Adam bisz. 25.01.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam wszystkich Czytając niespokojny temat o "kanadyjczyku bez tajemnic" sporo kombinowałem jaki by wybrać układ warstw ściany. Pomyślałem że stworzę więc nowy wątek aby jeszcze nie wydłużać i komplikować wspomnianego wyżej. Jeśli chciał bym zastosować ściany szkieletowe w swoim domu ocieplone tylko grubym styropianem od zewnątrz. Bez wełny w konstrukcji. To czy mocno ucierpi na tym akustyka, oraz czy przewody elektryczne nie powinny być jakoś dodatkowo zabezpieczone? O czym jeszcze pamiętać? Od wewnątrz chciał bym zakryć drewnianą konstrukcję regipsami. Czy może zastosować jakieś dziurki w tych regipsach na dole i do góry dla swobodnego przepływu powietrza. Był bym wdzięczny za podsunięcie propozycji przekroju takiej ściany, lub podzielenie się swoją wiedzą i spostrzeżeniami.Wentylacja w domu będzie mechaniczna. I jeszcze się zastanawiam czy na dachu drogie płyty PIR jako izolację na krokwiową można by zastąpić twardym styropianem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 25.01.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam wszystkich Czytając niespokojny temat o "kanadyjczyku bez tajemnic" sporo kombinowałem jaki by wybrać układ warstw ściany. Pomyślałem że stworzę więc nowy wątek aby jeszcze nie wydłużać i komplikować wspomnianego wyżej. Jeśli chciał bym zastosować ściany szkieletowe w swoim domu ocieplone tylko grubym styropianem od zewnątrz. Bez wełny w konstrukcji. To czy mocno ucierpi na tym akustyka, oraz czy przewody elektryczne nie powinny być jakoś dodatkowo zabezpieczone? O czym jeszcze pamiętać? Od wewnątrz chciał bym zakryć drewnianą konstrukcję regipsami. Czy może zastosować jakieś dziurki w tych regipsach na dole i do góry dla swobodnego przepływu powietrza. Był bym wdzięczny za podsunięcie propozycji przekroju takiej ściany, lub podzielenie się swoją wiedzą i spostrzeżeniami. Wentylacja w domu będzie mechaniczna. I jeszcze się zastanawiam czy na dachu drogie płyty PIR jako izolację na krokwiową można by zastąpić twardym styropianem? Pozdrawiam. Adam Bisz, Mysle ze troche nie zbt dobrze kombinujesz. Moze to miec wplyw na akustyke jak wspomniales ale i, wwelna ma tez wlanosci przecipozarowe, do tego mysle ze konstrukcje te juz zostaly dosc dobrze przymyslane powiedz dlaczego tak sie wzbraniasz przed ta welna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.01.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Myślę,że facet ma intuicję. Czuje intuicyjnie,że wełna to najgorsze rozwiązanie dla kanadyjczyka.Wracając do pytań, to sam styropian będzie bardzo akustyczny.Obawiam się że dźwięki z toalety będą słyszalne na zewnątrz.Na izolację nakrokwiową wystarczy styropian EPS 100 . Między konstrukcję nośną możesz napchać choćby wiórów z wapnem ,ale coś trzeba , bo nawet szepty z sypialni będzie słyszał sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.01.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Jak dla mnie to b. zły pomysł, zrobienie szkieleta bez jakiejkolwiek izolacji termicznej w konstrukcji, co miałbyś tym uzyskać ? ...chodzi o to że izolacja nie będzie tak sprawna pomiędzy konstrukcją drewnianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.01.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Myślę,że facet ma intuicję. Czuje intuicyjnie,że wełna to najgorsze rozwiązanie dla kanadyjczyka. Wracając do pytań, to sam styropian będzie bardzo akustyczny.Obawiam się że dźwięki z toalety będą słyszalne na zewnątrz. Na izolację nakrokwiową wystarczy styropian EPS 100 . Między konstrukcję nośną możesz napchać choćby wiórów z wapnem ,ale coś trzeba , bo nawet szepty z sypialni będzie słyszał sąsiad. sam styropian owszem ale konstrukja pt syropian+pyta OSB+pustka powietrzna + płyta GK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Myślę,że facet ma intuicję. Czuje intuicyjnie,że wełna to najgorsze rozwiązanie dla kanadyjczyka. Wracając do pytań, to sam styropian będzie bardzo akustyczny.Obawiam się że dźwięki z toalety będą słyszalne na zewnątrz. Na izolację nakrokwiową wystarczy styropian EPS 100 . Między konstrukcję nośną możesz napchać choćby wiórów z wapnem ,ale coś trzeba , bo nawet szepty z sypialni będzie słyszał sąsiad. Coś w tym jest, jedna świadomość tej wady, pozwala uniknąć tych problemów, a dobrze zakombinowane może wyjść na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam bisz. 25.01.2014 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Głównie chodzi mi o wilgoć która może dostać się do konstrukcji. W przypadku ściany z wełną i paroizolacją nie ma ona raczej możliwości się wydostać do środka, ani przez styropian na zewnątrz. Ryfle moim zdaniem wentylacji nie dają żadnej więc gdy już do zawilgocenia jakoś dojdzie jest lipa. Dlatego pytam o jakieś inne rozwiązania bo wełna mi nie odpowiada za bardzo. Niestety tak jak myślałem lepiej jednak coś tam upchnąć między tą konstrukcje. Najlepiej organicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.01.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 https://www.google.pl/search?q=molier+wykres&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oz3kUtaMMKTMygO1qICwCg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1252&bih=602 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.01.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 W przypadku czegoś tam z paroizolacją ,może tam się dostać,bo nie jesteś w stanie zrobić tej paroizolacji doskonale. Szukał bym izolacji nie wymagającej paroizolacji. Szczelność budynku przy różnicy ciśnienia o,5hPa się wykonuje i jeżeli wynik wynosi 0,6 wymiany,traktuje się jako dobry.Tymczasem ciśnienie pary wodnej miedzy wnętrzem a powietrzem zewnętrznym jest wielokrotnie większe. Znasz sposób oprócz blachy aby to powstrzymać? Wełna mineralna dla domu szkieletowego z racji właściwości sorbcyjnych wilgoci jest nieszczęściem .Każdy dom szkieletowy powinien osiągnąć parametry pasywnego.A tak nie jest dzięki ,,taniej" wełnie.Nasyp i ubij tam siana,słomy,torfu ,liści itd. a będzie lepiej jak przy wełnie mineralnej.Tylko co sąsiedzi powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 26.01.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 W przypadku czegoś tam z paroizolacją ,może tam się dostać,bo nie jesteś w stanie zrobić tej paroizolacji doskonale. Szukał bym izolacji nie wymagającej paroizolacji. Szczelność budynku przy różnicy ciśnienia o,5hPa się wykonuje i jeżeli wynik wynosi 0,6 wymiany,traktuje się jako dobry.Tymczasem ciśnienie pary wodnej miedzy wnętrzem a powietrzem zewnętrznym jest wielokrotnie większe. Znasz sposób oprócz blachy aby to powstrzymać? Wełna mineralna dla domu szkieletowego z racji właściwości sorbcyjnych wilgoci jest nieszczęściem .Każdy dom szkieletowy powinien osiągnąć parametry pasywnego.A tak nie jest dzięki ,,taniej" wełnie.Nasyp i ubij tam siana,słomy,torfu ,liści itd. a będzie lepiej jak przy wełnie mineralnej.Tylko co sąsiedzi powiedzą lepiej zrobić lepiankę ze słomy, teraz robią okrągłe bele, konstrukcja będzie stabilna i bardzo eko. ...pasywne nie są, bo ludzie nie budują pasywniaki, tylko szkielety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Ewa 04.02.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Rozważ wypełnienie szkieletu keramzytem. Zalety: bardzo dobra dźwiękochłonność i lepsza niż w przypadku wełny akumulacja ciepła. My mieszkamy w takim i uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.02.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 ciekawe. Keramzyt jest jakoś związany czy tylko wsypany? Jaka granulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Rozważ wypełnienie szkieletu keramzytem. Zalety: bardzo dobra dźwiękochłonność i lepsza niż w przypadku wełny akumulacja ciepła. My mieszkamy w takim i uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie. no no ... kwestia czy 3 czy 5 ton węgla piec wszystko spali ... żaden argument. Nawet nie policzycie tego aby porównać, mocno subiektywna opinia że się to sprawdza, dopiero jak byś cie mieli 30cm izolacji plus i grzali raptem 2 tyg to szczena by wam opadła. Ja się ciesze że się cieszycie, ale nie maci skali odniesienia gdzie jesteście... jak w pewnej reklamie Eskimos z 4 psami jest biedy czy bogaty. Bardzo bardzo przeciętna izolacja termiczna plus słaba szczelność powietrzna, a to wiadome jest problemem przy budynkach bardziej szkieletowych jak murowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.02.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 ja zrozumiałem że szkielet jest wypełniony keramzytem dla lepszej izolacji akustycznej a na zewnątrz szkieletu jest normalna izolacja ze styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Ewa 05.02.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ciekawe. Keramzyt jest jakoś związany czy tylko wsypany? Jaka granulacja? Szkielet (ściana) ma 20 cm grubości, obustronnie zamknięta płytą gipsowo-włóknową Fermacell. Keramzyt jest wsypany, granulacja 6 - 10 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Ewa 05.02.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Dom jeszcze nie jest ocieplony (może trochę widać to na awatarze). Piętro niewykończone, nieogrzewane. Izolacja dachu - mamy wypełnione ok. 90% powierzchni tylko między krokwiami (20 cm).Powierzchnia parteru - ok. 90 m2 ogrzewana piecem gazowym. Pomimo wychłodzonego poddasza i braku ocieplenia na zewnątrz zużycie gazu za styczeń średnio 6,8 m3 na dobę. W zaszłym roku rachunek za gaz za dwa najzimniejsze miesiące (styczeń/luty) mieliśmy w wysokości 980 zł (ogrzewanie + przygotowanie CWU + gotowanie). Nie twierdzę, że to szczyt oszczędności, ale nie jest źle. Gdyby nie fakt, że firma, która miała nam dom wybudować zrobiła nas w bambuko i przepadła nam część pieniędzy, na pewno w stanie wykończonym te koszty byłyby jeszcze niższe. Mnie akurat ta technologia przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmim 06.02.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam A nie lepiej zastosować sprawdzoną w Kanadzie metodę i natrysnąć piankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam bisz. 06.02.2014 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Natryskiwanie pianki to drogi interes i nie da sie zrobić samemu, a mnie chodzi głównie żeby samemu i w miarę możliwości tanio. Trzeba się temu keramzytowi przyjrzeć bo pierwsze o tym słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam bisz. 07.02.2014 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 W sumie warte sprawdzenia, dzieki mpoplaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manager art 17.02.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 W przypadku czegoś tam z paroizolacją ,może tam się dostać,bo nie jesteś w stanie zrobić tej paroizolacji doskonale. Szukał bym izolacji nie wymagającej paroizolacji. Bardzo na czasie temat "Kanadyjczyk bez wełny". 1. Zamiast wełny skalnej można dać materiały otwarte dyfuzyjnie jak wełna drzewna, celuloza, czy wełna z konopii, wtedy bez opóźniacza pary i chyba lepiej nie pakować się w styropian (?) 2. Ciekawy pomysł z zastosowaniem keramzytu wsypanego. Pojawia się mi tutaj pytanie: - gdzie pojawi się punkt rosy przy takiej realizacji tj. szkielet + płyty gipsowe i wsypany keramzyt - a gdzie pojawi się jak dodamy: a) ocieplenie np. ze styropianu 15 cm na zew. (i tu nie mam zdania czy na ruszcie z wentylacją czy klejone od razu na płytę gipsową?) b) ocieplenie z wełny np. drzewnej wew. o grubości 10 cm na ruszcie drewnianym i potem płyta np. gipsowa? ps. zamiast płyt gipsowych można dać płyty magnezowe, nie znam jeszcze cen ale są niezłą alternatywą Dlaczego pytam, ponieważ mój pomysł na k. bez wełny jest taki: - płyty magnezowe na zew. i wew. w środku szkielet np. 18 cm i wsypany keramzyt. I teraz gdzie docieplić i czym? Na zew. czy wew.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts