Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do użytkowników, osób montujących bramy Wiśniowskiego.

Czy jest to normalne, że brama tak przemarza? Czy u Was też się tak dzieje? Czy montaż został źle wykonany i trzeba reklamować?

P1050549.JPGP1050551.JPGP1050552.JPG

Mam garaż 36m2, dobudowany do domu. Garaż postawiony z termoton 25 + 10cm styropianu z frezem (lambda 0,040), fundament ocieplony 8cm (0,036). pomiędzy belkami dachu wełna ursa (0,035), sufit co prawda jeszcze nie podbity, ale konstrukcja i folia paroizolacyjna jest założona.

Garaż nie ogrzewany. W garażu dwie bramy.

Przy ostatnich mrozach -15 na zewnątrz, w środku temp wyniosła +1. Natomiast bramy przemarzły. Mam wrażenie, że jak na bramy o tak dobrym współczynniku przenikania ciepła to słabo wypadły. Czy przy montażu bram do muru powinna się tam znaleźć jakaś uszczelka.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/186886-przemarzni%C4%99te-bramy-wi%C5%9Bniowski-nieprawid%C5%82owy-monta%C5%BC/

masakra jakas, no nie daje wiary ze tak sie moze dziac na nowej bramie. Ja mam brame Hormann'a i nic takiego nie ma. na twoim miejscu zrobilbym, zaraz jak najwiecej dokladnych zdjec poki masz ten szron i od razu to reklamowal.

odpowiedz jest krotka, tak na bank nie moze byc. Chocbys dal sobie i 30cm styro to przez taka brame i taka ch. wszystko strzeli.

pytanie tylko jest czy takie sa bramy Wisniowskiego czy to moze 'FFFACHOOWCYYY'' montowali

Witam

yendrek3 bez przesady po co takie emocje ?

Jeżeli w środku jest temp +1 to logiczne jest, że temperatura powierzchni zarówno bramy jak i ścian jest niższa więc zapewne ujemna, dodając do tego kwestie wilgotności otrzymujemy zaszronienia na najzimniejszych elementach, jeżeli by to było np drzwi z pcv zaszronione będą wkładki od klucza itd itp.

Nie ma się co oszukiwać, że każda brama segmentowa to jednak najsłabszy element w garażu.

i jak o teraz jest w modzie "taki mamy klimat" :)

pozdrawiam

Zaszronienie świadczy o wilgotnym powietrzu wewnątrz (może pozostało jeszcze sporo wilgoci w ścianach po tynkowaniu i malowaniu).

Bramy tego typu nie są szczelne, a 4 cm styropianowego wypełnienia są niczym przy mrozach -15. Skoro garaż jest nieogrzewany (i słusznie - bo niesposób by było go ogrzać) to normalne że temperatura spada.

Mam bramę Normstahl i przy dolnej uszczelce też wiatr hula (wręcz są specjalne dziury w uszczelce dla wentylacji) - choć szronu nie ma.

Myślę że następnej zimy tego zjawiska już nie będzie, albo trzeba sprawdzić czy wentylacja garażu działa.

Dodatkowe pytanie... jak uszczelnić miejsce styku prowadnicy bramy z murem, tam też trochę wieje...mur jest dość prosty ale szczeliny są.

Dać tam pianę, jakąś uszczelkę ??