Wiola 18.05.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witam wszystkich I bardzo liczę na pomoc. Czy na etapie fundamentów i wylewania chudziaka powinniśmy przewidzieć i wykonać doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka. A jeżeli nie to kiedy należy to przewidzieć i czy wogóle jest potrzebne. Jestem laikiem w tym zakresie, więc bardzo liczę na pomoc. PozdrawiamWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prem 18.05.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witam,mam kominek 2 lata (mam tzn. uzywam)nie doporwadzam powietrza z zewnatrz pod wylewka.powietrze jest zasysane pod wkladem zeliwnym, tzn. wklad stoi na stelazu z cegiel (o ile dobrze pamietam to 5 cegiel w gore) co oznacza tyle ze pod kominkiem jest po prostu pusto (chodzi o te wneke, w ktorej zazwyczaj jest skladowane drewno). Wlasnie ta wneka pod kominkiem jest zasysane zimnie powietrze. Powietrze oplywa wklad, ogrzewa sie i wylatuje sobie cieple gora... (pamietaj aby zostawic wolna przestrzen kilku cm pomiedzy plecami wkladu a sciana oraz bokami obudowy, o ile sam ja bedziesz wykonywal) - ogolnie wklad stoi sobie w wolnym powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 18.05.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Wiola najlepiej to zrobić na etapie fundamentów.Wyprowadż rurę 160 lub 110 w zależności od mocy kominka.Jeżeli byś robiła po chudziaku to najlepiej płaskim kanałem i wtedy razem z ociepleniem.Radzę doprowadzić powietrze do kominka.Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 18.05.2004 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Wiola najlepiej to zrobić na etapie fundamentów.Wyprowadż rurę 160 lub 110 w zależności od mocy kominka.Jeżeli byś robiła po chudziaku to najlepiej płaskim kanałem i wtedy razem z ociepleniem.Radzę doprowadzić powietrze do kominka.Pozdrawiam Wiech. Dzięki wielkie za zainteresowanie. Czy powinno się to zrobić jakąś specjalną rurą? I w którym miejscu powinna się kończyć? Dokładnie pod kominkiem? Wiola [list=] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 18.05.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witam, mam kominek 2 lata (mam tzn. uzywam) nie doporwadzam powietrza z zewnatrz pod wylewka. powietrze jest zasysane pod wkladem zeliwnym, tzn. wklad stoi na stelazu z cegiel (o ile dobrze pamietam to 5 cegiel w gore) co oznacza tyle ze pod kominkiem jest po prostu pusto (chodzi o te wneke, w ktorej zazwyczaj jest skladowane drewno). Wlasnie ta wneka pod kominkiem jest zasysane zimnie powietrze. Powietrze oplywa wklad, ogrzewa sie i wylatuje sobie cieple gora... (pamietaj aby zostawic wolna przestrzen kilku cm pomiedzy plecami wkladu a sciana oraz bokami obudowy, o ile sam ja bedziesz wykonywal) - ogolnie wklad stoi sobie w wolnym powietrzu. To powietrze o którym piszesz to zimne powietrze z pokoju do podgrzania wkładem kominkowym, a to o które chodzi Wioli to powietrze potrzebne do palenia. I nie powinno być pobierane z pokoju tylko z zewnątrz. Wiola zrób tak jak pisze Wiech. Rura powinna być min. 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 18.05.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 doprowadź rurę sztywną typu SPIRO fi 100, na zewnątrz budynku np w podmurówce daj czerpnie powietrza 200x200 mm z odejściem fi 100.Napisz do mnie to powiem ci gdzie taka rurę możesz kupić w swojej okolicy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 18.05.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Jeśli nie doprowadzisz do spalania powietrza z zewnątrz, to do spalania kominek będzie wykorzystywał powietrze z pomieszczenia w którym się znajduje (czyli już ogrzane - trochę szkoda). Ja wykorzystałem zwykłą rurę PCV puszczoną w ociepleniu podłogi, czyli na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 18.05.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Najłatwiej doprowadzić pod chudziakiem tak jak kanalizacyjną (jeśli nie masz piwnic) wypuszczasz w górę i tyle. Zachowaj jednak jakikolwiek spadek w kierunku zewnętrznym ponieważ były tu już posty, że wykrapla się woda w takiej czerpni ( u mnie też ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel13 18.05.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Kominem mam od kilku miesięcy. Stoi przy ścianie szczytu domu i mam dopływ powietrza z zewnatrz. Ciąg wspaniały i nic nie dymi się do środka. POlecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 18.05.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 A jak technicznie zrealizować samo miejsce przejścia przez fundament murowany z bloczków, czy taka dziura nie zmniejszy wytrzymałości nad wyprowadzeniem.Jak zakończyć wlot na zewnątrz, domyślam się, że kratką, ale chyba powinna ona mieć mozliwość całkowitego zamkniecia, czy są jakieś dedykowane gotowe elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 18.05.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Na "wejściu" z zewnątrz wystarczy zwykła kratka (gdyby był jakiś układ zamykający, ciężko, tzn. kosztownie, byłoby tym sterować bez wychodzenia z domu), ale warto dać przepustnicę na "wyjściu" przy kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomczyk 18.05.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Mam stan surowy, jestem na etapie przed wylewkami, koncepcja doprowadzenia powietrza do kominka dotarł do mnie dopiero teraz, niestety. Mam taki plan: rurę 160 mm poprowadzić podkopem pod fundamentem. Co Wy na to?Ryć w fundamencie nie chcę, bo jest wylany na grubość 50 cm i to trochę może być pracochłonne (na pewno bardziej niż podkop). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 18.05.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 O tyle pod fundamentem jest zle ze pozniej bedziesz musial wyjsc i tak na powierzchnie i zakonczyc te rure jakims ladnym kominkiem, a to juz wieksze koszty niz zwykla kratka nad ziemia no i wystaje nagle z ziemi kominek, wiec tez trzeba to zaplanowac dobrze. No i pojawia sie problem skraplania wody i co z nia robic w rurze pod fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 18.05.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ten podkop to chyba jednak nie najlepszy pomysł, po za skroploną wodą, generalnie pojawia się problem z czyszczeniem takiej rury np. po zabawie dzieci w sypanie piasku do dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalge 18.05.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ja dodatkowo zrobilem tzw. zetkę żeby mocno nie wiało lub zainstaluj kratkę z regulowanym ciągiem PozdrRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciampur 18.05.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Koniecznie doprowadź . Może być rura pcv 100 lub 110 . Dać kratkę z zewnątrz (przed gryzoniami) . Nie dałem i musiałem kuć wylewkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 18.05.2004 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Witam Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, teraz już wiem, że trzeba to zrobić, bo później będzie już za późno. A może się orientujecie, czy jest jakaś różnica czy to jest doprowadzenie do kominka z płaszczem wodnym czy do zwykłego. My jesteśmy na razie na etapie "gdybania" jaki będzie. Pozdrawiam Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 18.05.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ta kratka to chyba powinna byc raczej siatką i to o małych oczkach, bo jak zatrzymać mrówki, nie mówiac już o innym robactwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 18.05.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Nie ma mowy o kuciu w scianach fundamentowych.Instalatorzy juz maja takie - dosc pokaznych rozmiarow - urzadzeniado robienia przebic z duza srednica. Trwa to kilkadziesiat minutMaszyna niezbyt szybko sie kreci, leje sie woda. Potemwyciagaja elegancki walec betonowy. Polecam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 18.05.2004 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ja sobie o tym zapomniałem. Na szczęście majster który murowal zadzwonił i spytał "czy dać?" bo warto. I tak mam zgrabną rurkę fi 100 ze spadkiem na skropliny. pozdrawiam Stefano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts