jero 25.01.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Okno dachowe firmy Fakro mam od 6 lat. Borykam się z problemem okna dachowego od 4 lat. Na początku była tylko para wodna , ale co sezon pogarsza się. Na chwilę obecną szyba dookoła oblana jest wodą , która spływa na ramę a następnie na ścianę . Zauważyłem, że w tych jakby rynienkach w ramie , które mają odprowadzać wodę? powstał lód . Od tego ciągłego skraplania drewno zmiękczyło się i dostało nalotu czarnego. Pod oknem nie ma grzejnika Proszę o pomoc , już nie wiem co robić z tym : \http://i.imgur.com/6bQb6Cv.jpg?1 Edytowane 25 Stycznia 2014 przez jero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.01.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam Wygląda to kiepsko :/Ma moje główna przyczyna problemów to brak odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniu, zbyt duża wilgotność, brak odpowiedniej wymiany powietrza. Tylko poprawienie tego elementu usunie problem długotrwale. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jero 25.01.2014 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Fakt. W pokoju nie ma żadnych odpowietrzników . Zauważyłem też, że po pomalowaniu ścian farbą Magnat troszkę nasiliło się. Woda zbiera się przeważnie w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 25.01.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Na moje to brak grzejnika pod oknem. U mnie pod oknami gdzie nie ma grzejnika tez jest lód na szybie, później to spływa na okno i ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam Na moje to brak grzejnika pod oknem. U mnie pod oknami gdzie nie ma grzejnika tez jest lód na szybie, później to spływa na okno i ścianę. grzejnik - to "walka" z efektem czyli wilgotnością, na moje uda się ją wygrać tylko częściowo - zwiększysz temp w okolicy okna to wilgoć będzie skraplać sie w innym, zimniejszym miejscu i tyle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 25.01.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Nie do końca, grzejnik wymusza ruch powietrza we wnęce okna dachowego.W obecnej chwili: zewnątrz -10, wewnątrz +22 st, wilgotność 36%, a lód na szybach okien połaciowych jest (tam gdzie nie ma grzejników). Wentylacja mechaniczna wyciągowa, kratki wywiewne higrosterowane, 6 szt nawiewników w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 29.01.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Szanowny Panie, pomalowanie ściany farbą MAGNAT nie ma wpływu na opisany przez Pana problem. Wynika on najprawdopodobniej z braku odpowiedniej wentylacji pomieszczenia i jego niedostatecznego ogrzewania. Należy sprawdzić sprawność systemu wentylacji w budynku i często wietrzyć pokój. Rozwiązaniem może być również zamontowanie w oknie nawiewników, które zapewnią wymianę powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 29.01.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Nie do końca, grzejnik wymusza ruch powietrza we wnęce okna dachowego. obecnej chwili: zewnątrz -10, wewnątrz +22 st, wilgotność 36%, a lód na szybach okien połaciowych jest (tam gdzie nie ma grzejników). Wentylacja mechaniczna wyciągowa, kratki wywiewne higrosterowane, 6 szt nawiewników w oknach. Śmieszna to porada ale tam gdzie nie masz grzejników pod połaciówką zamontuj wentylatorek od komputera, działa cicho ale wymusi ci nawiew powietrza na szybę, zjawisko ustąpi kumpel taką prowizorkę na zimę co roku montuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 31.01.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 witam mam ten sam problem ale tylko w jednm pomieszczeniu grzejnik chodzi caly czas pod oknem a woda sie skrapla i zamarza.. ;/ wilgotnosc 45% w pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 31.01.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Spawos - nie wiadomo. Zainwestuj w oficjalną ekspertyzę - Izba Inżynierska. w Twoje miejscowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
white1234 01.02.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Mam wrażenie że masz źle zamontowane okno, ja miałem identycznie zamontowane i zwrócono mi na to uwagę, że coś jest nie tak, skontaktowałem się z doradcą producenta, on wskazał mi fachowca na moim terenie a ten potwierdził błąd w montażuStwierdził, że okno zamontowane w ten sposób nie będzie miało izolacji i będzie przemarzanie a docelowo zaczną się dziać takie rzeczy jak u Ciebie, chodzi o dolną jego część a konkretnie połączenie ze ścianą kolankową. Mam okna firmy Roto ale ten fachman stwierdził że taki montaż jaki on radzidotyczy wszystkich producentów, sposób montażu możesz zapewne znaleźć na stronie producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 02.02.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 IMHO problemem jest brak wentylacji. Ja na poddaszu mam 12 letniego Veluxa. W pokoju nie mam żadnej wentylacji. Przez cały jego żywot poddasze było kiepsko ocieplone, więc wilgoć razem z ciepłym powietrzem spierdzielała na zewnątrz i było ok, oczywiście poza szybkim wychłodzeniem pomieszczenia. Ostatnio ociepliłem kompleksowo poddasze, 2x wełna, stelaż, folia paroizolacyjna, płyty gk. Od tego czasu w pokoju ciepło, ale na oknie zaczęła się zbierać para wodna i to sporo. Spływała do narożników okna i po ścianach. Znalazłem proste rozwiązanie. Wystarczy raz na dzień, na 15 min otworzyć okno i przewietrzyć pomieszczenie. U mnie problem ustąpił całkowicie, a podczas tak krótkiego czasu wietrzenia, nie zauważyłem żeby temperatura w pokoju spadała choćby o 1 stopień. Mieszkam tu tymczasowo, więc jest to dla mnie rozwiązanie idealne. W swoim domu jednak zadbam o poprawną wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts