JANBUD 25.01.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam,potrzebuję informacji dotyczących kryteriów oraz norm dopuszczalnych w Polsce,Pracuję jako elektryk w Niemczech,tutaj stosuje się system gniazdkowy ponieważ w razie problemów łatwiej szukać błędu,czy w Polsce też ten wariant można stosować,oraz przewody którymi zasilamy obwody poniżej 2KW,są to NYM 3/1,5 mm a w Polsce jakie są minimum,jeszcze sprawa dotycząca zasilenia oświetlenia czy trzeba dodatkowe zasilenie,czy tak jak w Niemczech,do Włącznika dochodzi zasilenie i z włączniku wychodzi na gniazda i oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 26.01.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Obwody gniazdowe muszą być oddzielone od obwodów oświetleniowych.Gniazda 2,5mm2 i 16A zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANBUD 26.01.2014 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Czyli nie uchronię się przed położeniem aż 2 kabli do jednego pomieszczenia,a alternatywnie czy mógłbym pociągnąć przewód 5/2.5 jako zasilenie i zrobić z niego dwa obwody na oświetlenie i na gniazda,wiadomo ochronny wspólny i tak,do włącznika 5/2.5 od włącznika na oświetlenie 3/1.5 gniazda 3/2.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Czyli nie uchronię się przed położeniem aż 2 kabli do jednego pomieszczenia,a alternatywnie czy mógłbym pociągnąć przewód 5/2.5 jako zasilenie i zrobić z niego dwa obwody na oświetlenie i na gniazda,wiadomo ochronny wspólny i tak,do włącznika 5/2.5 od włącznika na oświetlenie 3/1.5 gniazda 3/2.5. Nieopłacalne. Po pierwsze cena dwóch przewodów: 3x2,5mm2 oraz 3x1,5mm2 jest niższa niż 5x2,5mm2. Po drugie musisz gdzieś robić dodatkowe łączenie. Generalnie też oświetlenie rozprowadzasz góra pomieszczenia a gniazda dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 28.01.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Czyli nie uchronię się przed położeniem aż 2 kabli do jednego pomieszczenia,a alternatywnie czy mógłbym pociągnąć przewód 5/2.5 jako zasilenie i zrobić z niego dwa obwody na oświetlenie i na gniazda,wiadomo ochronny wspólny i tak,do włącznika 5/2.5 od włącznika na oświetlenie 3/1.5 gniazda 3/2.5. No skoro dla Ciebie 2 przewody na pomieszczenie to wciąż zbytek łaski i chciałbyś jeszcze oszczędzać, to ciekaw jestem jak wygląda całość instalacji...dobrze jest odseparować dodatkowo niektóre odbiorniki na osobne obwody (piec, płyta elektryczna, piekarnik) także nie radziłbym kuchni czy kotłowni robić w tym systemie dwuprzewodowym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 28.01.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 dobrze jest odseparować dodatkowo niektóre odbiorniki na osobne obwody (piec, płyta elektryczna, piekarnik) Dobrze, to nawet za mało powiedziane. Taki jest prawny obowiązek! Ja w kuchni w bloku (8 m kw) mam 6 (sześć) obwodów na gniazda. Na piekarnik, zmywarkę, lodówkę, mikrofalówkę, dwa obwody gniazd (w tym czajnik) i 3-fazowy na płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 31.01.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 czy trzeba dodatkowe zasilenie,czy tak jak w Niemczech,do Włącznika dochodzi zasilenie i z włączniku wychodzi na gniazda i oświetlenie. W Niemczech robienie takiego bajzlu jest zgodne z normami? A ja myślałem, że lepsze rozwiązania przychodzą do nas właśnie z zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANBUD 31.01.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Bajzel?hmm,zasilenie 3/2.5 do włącznika, z włącznika na gniazda w dół 3/2.5 i jeden 3/1,5 górą do lampy,odpowiednio klemujesz w włączniku i po sprawie,jak na razie lepszego rozwiązania nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.02.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 A jakim wyłącznikiem (bezpiecznik) zabezpieczasz taki obwód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANBUD 01.02.2014 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Zabezpieczenie B16 oczywiście,mówimy o bardzo niskich poborach prądu przez lampe.teoretycznie 2-3 żarówiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 01.02.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Lepszym rozwiązaniem jest rozdzielenie tych instalacji. Dzięki temu wybicie s-ki, czy RCD gniazd nie pozbawia mnie światła. Zabezpieczenie B16 oczywiście,mówimy o bardzo niskich poborach prądu przez lampe.teoretycznie 2-3 żarówiki. Czyli przewód 3x1,5 ma zabezpieczenie 16A. Tam normy pozwalają tak robić, czy wszyscy tak robią nie oglądając się na obowiązujące normy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 01.02.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Zabezpieczenie B16 oczywiście,mówimy o bardzo niskich poborach prądu przez lampe.teoretycznie 2-3 żarówiki. A praktycznie, jak znajdzie się twórczy użytkownik, który podłączy sobie dużo większe obciążenie, nie zdając sobie sprawy, że przewód przygotowany jest pod "2-3 żarówki" - kto zapłaci za straty, bo nie bardzo wierzę, że takie są tam wszystkie projekty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANBUD 04.02.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 A praktycznie, jak znajdzie się twórczy użytkownik, który podłączy sobie dużo większe obciążenie, nie zdając sobie sprawy, że przewód przygotowany jest pod "2-3 żarówki" - kto zapłaci za straty, bo nie bardzo wierzę, że takie są tam wszystkie projekty ? Nie wiedziałem że przewód 3/1.5 zabezpieczony 16A u Was ma przeznaczenie tylko do 2-3 żarówek,ja podałem przykład że 2-3 żarówki jedynie,a co jeśli na obwodzie gniazdkowym ktoś u Was podłączy 20 halogenów każdy 500 watt to kto zapłaci za straty,chciałem się dowiedzieć po prostu jakie normy są w Polsce,a czytam same przemądrzania się,dziękuje Po prostu w Polsce nadal komuna pod wieloma względami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 04.02.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Ty nie pisz o komunie bo się dawno skończyła.Dlatego, że się skończyła to stosowanie norm w tym kraju jest dobrowolne. Za Odrą zresztą też, tak jak i w całej UE.Obowiązuje nas jednak stosowanie się do wymogów zawartych w Rozporządzeniu o warunkach jakim mają odpowiadać budynki i ich usytuowanie (znajdziesz w necie), które to wymogi są obowiązującym prawem.A tam istnieje wyraźny obowiązek rozdziału obwodów oświetleniowych od obwodów gniazdowych.Więc najpierw się z tym rozporządzeniem zapoznaj a później dopiero "nauczaj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 05.02.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 a co jeśli na obwodzie gniazdkowym ktoś u Was podłączy 20 halogenów każdy 500 watt to kto zapłaci za straty Jakie straty? S wybije i dzięki temu strat nie będzie. chciałem się dowiedzieć po prostu jakie normy są w Polsce,a czytam same przemądrzania się Jakiś przewrażliwiony jesteś. Odpowiedź masz na samym początku, a reszta to tylko pytania z naszej strony, na które nie odpowiedziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 08.02.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 ....,a czytam same przemądrzania się,dziękuje Po prostu w Polsce nadal komuna pod wieloma względami. Nie pozajączkowało się Tobie coś ? Chyba pierwszy zacząłeś przechwalać się: Bajzel?hmm,zasilenie 3/2.5 do włącznika, z włącznika na gniazda w dół 3/2.5 i jeden 3/1,5 górą do lampy,odpowiednio klemujesz w włączniku i po sprawie,jak na razie lepszego rozwiązania nie widziałem. Poczytaj o dopuszczalnej długotrwałej obciążalności przewodów, o doborze zabezpieczeń, zrozumiesz wtedy, że stosowanie różnych przekrojów przewodów na jednym obwodzie to nie najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts