lukas_me 26.01.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam, Mam pytanie do użytkowników, osób montujących bramy Wiśniowskiego. Czy jest to normalne, że brama tak przemarza? Czy u Was też się tak dzieje? Czy montaż został źle wykonany i trzeba reklamować? Mam garaż 36m2, dobudowany do domu. Garaż postawiony z termoton 25 + 10cm styropianu z frezem (lambda 0,040), fundament ocieplony 8cm (0,036). pomiędzy belkami dachu wełna ursa (0,035), sufit co prawda jeszcze nie podbity, ale konstrukcja i folia paroizolacyjna jest założona. Garaż nie ogrzewany. W garażu dwie bramy. Przy ostatnich mrozach -15 na zewnątrz, w środku temp wyniosła +1. Natomiast bramy przemarzły. Mam wrażenie, że jak na bramy o tak dobrym współczynniku przenikania ciepła to słabo wypadły. Czy przy montażu bram do muru powinna się tam znaleźć jakaś uszczelka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 26.01.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 masakra jakas, no nie daje wiary ze tak sie moze dziac na nowej bramie. Ja mam brame Hormann'a i nic takiego nie ma. na twoim miejscu zrobilbym, zaraz jak najwiecej dokladnych zdjec poki masz ten szron i od razu to reklamowal. odpowiedz jest krotka, tak na bank nie moze byc. Chocbys dal sobie i 30cm styro to przez taka brame i taka ch. wszystko strzeli. pytanie tylko jest czy takie sa bramy Wisniowskiego czy to moze 'FFFACHOOWCYYY'' montowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.01.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam yendrek3 bez przesady po co takie emocje ? Jeżeli w środku jest temp +1 to logiczne jest, że temperatura powierzchni zarówno bramy jak i ścian jest niższa więc zapewne ujemna, dodając do tego kwestie wilgotności otrzymujemy zaszronienia na najzimniejszych elementach, jeżeli by to było np drzwi z pcv zaszronione będą wkładki od klucza itd itp. Nie ma się co oszukiwać, że każda brama segmentowa to jednak najsłabszy element w garażu. i jak o teraz jest w modzie "taki mamy klimat" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 26.01.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Zaszronienie świadczy o wilgotnym powietrzu wewnątrz (może pozostało jeszcze sporo wilgoci w ścianach po tynkowaniu i malowaniu).Bramy tego typu nie są szczelne, a 4 cm styropianowego wypełnienia są niczym przy mrozach -15. Skoro garaż jest nieogrzewany (i słusznie - bo niesposób by było go ogrzać) to normalne że temperatura spada.Mam bramę Normstahl i przy dolnej uszczelce też wiatr hula (wręcz są specjalne dziury w uszczelce dla wentylacji) - choć szronu nie ma. Myślę że następnej zimy tego zjawiska już nie będzie, albo trzeba sprawdzić czy wentylacja garażu działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.01.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 ....Garaż nie ogrzewany. ....Przy ostatnich mrozach -15 na zewnątrz, w środku temp wyniosła +1. ....póki co, zostaw bramę w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas_me 27.01.2014 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Dodatkowe pytanie... jak uszczelnić miejsce styku prowadnicy bramy z murem, tam też trochę wieje...mur jest dość prosty ale szczeliny są.Dać tam pianę, jakąś uszczelkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.01.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 jak małe szczeliny to silikon i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts