Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu metodą wdmuchiwania styropianu - czy warto ?

School

Recommended Posts

Witam serdecznie. Pragnę podzielić się moim pomysłem. Mam dom ceglany, z roku 1938, nie będę ukrywał, że dość chłodny. Zastanawiam się nad ociepleniem metodą wdmuchiwanego styropianu lub innego termoizolatora. Jest to około 160 metrów kwadratowych ścian, licząc z otworami okiennymi i drzwiowymi. Niestyetyu ale w sieci nie ma zbyt wiele informacji na ten temat, a i firm wykonawczych także niewiele. Moje wątpliwości dotyczą takich kwestii jak:

- koszty wykonania - robocizna, materiały :

- czy rzeczywiście wykonanie ocieplenia tą metodą w sposób znaczący wpłynie na poprawę właściwości cieplnych ścian zewnętrznych budynku.

Będę wdzięczny za wszystkie informacje i uwagi na ten temat.Pomogą mi podjąć przemyślaną decyzję. Z góry bardzo dziękuję za życzliwość i pomoc.

Hej swego czasu interesowałem się takim ociepleniem i tą metodą jest ocieplanych sporo domków ale we Francji Belgi Niderlandach .

Oni to robią wełną szklaną wdmuchiwana za pomocą dyszy o średnicy 16 mm serio. To super tworzywo to produkt Knaufa , się nazywa Supafil Loft 045 Insulation Nawiercają się w fugach co 1 m i tłoczą pod ciśnieniem ten granulat i od razu robi ci się ciepełko W Polsce podobno stosuje się od jakiegoś czasu jako docieplenie stropu zamiast celulozy drewnianej jako tańszą jej alternatywę Okolice Warszawy Poszukaj tego w necie ja na razie jestem zainteresowany takim dociepleniem Chciałbym wdmuchać tego ze 35 cm na żywca na karton gips jako ze taka warstwa wazy ok 3, 5 kg Muszę to sprawdzić w odpowiedniej tabeli Spróbuję znaleźć jakiego linka

Edytowane przez samuel76

• 8 months później...
To super tworzywo to produkt Knaufa , się nazywa Supafil Loft 045 Insulation Nawiercają się w fugach co 1 m i tłoczą pod ciśnieniem ten granulat i od razu robi ci się ciepełko W Polsce podobno stosuje się od jakiegoś czasu jako docieplenie stropu zamiast celulozy drewnianej jako tańszą jej alternatywę

Malutkie sprostowanie :)

Loft na poddasze jest super - waga i niepalność.

W ściany idzie Cavity, on ma lepszą "lambdę"

Materiał bardzo fajny.

Witam serdecznie. Pragnę podzielić się moim pomysłem. Mam dom ceglany, z roku 1938, nie będę ukrywał, że dość chłodny. Zastanawiam się nad ociepleniem metodą wdmuchiwanego styropianu lub innego termoizolatora. Jest to około 160 metrów kwadratowych ścian, licząc z otworami okiennymi i drzwiowymi. Niestyetyu ale w sieci nie ma zbyt wiele informacji na ten temat, a i firm wykonawczych także niewiele.

Wnioskuję że chodzi Ci o wypełnienie pustek powietrznych między ścianami nośnymi i ściankami wewnętrznymi, lub może położenie izolacji na stropie, czy pod podłogi ?

Do zewnętrznego docieplania ścian ta metoda się nie nadaje. Moim zdaniem rzecz jasna, bo teraz robią wszystko i wszystkim, nawet bez względu na zdrowy rozsądek..

Jeśli idzie o wypełnianie pustek między ścianami, to istotnie kiedyś wsypywało się w nie granulat styropianowy - może nadal tak się robi ? Trzeba nawiercić otwory wewnętrznej ściance ( bo cieńsza) i jakoś wsypać ten granulat, najlepiej od góry. Istnieje też technologia wtłaczania w takie pustki pianki rozprężnej, która w założeniu ma się rozprężyć i wypełnić wszelkie wolne przestrzenie. Tutaj robi się to od spodu i musi być określona ilość otworów na różnych wysokościach - do samej góry, aby pianka miała gdzie ujść, w przypadku gdy będzie jej nieco za dużo. Jednocześnie sygnalizuje że jest tam gdzie powinna. Problem s pianką, ze styropianem zresztą też ,jest taki że nigdy nie ma pewności że wszystkie pustki się wypełnią, bo z reguły ich stan jest nieznany. Dodatkowo pianka rozprężna niesie ze sobą niebezpieczeństwo rozprężenia się za bardzo i zniszczenia ściany, jeśli przesadzimy z ilością. Kolejny problem to fakt że pozostają niedocieplone wszelkie powiązania murów, fundamentów, wieńce i okolice futryn drzwiowych i okiennych. To sprawia że taka termomodernizacja jest mniej skuteczna i to sporo od standardowej a może kosztować więcej za m2, bo z reguły jest konieczność użycia jakiegoś sprzętu specjalistycznego. Tak to wygląda według mnie. Piszę w ciemno, bo nie wiem jak Twój dom jest zbudowany ? Ale bez większego błędu można napisać, że zdecydowaną poprawę izolacyjności można w takim domu osiągnąć jedynie kompleksową zewnętrzną izolacją, która całkowicie, lub prawie całkowicie zlikwiduje mostki cieplne. Dodatkowo należy ocieplić strop na poddaszu i wymienić stolarkę okienną i drzwiową, jeśli jest to możliwe.

Kłopot występuje, gdy chce się zachować oryginalną ceglaną elewację i stolarkę............

Edytowane przez pzw

kolega pzw ma racje jeśli chodzi o wieńce belki czy nadproża, ale jeśli dom jest stary i nie można z różnych względów ingerować w wygląd elewacji to nie ma na rynku zbyt wielu opcji docieplenia takich ścian. Wypełnienie pustki jest tańsze od ocieplania zewnętrznego, nie biorąc nawet pod uwagę Wszystkich kosztów dodatkowych - parapety, rynny, obróbki itp., a co z domami gdzie dach jest bez okapu?

W krajach gdzie domy z pustką były bardzo powszechnie budowane rozwiązują ten problem w ten sposób;