Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szkoda, że nie ma badań wykonywanych przez niezależne instytucje, np. tak jak jak jest w przypadku kolektorów słonecznych - patrz certyfikaty Solar Keymark

pozdrawiam

Solar K. nie wykonuje badań kolektorów słonecznych. Solar K. bierze tylko duże pieniądze za potwierdzenie tych badań. Badania robi kto inny.

To w takim razie raz jeszcze moje pytanie:

Dom 120m2 - jaką centralę wybrać aby była na wentylatorach z silnikami energooszczędnymi i aby odzyskiwała energię

A nie myślałeś wykonać taką centralę własnymi ręcami?

Edytowane przez kolektor1
  • Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A nie myślałeś wykonać taką centralę własnymi ręcami?

W przypadku moich możliwości jest to do zrobienia :)

Liczyłem kiedyś i to się słabo opłacało. Trzeba kupić:

- wymiennik

- 2 wentylatory

- czujniki temperatury

- płytę z pianką na obudowę

- trochę kątowników najlepiej aluminiowych do skręcenia całości

- zlecić wygięcie blach pod wejścia i wyjścia bo gotowców nie znalazłem, a sam nie wygnę :(

- kupić gotowy sterownik do obsługi całości

Zajmie to z miesiąc dłubania, będzie zrobione konkretnie ale i drogo.

No chyba, że coś źle liczyłem i nie takie podzespoły brałem pod uwagę.

- wymiennik

- 2 wentylatory

- czujniki temperatury

- zlecić wygięcie blach pod wejścia i wyjścia bo gotowców nie znalazłem, a sam nie wygnę :(

W latach 80-tych robiło się z szafek kuchennych i płyt install1.jpg klimatyzację... klima.jpgKlimatyzator.jpg kolektor... też co za problem kawałek węża w stare okno.

Witajcie

Mam w domu od 2007roku rekuperator Mistral DUO 400 ze zwiększonymi średnicami we/wy

Powiedzmy ze sie sprawdzał....

jednak słyszę że silnik/silniki zaczynają "ćwierczeć/skrzypieć"

nie mam pojęcia czy są tam np:szczotki do wymiany?

Pro-vent odpisuje ze trzeba kupić cały silnik za jedyne 700zł/1szt

Wobec jednak nie do końca dobrej konstrukcji zastanawiam się czy nie kupić lepszej jednostki nowej

Wady Rekuperatora który mam Mistral DUO

- drży/ musiałem go podwiesić na strychu na sprężynach do sufitu mimo to jest odczuwalne w domu że "pracuje"

- upierdliwe odkręcanie klapy by zrobić by-pass lub zmienić filtr

- bardzo tandetny sterownik, klawisze straciły styki po 3latach i zmiana prędkości to cud pół godziny naciskania RM4

- pobiera 200W na 2gim biegu

Edytowane przez SNCF

- wymiennik

- 2 wentylatory

- czujniki temperatury

Chyba to żle liczyłeś I jaki miesiąc można go zrobic w kilkanaście godzin ja wczoraj sprzedałem mój firmowy reku i jestem bardzo szczęsliwy z tego powodu jak będzie troche czasu to sobie zrobie reku za połowe tej ceny i będzie o niebo lepszy i przynajmniej serwis będzie na miejscu a nie będe czekał z łaską że ktoś za pare tygodni przyjedzie.

][ATTACH=CONFIG]306251[/ATTACH] kolektor... też co za problem kawałek węża w stare okno.

Jak widać na zdjęciu po dacie widzę, że ta klimatyzacja jeszcze działa i pewnie służy do jakiegoś "badania".

Może by tak więcej o tej konstrukcji. Jest warta rozpowszechnienia, na tanią klimatyzację. Może by tak dokładny opis jak to wykonać?

Jak widać na zdjęciu po dacie widzę, że ta klimatyzacja jeszcze działa i pewnie służy do jakiegoś "badania".

Może by tak więcej o tej konstrukcji. Jest warta rozpowszechnienia, na tanią klimatyzację. Może by tak dokładny opis jak to wykonać?

No faktycznie data na zdjęciu 27.02.2010 :p

oczywiście że są . przeoczyłeś posty badania robi Instytut Tehnologi Eksplatacji w Radomiu Mają komory Kalorymetryczne

W Instytucie badali także rekuperatory (za około 2,5 tys zł), które miały po 95% odzysku....

Co się okazało, że miały po 30% nieszczelności...

Badania różnych rekuperatorów powinno wykonywać się na istniejącej instalacji i najlepiej za "jednym " razem, aby wszystkie parametry były bardzo zbliżone.

Nie wiem jak "wklejać" zdjęcia na papierze światłoczułym, mogłybym klejem pobrudzić ekran i dla innych nie byłyby widoczne. Ale jak ma Pan taki program do wklejania papierowych zdjęć, to Pan poda.

Nie wiem jak "wklejać" zdjęcia na papierze światłoczułym, mogłybym klejem pobrudzić ekran i dla innych nie byłyby widoczne. Ale jak ma Pan taki program do wklejania papierowych zdjęć, to Pan poda.

Zdjęcie jest o.k. Ja pytałem o konstrukcję.

• 7 months później...