kolektor1 24.02.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) szkoda, że nie ma badań wykonywanych przez niezależne instytucje, np. tak jak jak jest w przypadku kolektorów słonecznych - patrz certyfikaty Solar Keymark pozdrawiam Solar K. nie wykonuje badań kolektorów słonecznych. Solar K. bierze tylko duże pieniądze za potwierdzenie tych badań. Badania robi kto inny. To w takim razie raz jeszcze moje pytanie: Dom 120m2 - jaką centralę wybrać aby była na wentylatorach z silnikami energooszczędnymi i aby odzyskiwała energię A nie myślałeś wykonać taką centralę własnymi ręcami? Edytowane 24 Lutego 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 25.02.2015 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 też czekam na jakiś test porównawczy na ugruntowanej metodologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.02.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 A nie myślałeś wykonać taką centralę własnymi ręcami? W przypadku moich możliwości jest to do zrobienia Liczyłem kiedyś i to się słabo opłacało. Trzeba kupić: - wymiennik - 2 wentylatory - czujniki temperatury - płytę z pianką na obudowę - trochę kątowników najlepiej aluminiowych do skręcenia całości - zlecić wygięcie blach pod wejścia i wyjścia bo gotowców nie znalazłem, a sam nie wygnę - kupić gotowy sterownik do obsługi całości Zajmie to z miesiąc dłubania, będzie zrobione konkretnie ale i drogo. No chyba, że coś źle liczyłem i nie takie podzespoły brałem pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.02.2015 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 W przypadku moich możliwości jest to do zrobienia Liczyłem kiedyś i to się słabo opłacało. Trzeba kupić: - wymiennik - 2 wentylatory - czujniki temperatury - płytę z pianką na obudowę - trochę kątowników najlepiej aluminiowych do skręcenia całości - zlecić wygięcie blach pod wejścia i wyjścia bo gotowców nie znalazłem, a sam nie wygnę - kupić gotowy sterownik do obsługi całości Zajmie to z miesiąc dłubania, będzie zrobione konkretnie ale i drogo. No chyba, że coś źle liczyłem i nie takie podzespoły brałem pod uwagę. W latach 80-tych robiło się z szafek kuchennych i płyt klimatyzację... kolektor... też co za problem kawałek węża w stare okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 03.03.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Witajcie Mam w domu od 2007roku rekuperator Mistral DUO 400 ze zwiększonymi średnicami we/wyPowiedzmy ze sie sprawdzał.... jednak słyszę że silnik/silniki zaczynają "ćwierczeć/skrzypieć"nie mam pojęcia czy są tam np:szczotki do wymiany?Pro-vent odpisuje ze trzeba kupić cały silnik za jedyne 700zł/1szt Wobec jednak nie do końca dobrej konstrukcji zastanawiam się czy nie kupić lepszej jednostki nowej Wady Rekuperatora który mam Mistral DUO- drży/ musiałem go podwiesić na strychu na sprężynach do sufitu mimo to jest odczuwalne w domu że "pracuje"- upierdliwe odkręcanie klapy by zrobić by-pass lub zmienić filtr- bardzo tandetny sterownik, klawisze straciły styki po 3latach i zmiana prędkości to cud pół godziny naciskania RM4- pobiera 200W na 2gim biegu Edytowane 3 Marca 2015 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.03.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 W przypadku moich możliwości jest to do zrobienia Liczyłem kiedyś i to się słabo opłacało. Trzeba kupić: - wymiennik - 2 wentylatory - czujniki temperatury - płytę z pianką na obudowę - trochę kątowników najlepiej aluminiowych do skręcenia całości - zlecić wygięcie blach pod wejścia i wyjścia bo gotowców nie znalazłem, a sam nie wygnę - kupić gotowy sterownik do obsługi całości Zajmie to z miesiąc dłubania, będzie zrobione konkretnie ale i drogo. No chyba, że coś źle liczyłem i nie takie podzespoły brałem pod uwagę. Chyba to żle liczyłeś I jaki miesiąc można go zrobic w kilkanaście godzin ja wczoraj sprzedałem mój firmowy reku i jestem bardzo szczęsliwy z tego powodu jak będzie troche czasu to sobie zrobie reku za połowe tej ceny i będzie o niebo lepszy i przynajmniej serwis będzie na miejscu a nie będe czekał z łaską że ktoś za pare tygodni przyjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.03.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 ][ATTACH=CONFIG]306251[/ATTACH] kolektor... też co za problem kawałek węża w stare okno. Jak widać na zdjęciu po dacie widzę, że ta klimatyzacja jeszcze działa i pewnie służy do jakiegoś "badania". Może by tak więcej o tej konstrukcji. Jest warta rozpowszechnienia, na tanią klimatyzację. Może by tak dokładny opis jak to wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 03.03.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Jak widać na zdjęciu po dacie widzę, że ta klimatyzacja jeszcze działa i pewnie służy do jakiegoś "badania". Może by tak więcej o tej konstrukcji. Jest warta rozpowszechnienia, na tanią klimatyzację. Może by tak dokładny opis jak to wykonać? No faktycznie data na zdjęciu 27.02.2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.03.2015 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 oczywiście że są . przeoczyłeś posty badania robi Instytut Tehnologi Eksplatacji w Radomiu Mają komory Kalorymetryczne W Instytucie badali także rekuperatory (za około 2,5 tys zł), które miały po 95% odzysku.... Co się okazało, że miały po 30% nieszczelności... Badania różnych rekuperatorów powinno wykonywać się na istniejącej instalacji i najlepiej za "jednym " razem, aby wszystkie parametry były bardzo zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.03.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Jak widać na zdjęciu po dacie widzę, że ta klimatyzacja jeszcze działa i pewnie służy do jakiegoś "badania". Może by tak więcej o tej konstrukcji. Jest warta rozpowszechnienia, na tanią klimatyzację. Może by tak dokładny opis jak to wykonać? Nie wiem jak "wklejać" zdjęcia na papierze światłoczułym, mogłybym klejem pobrudzić ekran i dla innych nie byłyby widoczne. Ale jak ma Pan taki program do wklejania papierowych zdjęć, to Pan poda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.03.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Nie wiem jak "wklejać" zdjęcia na papierze światłoczułym, mogłybym klejem pobrudzić ekran i dla innych nie byłyby widoczne. Ale jak ma Pan taki program do wklejania papierowych zdjęć, to Pan poda. Zdjęcie jest o.k. Ja pytałem o konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 01.11.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Testował ktoś kiedyś może centralę Mistral PRO 400 EC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts