Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 200-w problem

pucekmc

Recommended Posts

Witam!

Posiadam piec Vitodens 200-W, B2HA mocy 5,2-35KW, z czujnikiem pogodowym oraz sterowaniem Vitotrol 300A ,

Sprzęgło hydrauliczne 3/4" i 1" (DN 20 i25) przepływ objętościowy do 4,5 m3/h. Do kotła Vitodens 200-W do 35 kW.

Dom 180m2+70m2 garaż, piec większy dobrany ze względu że w przyszłości jeszcze wykończe poddasze 100m2. A w tej chwili mam tylko zasilanie wypuszczone na poddasze. Czyli w kiedyś będzie 350m2 teraz jest 250. A i dom nie ma jeszcze izolacji

Cisnienie na zegarach około 2,3 na 6 biegu pompki

Dom przepływy ustawione na minimum 1m/h tam gdzie chce więcej tj łazienka na 1,5m/h.

Garaż przepływy 0,4m/h kotłownia 0,7m/h

Ogrzewanie podłogowe w całym domu około 1500mb rury kitex 16 czy jakoś tak

pierwsze odpalenie pieca 18.12.2013.

Problem zaczął się po tygodniu piec nie mógł nagrzać mi domu do 20 miałem stopni przy temperaturze zewnętrznej 7-10 stopni.

Ciągle miałem około 19 stopni brakowało 1-2 stopnia do normalnej temperatury pokojowej

Moc pieca na full krzywe grzewcze nawet na 1,4 na podłogówkę w ustawieniach na piecu temperatura w pokoju 37 piec chodził non stop na wysokich obrotach, spalanie 25m3

Co się okazało po wielu próbach regulacji pieca że

- temperatura na piecu 60

-przed sprzęgłem tyle samo

-zawory 3drogowe otwarte na max

-za sprzęgłem odczuwalna różnica min 20 stopni różnicy

-na zasilaniu 38 max

-powrót zawsze był około 3-4 stopni różnicy

Była to wina filtrów były pozabijane jak to po remoncie a głownie filtr nr 3 co powodowało ze powrót wracał na sprzęgle do zasilania.

Po przeczyszczeniu filtrów itd wszystko wyglądało ok

-Piec ustawiony na 60 stopni

-zawory 3drogowe otwarte 10/10

-46 na zasilaniu

-powrót 42

-krzywa grzewcza 0,8

-moc pieca ustawiona na max czyli 90%

temperatura w pokojach ustawiona na 20 i było ok lecz przy temperaturach zewnętrznych od 0-7 stopni

-spalanie 40m3na dobę

Próbowałem zmniejszać moc pieca nawet do 60%, temperaturę max w kodowaniu 1 i 2 lecz nic to nie dało spalanie dalej 40m3 bez znaczenia ile stopni na zewnątrz czy +7 czy -12.

Żona do mnie dzwoni 2 dni temu że temperatura spada w pokojach w dzień do 17 stopni a na piecu ciągle pomiędzy 54-60 stopni

-temperatura zasilania 1 i 2 42 stopnie

-powrót 36 stopni

-zawór 3drogowy otwarty 10/10

Znowu przeczyszczone filtry itd. lecz ciągle ten sam problem

Moje pytanie jest następujące na odcinku 1,5mb (od pieca do 1 zegara) gubie 14 stopni a na podłogówce 1500mb w zasilaniu i powrocie tylko3-4 stopnie.

Czy to może być wina sprzęgła? Czy jakieś ustawienia ?

Zaznaczam że w projekcie miałem mieć inne pompy grundfos alpha 2 lecz hydraulik zmienił mi na dużo mocniejsze grundfos Magna ze względu na to że piec jest w osobnym budynku tj. garaż.

Zdjęcie jest robione 3 godziny temu przy czym temperatura na piecu 64 na zasilaniu 50 powrót mniejszy o 10 stopni lecz 2 godziny wcześniej były czyszczone filtry i zaczął grzać mocniej po kilku godzinach pracy będzie to różnica 3-4 stopni

Może za dużo to zagmatwałem ale pytanie jest proste :D Pozdrawiam

Z góry dziękuję za pomoc

piec1.jpg

ogarnij się trochę, podaj prawdziwe dane:

przepływ 1m/h :bash: jak ci z taką prędkością woda w rurach płynie to co sie dziwisz, że masz zimno, a jak sie pomyliłeś i miało byc m3 to się ogarnij jeszcze bardziej, a jak to ltr/min to masz za mało jakoś 2x

+ inne rzeczy, aż szkoda narazie gadac ;)

Ok to powiem tak na przepływomierzach na skali 1 a w łazienkach 1,5 a czy to litr czy metr nie znam się na tym.

Mój hydraulik powiedział ze to dużo. normalnie powinno być 0,5 L/min

Mam 3 rozdzielnie po 10 obiegów, 2 rozdzielnie są pod pompką nr1 a 1 rozdzielnia pompka nr2.

Jakie jeszcze rzeczy potrzeba ? Z chęcią odpowiem aby uzyskać pomoc. Ja się na tych rzeczach nie znam coraz więcej czytam na ten temat,bo ogólnie mam problem z ginącymi stopniami oraz dużym spalaniem. W budynku tynki i podłogi były robione 1,5 roku temu więc zdążyło wszystko odparowac itd.

A zresztą czy Litry czy m3 jak na powrocie jest różnica 3-4 stopni to podłoga musi być ciepła czy się myle ? za chwile zona wyśle mi zdjęcia rozdzielni do podłogówek to wstawie. W sumie co ma piernik do wiatraka. chodzi mi o strate 14 stopni na odległości 1,5m od pieca do termometra na zdjęciu przy otwartym zaworze 3 drogowy na 10/10. temperatura w pomieszczeniu 19-20 stopni

Edytowane przez pucekmc

Rotametry nie wszystkie są na full bo np czujnik vitotroll mam w salonie i jest to OG1 a w łazience potrzebuję wyzszej temperatury to zmniejszyłem na salonie aby zwiększyć w łazience bo tak bym miał w łazience 20 stopni a chce więcej.

Pompki chodzą 6/10 i jest to wystarczające jak piec chodzi cały czas bo powtarzam ze na powrocie mam spadek tylko 3-4 stopnie przy 1,5km rury. Więc raczej zwiększenie pompki nic nie da bo temperatura taka sama. Problem mam pomiedzy piecem a termometrami bo piec temperatura 60 a zasilanie 50

Zeby to sprawdzić kiedyś wyłączyłem jedną pompkę to było OK około 4 stopni straty pomiędzy piecem a termometrem

Edytowane przez pucekmc

To idzie w złym kierunku. Nie mam problemów z podłogówką, pompą ani z rozdzielaczami.

A po drugie

Rotametry na max mam ustawione tylko w łazienkach a w pokojach o 0,5L/min mniej.

W garażu i kotłowni mam po 0,5-0,7L/min.

Moim zdaniem i poprawcie mnie jak się mylę jeżeli na zasilaniu jest 50 a na powrocie 46 to jest OK bez względu czy to jest 3L/min czy 1L/min

Problem jest w okolicy pieca

To idzie w złym kierunku. Nie mam problemów z podłogówką, pompą ani z rozdzielaczami.

A po drugie

Rotametry na max mam ustawione tylko w łazienkach a w pokojach o 0,5L/min mniej.

W garażu i kotłowni mam po 0,5-0,7L/min.

Moim zdaniem i poprawcie mnie jak się mylę jeżeli na zasilaniu jest 50 a na powrocie 46 to jest OK bez względu czy to jest 3L/min czy 1L/min

Problem jest w okolicy pieca

To jak nie ma problemu, to w czym problem?

Moim zdaniem masz za słabe przepływy, powinny być 1,5 - 2 /min, a na kotle 60st niepotrzebne przy OP. 50 to maks.

Potrzebne na kotle 64 bo bym nigdy nie uzyskał 50 na wejsciu

64 stopnie mam na kotle a po 1,5 metra rurki od kotła mam już 50 o to mi chodzi.

Jak na rysunku nr 3 co wstawiłem i narysowałem takie czerwone kreski. To to jest mój problem . Bardziej bym rozumiał taką strate na wejsciu i wyjsciu . A nie na samym wyjsciu po 1,5m rury w kotłowni

Edytowane przez pucekmc

To dlaczego jak wyłącze jedną pompkę to jest 3-4 stopnie różnicy? pomiędzy kotłem a tym Termometrem.

Lub jak zmniejsze bieg pompki to też temperatura rośnie na wejsciu ?

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Odcinasz obiegi i jest mniej wody w obiegu.

Zwiększ przepływy, obniż temp kotła i samo się to wyreguluje.

Na podłogówkę większość daje 35 st.

Ok spróbuje nie mam w sumie nic do stracenia.

Zwiększając przepływy to muszę pompce o 1 bieg do góry więc jeszcze większe ciśnienie na sprzęgle i na to samo wyjdzie.

Bo w łazienkach i pralni mam na maxa ustawione a to jest 2l/min a w salonie gdzie mam czujnik mam około1,2 żeby bardziej mi grzało w łazience bo mam dwójkę małych dzieci co lubią się chlapać :)

Dla mnie to zamknięte koło ale w tą stronę tego nie próbowałem. Zawsze obniżałem po problemach z filtrami.

Napiszę co i jak jutro.

Pozdrawiam

Edytowane przez pucekmc

teraz jasne

wejdź w kodowanie1 sterownika kotła i w adresie bodajże C5 (maks. prędkośc pompy) sprawdź ile masz (pewnie fabryczne 75), ustaw wyżej, bo ...

30 pętli po 1litrze na min to 1,8m3/h jak masz ze 2 petle po 1,5 to 1860ltrmin, maks przez kocioł to 2100 jak w adresie j/w 75% to przez kocioł płynie 1575ltr/min czyli musisz dawać wyższą temp żeby mieć te 50 za sprzęgłem

swoją drogą to bzdura w twoim wypadku kupować kondensata żeby pędzić go na 60stC.

a teraz dalej - temp 50 st w podłoge trochę za bogata teraz - jak w lutym przyjdzie -30stC to ile puścisz w podłogę??? 70stC??? cóś strasznie chałupę masz dziurawą, albo nie odciąłeś się termicznie od poddasza (pewnie po taniości) :bash:

swoją drogą 35kW to za grubo nawet na przyszłościową wielkość chałupy, 26kW w sam raz, ... no chyba że masz chałupę jak sito ;)

w taką pogodę jak dziś powinno ci wystarczyć w podłogę 30-35stC - dom mojego szwagra, rozczłonkowana bryła, świeżo wytynkowany, 270m2 ogrz, podłogowe, brak drzwi i bramy garażowej, wentylacja samoistna na poziomie koło 150m3/h, brak zysków wewnętrznych, Vitodens 200-W 19kW bez sprzęgła, 28 pętli OP z przepływem poniżej 1ltr/min (bo bez sprzęgła i pompa w kotle więcej nie da rady) w podłogę puszczamy teraz ledwo 31stC, kocioł ledwo na mocy minimalnej sunie, krzywa chyba na 0,4 ( nie pamiętam), temp wewnętrzna 19,5stC wilgotność 38% (bo brak zysków) - jak to się ma do twoich 50stC?

ogarnij tę instalację

Edytowane przez gentoonx

Ok spróbuje nie mam w sumie nic do stracenia.

Zwiększając przepływy to muszę pompce o 1 bieg do góry więc jeszcze większe ciśnienie na sprzęgle i na to samo wyjdzie.

Bo w łazienkach i pralni mam na maxa ustawione a to jest 2l/min a w salonie gdzie mam czujnik mam około1,2 żeby bardziej mi grzało w łazience bo mam dwójkę małych dzieci co lubią się chlapać :)

Dla mnie to zamknięte koło ale w tą stronę tego nie próbowałem. Zawsze obniżałem po problemach z filtrami.

Napiszę co i jak jutro.

Pozdrawiam

nic tym nie zmienisz ;) ani nie będzie gorzej ani lepiej, skoro schłodzenie w podłogówce w rozstawie średnim co 15cm masz tylko 3-4stC

Edytowane przez gentoonx