagrzewnicy. naprawde tu uwazaj zeby nie spierdolic pieca,

powodzenia

A jak mam określić jak pracuje kocioł?

Może inaczej, na jakie powinienem temperatury nastawić?

Wszystkie słabo, są letnie. Zwiększenie temperatury na piecu spowoduje wyższe zużycie energii, a już teraz jest bardzo wysoka, więc wychodziłoby na to że wszystkie kaloryfery trzeba odpowietrzyć?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

jeszcze raz

W PIECU SIĘ PIECZE

:bash:

Tak dokładnie, to w domu piec możesz głównie w piekarniku - piec też grzeje, tylko bez wody :)

A wracając do tematu - trzeba poczytać instrukcję w punkcie dotyczącym odpowietrzania kotła i usterek (w przypadku niskiego ciśnienia wyświetli się kod 10). Poniżej link do instrukcji, jak by zaginęła.

http://pl.immergas.com/media/instrukcja_eolo_star_24_3_e.pdf

A jak mam określić jak pracuje kocioł?

Może inaczej, na jakie powinienem temperatury nastawić?

Wszystkie słabo, są letnie. Zwiększenie temperatury na piecu spowoduje wyższe zużycie energii, a już teraz jest bardzo wysoka, więc wychodziłoby na to że wszystkie kaloryfery trzeba odpowietrzyć?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

posluchaj jak pracuje, jesli w dzialajacym piecu slychac bulgaczace powetrze to slychac ze jest zapowietrzony. Jesli dziala bez zadnych dziwnych dzwiekow tzn ze powitrze masz tylko gdzies w kaloryferach.

Teraz zrob tak:

1. Dopierdziel troche cisnienia w obiegu, okolo 1.5bara

2. Wlacz piec zeby chodzil

3. uzyj odpowietrznika do grzejnikow i zacznij spuszczac tam powietrze.

Powietrze jesli jest w systemie ma najwieksza szanse byc w grzejniku lazienkowym bo tam jest najwyzej ale sprawdzic musisz kazd jeden.

4. Po zabiegu sprawdz czy spadlo ci cisnienie w obiegu. Zakladam ze przy piecu albo w kotle masz barometr ktory to pokazuje. Jesli cisnienie spadlo to znow odkrec zawor i ponownie wprowadz te 1.5bara

W koncu to tylko fizyka, musi zaczac predzej czy poniej zaczac grzac

BTW Jesli masz rozdzielacze to tam tez jest regulacja przyplywu na kazdym obiegu. Sprawdz czy tam tez nie ma zakreconego obiegu bo jak jest to tez nie bedzie grzac. Niestety woda musi w rurach krazyc, inaczej ciepla nie bedzie