Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna

Recommended Posts

Witam,potrzebuję informacji dotyczących kryteriów oraz norm dopuszczalnych w Polsce,

Pracuję jako elektryk w Niemczech,tutaj stosuje się system gniazdkowy ponieważ w razie problemów łatwiej szukać błędu,czy w Polsce też ten wariant można stosować,oraz przewody którymi zasilamy obwody poniżej 2KW,są to NYM 3/1,5 mm a w Polsce jakie są minimum,jeszcze sprawa dotycząca zasilenia oświetlenia czy trzeba dodatkowe zasilenie,czy tak jak w Niemczech,do Włącznika dochodzi zasilenie i z włączniku wychodzi na gniazda i oświetlenie.

Czyli nie uchronię się przed położeniem aż 2 kabli do jednego pomieszczenia,a alternatywnie czy mógłbym pociągnąć przewód 5/2.5 jako zasilenie i zrobić z niego dwa obwody na oświetlenie i na gniazda,wiadomo ochronny wspólny i tak,do włącznika 5/2.5 od włącznika na oświetlenie 3/1.5 gniazda 3/2.5.

Czyli nie uchronię się przed położeniem aż 2 kabli do jednego pomieszczenia,a alternatywnie czy mógłbym pociągnąć przewód 5/2.5 jako zasilenie i zrobić z niego dwa obwody na oświetlenie i na gniazda,wiadomo ochronny wspólny i tak,do włącznika 5/2.5 od włącznika na oświetlenie 3/1.5 gniazda 3/2.5.

Nieopłacalne. Po pierwsze cena dwóch przewodów: 3x2,5mm2 oraz 3x1,5mm2 jest niższa niż 5x2,5mm2. Po drugie musisz gdzieś robić dodatkowe łączenie. Generalnie też oświetlenie rozprowadzasz góra pomieszczenia a gniazda dołem.

No skoro dla Ciebie 2 przewody na pomieszczenie to wciąż zbytek łaski i chciałbyś jeszcze oszczędzać, to ciekaw jestem jak wygląda całość instalacji...dobrze jest odseparować dodatkowo niektóre odbiorniki na osobne obwody (piec, płyta elektryczna, piekarnik) także nie radziłbym kuchni czy kotłowni robić w tym systemie dwuprzewodowym....

dobrze jest odseparować dodatkowo niektóre odbiorniki na osobne obwody (piec, płyta elektryczna, piekarnik)

Dobrze, to nawet za mało powiedziane. Taki jest prawny obowiązek!

Ja w kuchni w bloku (8 m kw) mam 6 (sześć) obwodów na gniazda. Na piekarnik, zmywarkę, lodówkę, mikrofalówkę, dwa obwody gniazd (w tym czajnik) i 3-fazowy na płytę.

Lepszym rozwiązaniem jest rozdzielenie tych instalacji. Dzięki temu wybicie s-ki, czy RCD gniazd nie pozbawia mnie światła.

Zabezpieczenie B16 oczywiście,mówimy o bardzo niskich poborach prądu przez lampe.teoretycznie 2-3 żarówiki.

Czyli przewód 3x1,5 ma zabezpieczenie 16A. Tam normy pozwalają tak robić, czy wszyscy tak robią nie oglądając się na obowiązujące normy?

Zabezpieczenie B16 oczywiście,mówimy o bardzo niskich poborach prądu przez lampe.teoretycznie 2-3 żarówiki.

A praktycznie, jak znajdzie się twórczy użytkownik, który podłączy sobie dużo większe obciążenie, nie zdając sobie sprawy, że przewód przygotowany jest pod "2-3 żarówki" - kto zapłaci za straty, bo nie bardzo wierzę, że takie są tam wszystkie projekty ?

A praktycznie, jak znajdzie się twórczy użytkownik, który podłączy sobie dużo większe obciążenie, nie zdając sobie sprawy, że przewód przygotowany jest pod "2-3 żarówki" - kto zapłaci za straty, bo nie bardzo wierzę, że takie są tam wszystkie projekty ?

Nie wiedziałem że przewód 3/1.5 zabezpieczony 16A u Was ma przeznaczenie tylko do 2-3 żarówek,ja podałem przykład że 2-3 żarówki jedynie,a co jeśli na obwodzie gniazdkowym ktoś u Was podłączy 20 halogenów każdy 500 watt to kto zapłaci za straty,chciałem się dowiedzieć po prostu jakie normy są w Polsce,a czytam same przemądrzania się,dziękuje Po prostu w Polsce nadal komuna pod wieloma względami.

Ty nie pisz o komunie bo się dawno skończyła.

Dlatego, że się skończyła to stosowanie norm w tym kraju jest dobrowolne. Za Odrą zresztą też, tak jak i w całej UE.

Obowiązuje nas jednak stosowanie się do wymogów zawartych w Rozporządzeniu o warunkach jakim mają odpowiadać budynki i ich usytuowanie (znajdziesz w necie), które to wymogi są obowiązującym prawem.

A tam istnieje wyraźny obowiązek rozdziału obwodów oświetleniowych od obwodów gniazdowych.

Więc najpierw się z tym rozporządzeniem zapoznaj a później dopiero "nauczaj".

a co jeśli na obwodzie gniazdkowym ktoś u Was podłączy 20 halogenów każdy 500 watt to kto zapłaci za straty

Jakie straty? S wybije i dzięki temu strat nie będzie.

chciałem się dowiedzieć po prostu jakie normy są w Polsce,a czytam same przemądrzania się

Jakiś przewrażliwiony jesteś. Odpowiedź masz na samym początku, a reszta to tylko pytania z naszej strony, na które nie odpowiedziałeś.

....,a czytam same przemądrzania się,dziękuje Po prostu w Polsce nadal komuna pod wieloma względami.

Nie pozajączkowało się Tobie coś ? Chyba pierwszy zacząłeś przechwalać się: Bajzel?hmm,zasilenie 3/2.5 do włącznika, z włącznika na gniazda w dół 3/2.5 i jeden 3/1,5 górą do lampy,odpowiednio klemujesz w włączniku i po sprawie,jak na razie lepszego rozwiązania nie widziałem.

Poczytaj o dopuszczalnej długotrwałej obciążalności przewodów, o doborze zabezpieczeń, zrozumiesz wtedy, że stosowanie różnych przekrojów przewodów na jednym obwodzie to nie najlepszy pomysł.