pucekmc 26.01.2014 00:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Znam zasady podłogówki że jest to niskotemperaturowe grzanie.I bardzo bym chciał mieć tak ustawione jak ty piszesz lecz mi na to coś nie pozwala bo będe miał zimnoZwiększe o 1 bieg na pompkach Taką temperature 50 stopni dzisiaj osiągną bo te filtry były zapchane i po przeczyszczeniu zaczą dawać więcej ciepła jak zazwyczaj. do tej pory pomiędzy tymi czyszczeniami. I dałem tą temperaturę przykładowo że mi gubi 14 stopniŻeby uzyskać 20 stopni w domu potrzebowałem około 42-44 na zasilaniu. Przy zapchanych filtrach i temperaturze na zewnątrz 0 stopni miałem w domu 19 stopni i spalanie okolo25m3, Po przeczyszczeniu i ustawieniu na 20 spalanie 38-40 m3 Przy takich samych ustawieniach przed samym czyszczeniem, na piecu 64 na zasilaniu max 38 powrót 30 w domu 17 stopni Mam coś takiego w instrukcji czy to to jeżeli tak to co mam zmienić? E6 czy E7 Kodowanie 1/Obieg grzewczy/ Maks. prędkość obrotowa pompy podczas normalnej pracyE6:... Tylko do instalacji grzewczychbez obiegu grzewczegoz mieszaczem:Maksymalna prędkośćobrotowa wewnętrznejpompy obiegu grzewczegoz regulacją obrotów w% maksymalnej prędkościobrotowej przy pracynormalnej. Wartość jestdefiniowana przez parametrycharakterystycznedla danego kotła (tylko wprzypadku regulatorówpogodowych).E6:0doE6:100Maksymalna prędkość obrotowaregulowana w zakresieod 0 do 100% Oraz Min. prędkość obrotowa pompyE7:30 Tylko do instalacji grzewczychbez obiegu grzewczegoz mieszaczem:Minimalna prędkość obrotowawewnętrznejpompy obiegu grzewczegoz regulacją obrotów:30% maksymalnej prędkościobrotowej (tylko wprzypadku regulatorówpogodowych)E7:0doE7:100Minimalna prędkość obrotowaregulowana w zakresieod 0 do 100% maksymalnejprędkości obrotowej Oraz Kodowanie2/kocioł 31:... Wymagana prędkość obrotowawewnętrznejpompy obiegowej przyeksploatacji jako pompyobiegu kotła w %, ustalanaprzez wtyk kodującykotła31:0do31:100Możliwość ustawienia wymaganejprędkości obrotowejod 0 do 100%„ Edytowane 26 Stycznia 2014 przez pucekmc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pucekmc 26.01.2014 00:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Rozstaw mam rozumiećodległośc pomiędzy rurkami to mam 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pucekmc 26.01.2014 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Pompkę w salonie przestawiłem na 7 przepływy dałem na 3l/min lecz nie mogę zwiększyć przepływów w łazience na tym samym rozdzielaczu bo do 2,5 max. czy może być rotametr popsuty lub powietrze w obiegu? Zmieniłem wartość pieca E6 było ustawione na 65% dałem na 85% Czekam na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) odpowiedz jeszcze, co z ociepleniem stropu parteru? jak pisałem - takie temperatury Tz to jak chalupa dziurawa, albo wilgotna po byku ( to drugie u ciebie piszesz nie występuje) bardzo dziwnie układ pracuje, a w szczególności te zabrudzające się non-stop filtry mnie rozwalają - co to było robione z tą instalacją? Edytowane 26 Stycznia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pucekmc 26.01.2014 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Tymczasowo rzuciłem tylko około 10cm waty bo tyle miałem na połowie domu reszta nieocieplona. Sciany pustak max28cm. DOm wymiary 20x10m +garaż 10x7m. Strop nie ocieplony jeszcze brakło czasu i pieniędzy bo chciałem się przed swiętami wprowadzić a na stropie muszę zrobić styropian/ogrzewanie/wylewka.W tym roku zrobie izolacje na poddaszu pianka poliuretanowa około 15cm, strop 3cmstyr+ogrzewanie, zewnątrz 20cm styropianu Sam nie wiem jak to możliwe że tyle syfu, przed wylewkami mój hydraulik zalał całą instalacje glikolem bo miała być wylewka samopoziomująca, to żeby rurek za bardzo nie wypychało zalaliśmy system a i tak zrobiłem zwykłą posadzkę bo różnica w cenie wychodziła 7 tys a i w sumie tak stał wszystko zamknięte. Aż do czasu podłączenia pieca Zmieniłem ustawienie pompki na piecu z 65 na 85% i w sumie bez zmian Dobra główne pytanie Czy to normalne żę na piecu 64 stopnie po póltora metra strata 14 stopni Przy zapchanym filtrzena powrocie do pieca- temperatura przed sprzęgłem mogła być nawet 100 stopni na piecu to i tak nie uzyskałem 20 stopni było to niemożliwością.Zwiększałem wszystko więc piec chodził na bardzo wysokich obrotach bo w ustawieniach żądałem temperaturę 37 stopni w pokojach-spalanie 25m3 I Dlaczego przy zapchanych filtrach i temperaturze w domu 19 stopni spalanie 25m3A po przeczyszczeniu filtrów i temperaturze 20 stopni spalanie 48m3Przy takich samych temperaturach zewnętrznych Czy +5 czy -12 spalanie takie same 38-40m3 Następny serwisant będzie jutro może on coś wymyśli Edytowane 26 Stycznia 2014 przez pucekmc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 26.01.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Jak ty dachu nie masz ocieplonego to się nie dziw, że nie możesz ogrzać... ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pucekmc 26.01.2014 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Taki problem był przy zatkanych filtrach i tyle.I nigdzie nie pisałem że problem z ogrzewaniem teraz mam bo wystarczy podnieść temperaturę wymaganą. Moje pytanie w odpowiedzi wyżej dotyczą bardziej konsumpcji gazu i strat na zegarach a nie moim problemem z ogrzaniem pokoi bo po czyszczeniu filtrów takiego nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Pytanie - czy jak zdemontujesz siłownik z mieszacza i ustawisz go ręcznie (nie że ręcznie na siłowniku) to też nie jesteś w stanie uzyskać na obiegu temperatury sprzęgła? teoretycznie to jest tak masz mieszacze z czujnikami temperatury na zasilaniu, sterowanie pogodowe, pewnie z zależnością od temp wew. (10%? 20%? - to się w automatyce ustawia), masz czujnik temperatury w sprzęgle, automatyka kotła dobiera temperaturę i obroty pompy w kotle w zależności od obciążenia ( zmian temperatury wody w sprzęgle) i w zależności od temperatury Tz obiegów jeśli sterowane z kotła. W twoim przypadku (pomijając zapychanie filtrów) nastawy sterowania obiegów grzewczych EWIDENTNIE NIE WSPÓŁPRACUJĄ z tymi sterującymi obiegiem wewnętrznym kotła, ale takie rzeczy to ustawia serwis przy zerowym uruchomieniu. z takim ociepleniem stropu teraz to grzejesz parter i poddasze - jak na zewnątrz -10 to ile masz na poddaszu - zakładam że powyżej zera i to sporo - jak myślisz skąd to sie bierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pucekmc 26.01.2014 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Rozumie ze mam nieocieplony dom i musze za to płacić nie mam z tym problemów bo liczyłem się z większymi kosztami(może nie aż tak ) ale mieszkam na swoim i mnie to cieszy. Lecz pewne rzeczy mnie irytują takie jak pisałem wczescniej przy zabitych filtrach i temperaturze 19 w domu spalanie 25m3 po przeczyszczeniu i temperaturze w domu 20 spalanie 38-40m3 bez znaczenia na temperaturęzewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) ... Czy to normalne żę na piecu 64 stopnie po póltora metra strata 14 stopni ... I Dlaczego przy zapchanych filtrach i temperaturze w domu 19 stopni spalanie 25m3 A po przeczyszczeniu filtrów i temperaturze 20 stopni spalanie 48m3 Przy takich samych temperaturach zewnętrznych Czy +5 czy -12 spalanie takie same 38-40m3 Następny serwisant będzie jutro może on coś wymyśli nie, to nie jest normalne, ale jeśli ograniczenie temp zasilania na obiegu grzewczym to 45st, to jest normalne, dlaczego - pisalem w poprzednim jak oczyścileś filtry, to powinny ci wzrosnąć przeplywy (jeśli magny ustawione na proporcjonalny), jesli nie to zużycie nie powinno wzrosnąć bo nie wyciągasz więcej kWh ze sprzęgła. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pucekmc 26.01.2014 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Pytanie - czy jak zdemontujesz siłownik z mieszacza i ustawisz go ręcznie (nie że ręcznie na siłowniku) to też nie jesteś w stanie uzyskać na obiegu temperatury sprzęgła? Mieszacz mam rozumieć zawór 3D? Jeżeli tak to mam tam opcje ustawianie ręczne. Lecz one na automacie są na full cały czas bez przerwy ustawione więc to nic nie zmieni raczej ze ustawie ręcznie Czy jak rzuce 4 cm styropianu (przygotuje pod podłogówke) a zaleje po zimie czy to coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 4cm dupy nie urywa, ale zawsze coś tam da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Mieszacz mam rozumieć zawór 3D? Jeżeli tak to mam tam opcje ustawianie ręczne. Lecz one na automacie są na full cały czas bez przerwy ustawione więc to nic nie zmieni raczej ze ustawie ręcznie ... podejrzewam po prostu nie "przestawiony" zawór 3D z lewego na prawy, ale to możesz sprawdzić jak zdejmiesz siłownik i będziesz przestawiał zawór mieszający co 90st. nie będę tłumaczył, wie ten co montuje zawór, że dostarczany jest do określonej pozycji montażu - jak odwrócisz bez przestawienia to nigdy siłownik nie odetnie podmieszania tu popatrz http://www.hel-wita.com.pl/produkt/pl/zawory_mieszajce_minimix_3-_i_4-drogowe_21.html odwróć sobie, załóż siłownik i powiedz jak będzie kręcił Edytowane 26 Stycznia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pucekmc 26.01.2014 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ok wiem o co chodzi z tym mieszaczem. Najlepsze jest to że to co wy piszecie ja dzwonie do domu (pracuje w Szwecji) i żona to wszystko przestawia. I się teraz zastanawiam jak mam jej wytłumaczyć ze ma zdjąć siłownik odkręcić ustawić na 50% mieszacz, 50 % siłownik i wszystko skręcić (zeby sie nie denerwować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.01.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Spokojnie. Dom jest po prostu jeszcze niewygrzany, a aura do tego niesprzyjająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ok wiem o co chodzi z tym mieszaczem. Najlepsze jest to że to co wy piszecie ja dzwonie do domu (pracuje w Szwecji) i żona to wszystko przestawia. I się teraz zastanawiam jak mam jej wytłumaczyć ze ma zdjąć siłownik odkręcić ustawić na 50% mieszacz, 50 % siłownik i wszystko skręcić (zeby sie nie denerwować) Przyjdzie serwisant to może zrobić - za odpłatnością oczywiście pewnie , ale Szwecja zapłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Spokojnie. Dom jest po prostu jeszcze niewygrzany, a aura do tego niesprzyjająca. zyzolek co ty za bzdury wypisujesz ostatnio chłopie jak nie sprzyjająca??? jakby była sprzyjająca to nie trzeba by było grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.01.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 zyzolek co ty za bzdury wypisujesz ostatnio chłopie jak nie sprzyjająca??? jakby była sprzyjająca to nie trzeba by było grzać Przecież kolega dopiero na święta się wprowadził, a domek jeszcze nie skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts