PablO1719512087 25.01.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam Potrzebuję zasięgnąć porady odnośnie ocieplenia poddasza, dlatego iz moja wiedza na ten temat jest minimalna, a mianowice przeprowadziłem się do teściów i mieszkam z żoną na piętrze lecz poddasze jest nie wykończone, dlatego też na piętrze mamy chłodno a na strychu powoli jak na polu, sprawa ma się tak że narazie nie wykańczam poddasza do użytku wiesza się tam tylko pranie lecz chciałbym ocieplic poddasze bez wykończenia tzn bez zabudowy gipsami i pytanie teraz czym to ocieplic ? styropian odpada bo będzie sie chyba tworzył grzyb nie wiem co z tą wełna czy moża ją wyłożyć bez zabudowy na sznurkach tylko ? krokwie mają 11 cm. Licze na godne porady. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 25.01.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam Potrzebuję zasięgnąć porady odnośnie ocieplenia poddasza, dlatego iz moja wiedza na ten temat jest minimalna, a mianowice przeprowadziłem się do teściów i mieszkam z żoną na piętrze lecz poddasze jest nie wykończone, dlatego też na piętrze mamy chłodno a na strychu powoli jak na polu, sprawa ma się tak że narazie nie wykańczam poddasza do użytku wiesza się tam tylko pranie lecz chciałbym ocieplic poddasze bez wykończenia tzn bez zabudowy gipsami i pytanie teraz czym to ocieplic ? styropian odpada bo będzie sie chyba tworzył grzyb nie wiem co z tą wełna czy moża ją wyłożyć bez zabudowy na sznurkach tylko ? krokwie mają 11 cm. Licze na godne porady. Pozdrawiam Paweł Pawel, Mozesz jak najbardziej wlozyc welne ale koniecznie musisz ja zakryc folia paroizolacyjna. Bez folii niestety pod welna zacznie skraplac sie para z domu i zacznie ci to gnic. WAZNE abys starannie zabezpieczyl welne folia i nie bylo tam zadnych szpar. Do tego nie wiem czy od strony dachu sa deski i papa czy moze membrana wysokoparoprzepuszczalna. Dlabezpieczenstwa zalecam zostawic szprae ok 2cm pomiedzy deskami a welna. Jesli jest to membrana wysokoparoprzepuszczalna wowczas welne mozna dopchac nawet do mebrany ale raczej lepiej jest zawsze zostawic min szczeline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PablO1719512087 25.01.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Od strony dachu są deski, ok więc może teraz jaka ta wełna i ta folia bo się nie znam:) i pytanko jak juz tak to zrobie to nie będzie się skraplać woda i nie będzie to gnić itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 25.01.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Od strony dachu są deski, ok więc może teraz jaka ta wełna i ta folia bo się nie znam:) i pytanko jak juz tak to zrobie to nie będzie się skraplać woda i nie będzie to gnić itd? pablo jesli starannie ulozysz welne i w folii nie bedzie szczelin to para nie bedzie miala sie jak tam dostac. Welna moze byc kazda, zalezy od twojej kasy i budzetu ile planujesz wydac. Opcja bardzo tania i dobra to: -Welna z Leroy Merlin - marki DOBRE IZOLACJE - 0.044 lambda - produkowanan przez koncern Saint Gobain, ten sam koncern produkuje Supermate isovrea, cena za rolke okolo 50zl (7.2m2) Opcja bardzo droga - Supermata Isover, 0,035 lambda - tez robiona przez Saint Gobain ale cena za rolke okolo 125PLN za 6.5m2 Folie daj albo zolta kanuf albo jakas inna, grunt to ze ma to byc folia parozolacyjna do docieplen poddaszy a nie jaks czarna budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PablO1719512087 25.01.2014 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Rozumiem no ok to wiem mniej wiecej na czym stoje:) bardzo dziękuję za informacje a jest może jakiś poradnik jak układać tą wełnę a potem folie itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 25.01.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Rozumiem no ok to wiem mniej wiecej na czym stoje:) bardzo dziękuję za informacje a jest może jakiś poradnik jak układać tą wełnę a potem folie itd? na YouTubie masz mase filmow instruktazowych, wpisz ukladanie welny poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PablO1719512087 25.01.2014 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Ok dzięki wielkie:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PablO1719512087 25.01.2014 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A Ty człowieku masz nierówno pod kopułką ? po co się udzielasz jeśli nie wnosisz nic do tematu ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 25.01.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 kolejny czubek ktoremu sie nudzi i/albo ma za duzo kasy, wiec ociepli sobie strych Flashback, dlaczego tak mowisz, przez poddasze i dach spierdala najwiecej ciepla. jesli pablo pisze ze jest im zimno to chyba ma ku temu jak najardziej sluszna raccje aby je docipelic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.01.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Lepiej ociepl podłogę na strychu (20 cm wełny lub styropianu). Bo z dachem to nie zrobisz sam dobrze. Warstwy na mijankę .Trzeba by było zrobić nad ociepleniem nawiew przy okapie a wylot w kalenicy. Może jest ścianka kolankowa, też ją trzeba ocieplić. Później jak zechcesz zrobić mieszkanie na strychu to materiał z podłogi wykorzystasz . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Zdecydowanie tak jak radzi Jan! Inne rady doprowadzą Twój dach do zagłady. Na posadzce rozłóż folię paroizolacyjną (może być czarna budowlana) i na niej rozłóż wełnę. Efekt odczujesz natychmiast. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts