Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poddasze rockool czy isower?

rudyorm

Recommended Posts

Wiem że temat wałkowany już kilka razy ale jeszcze raz

mam do ocieplenia poddasze użytkowe około 120 metrów kwadratowych. rozstaw krowy rożny, szerokość krokwy 16 cm, chciałbym zastosować zestaw rockwool TOPROCK 15 cm pomiędzy krokwy i na to jeszcze SUPERROCK 15 cm, druga opcja to isover super mata 15 cm razy dwa ale to znacznie drożej wychodzi i o tej macie rożnie piszą, która z nich jest lepsza?

tak naprawde patrz na lambde kazdej z welny i powornaj ceny.

NAJWAZNIEJSZE jest starranosc ulozenia welny. Jak wezmiesz do tego partoli to chocbys kupil supermate isovera to nic ci nie pomoze jesli fachowcy zostaiwa ci szczeline pomiedzy krokwiami i welna. N

Dlaczego tak mowie bo niestety jak tak mialem, wziolem do roboty dupkow co pojecia nie mieli o tym jak wazne jest dorbre uzolozenie welny

czyli tylko 15 cm tej wełny? wydaje mi się to trochę mało, dach ma pełne deskowanie

15cm to jest ogolnie malo welny, dobrze jest wypchac pomiedzy krokwiami ale pozniej pojechac welna jeszcze poprzecznie do krokwi druga warstwe min 5cm. tylko zeby to zrobic to musialbys miec juz zrobiony stelaz z profili stalowych a to juz kasa i spora robota.

narazie proponuje ci zostac przy 15cm i do krowki bic folie paroilozacyjna. napewno t juz bardzo duzo da.

w przyszlosci mozesz zerwac folie i zalozyc stelaz i wtedy dodaszjeszcze 5 lub 10cm poprzecznie.

tzn ja chce to właśnie zrobić na stelażu zrobić raz i mieć z głowy temat , dach ma pełne deskowanie wiec jeśli dam 15 pomiędzy krokwy i ewentualnie 10 w poprzek tylko mam dylemat isover czy rockwool.

ok, najlepsze welny robi Paroc, Isover jest super i Rockwool tez, patrz na kase i patrz na lambde. W koncu to lambda decyduje ile cipela spier... przez dach a kasa w porteful tez sie liczy

pamietaj aby zostawic szczeline pomiedzy dechami a welna