p 18.05.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witajcie Forumowicze Będę stawiał domek całosezonowy i skłaniam się ku ścianie 3W z betonu komórkowego: BK24 + wełna + BK12. Mój tata, który jest budowlańcem (jam jest inwestor:-)) będzie to stawiał. Namawia mnie na BK36 + ocieplenie ale szczerze mówiąc przemawia do mnie argument, żeby warstwa zewnętrzna była "twarda" co pozwoli w przyszłości zawiesić jakieś "rzeczy" na niej (tablica do kosza dla dzieci, itp.). Domek jest na działce leśnej. Myślałem żeby połączyć sugestię taty z moimi wymaganiami: BK36 + wełna + BK12 ale czy Waszym zdaniem nie jest to przesada ? Czytałem na forum o "termosach" ale szczerze powiem, że nadal nie wiem. Poradźcie ! p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 18.05.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 "Termos" to wcale nie tak źle.....mnie sie kojarzy z czymś, co długo trzyma ciepło, a o to wszak chodzi, żeby zimą było ciepło w domu jak najmniejszym kosztem:-)).Poważniej mówiąc, to powinno się za każdym razem przy BK podawać przynajmniej jego gęstość, czyli wagę 1m3. Lżejszy będzie cieplejszy, cieższy zimniejszy......róznice mogą być znaczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 18.05.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 " 2W - Cienka warstwa elewacyjna nie chroni termoizolacji wystarczająco przed oddziaływaniem czynników atmosferycznych, czesto skrajnych - mrozu, wiatru i promieni UV. Zatem ta teroizolacja wytrzymuje na ogół nie więcej niż 30 lat" " trwałość ścian 3W określmy na 100-150lat" - akurat publikacja dotyczyła ścian z ceramiki, ale myśle że w przypadku BK też trwałość będzie duża. Inna sprawa to trwałość na uszkodzenia, 3W jest zdecydownie trwalsza, można nawet kosz dla dziecka powiesić, nawet powiesić satelite to pryszcz, itd... Generalnie BK25 + wata + BK12 to dobry pomysł , ja bym się jeszcze zastanowił czy zewnętrzny BK nie zastąpić ceramiką, ale moim zdaniem i tak taka ściana jest dużo lepsza od 2W. Jeśli chodzi o grubość, to ściana nośna w przypadku silki i ceramiki może być poniżej 20cm, natomist przy PB chyba bym się trzymał tych 25, część osłonowa nie musi być gruba i 8-9 cm wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Budowniczy 18.05.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Pytanie ile dajesz tej waty. Pisałem ostatnio do Rockwoola i poradzili mi, że przy 25 cm ceramiki poryzowanej (ściana nośna) i 11,5 cm ceramiki poryzowanej (ściana osłonowa) należy dać 12 cm wełny mineralnej, z ewentualną pustką powietrzną jeżeli środowisko jest bardzo wilgotne (morze, jezioro, brzeg rzeki). Według mnie domek należałoby porównać bardziej do kołdry puchowej niż do termosu. I jedno i drugie trzyma ciepło, ale termos nie jest paroprzepuszczalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 19.05.2004 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 ... Poważniej mówiąc, to powinno się za każdym razem przy BK podawać przynajmniej jego gęstość, czyli wagę 1m3. Lżejszy będzie cieplejszy, cieższy zimniejszy......róznice mogą być znaczące. Nie jestem pewny czy to o to chodzi ale BK jest 500-ka lub 600-ka. Ale czy to znaczy, że jeśli dam BK36 + odpowiednią ilość wełny + BK12 to nie będzie źle ?!?! Pozdrawiam p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 19.05.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Możesz zrobić jak wolisz,ale przy ścianie nośnej 36cm, całka ściana będzie bardzo gruba. Już 50 cm to dużo. U Ciebie wyjdzie grubo ponad 60 cm(65). Moim zdaniem to za dużo. Ja bym zrobiła warstwę nośną 24-25 cm.I też jestem za ceramiką tradycyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 20.05.2004 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Możesz zrobić jak wolisz,ale przy ścianie nośnej 36cm, całka ściana będzie bardzo gruba. Już 50 cm to dużo. U Ciebie wyjdzie grubo ponad 60 cm(65). Moim zdaniem to za dużo. Ja bym zrobiła warstwę nośną 24-25 cm. Co to jest całka ściany ? p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts