yaiba83 28.01.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Zrobisz jak zechcesz, ale przeinwestowanie to nic dobrego.Koledzy wyżej dobrze radzą jedną dobrą pompę. Jak się boisz o wydolność DZ to za cenę dodatkowej pompy dołożysz sobie pętle albo dodatkowe odwierty tak, że pompą CO już nie zajedziesz dolnego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1973 15.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Witam mam pytanie ile chłodu latem wyprodukuję pompa ciepła CWU 2-3 KW czy są to ilości mogące obniżyć latem temperaturę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Witam mam pytanie ile chłodu latem wyprodukuję pompa ciepła CWU 2-3 KW czy są to ilości mogące obniżyć latem temperaturę w domu. Jakies 75% jej mocy znamionowej [kW] pomnozone przez przewidywany czas jej pracy [h]. Wynik bedziesz mial w [kWh]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 No powiedziałbym że bardziej 66%, ale to nie apteka. Jednym zdaniem: szału nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 A czemu liczysz tylko COP=3 dla tak cieplego DZ? Chyba nie zakladamy grzania zasobnika pompa do 50*C? A no nie ma, chyba, ze ma w domu basen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Czemu liczę tylko 3? Bo bardziej praktyk jestem niż teoretyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1973 15.02.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ok Czy to będzie odczuwalne o ile może obniżyć się temperatura w upalne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Tyle mocy chłodniczej co ma pompa 2-3kW, to instaluje się przy klimatyzatorach w pomieszczeniach 20-30m2 (oj, bardzo ogólnie powiedziałem). Jaki masz dom i jaka będzie dystrybucja powietrza? W ciemno powiem że to będzie niezauważalne, chyba że podejdziesz do tego jak kierowca po zamontowaniu magnetyzera na przewody powietrzne i paliwowe - wtedy na pewno będzie niższe spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Czemu liczę tylko 3? Bo bardziej praktyk jestem niż teoretyk Aaaa, skoro pomierzyles, to przepraszam, Zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.02.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Suspenser mierzył swojego hawalexa 3,2 kW. Jemu wychodziło 2.7-2.4.Moim zdaniem: Jak ma w miarę duży zasobnik cwu, to jednorazowo przed snem może przez 2-3h schłodzić jeden pokój ok 20m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Aaaa, skoro pomierzyles, to przepraszam, Zwracam honor. Ależ skąd, nie mierzyłem. Pyksi, ja tego w rękach nie miałem ale z tego jak i z czego jest zbudowane i w jakich warunkach pracuje umiem sobie co nieco wyobrazić.... Nawet okazji nie miałem mierzyć. Ale bardziej "wierzę" w COP=3,0 niż tak jak Ty w COP=4,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.02.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Suspenser mierzył swojego hawalexa 3,2 kW. Jemu wychodziło 2.7-2.4. Moim zdaniem: Jak ma w miarę duży zasobnik cwu, to jednorazowo przed snem może przez 2-3h schłodzić jeden pokój ok 20m2. Ale latem? Wtedy kiedy na dworze 30*C i marzy nam sie klimatyzacja? To co to za shit!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.02.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ale latem? Wtedy kiedy na dworze 30*C i marzy nam sie klimatyzacja? To co to za shit!? Tak jak wihajster pisze - taka konstrukcja Mała chłodnica, duże opory przepływu powietrza, a tym samym mały przepływ. Sporo prądu żre dmuchawa i pompa cyrkulacyjna 80W. Z tego co wiem, to powietrze pobierał i zrzucał wewnątrz domu wykorzystując instalację rekuperatora. Więc na zasilaniu miał coś ponad 20C. Generalnie te pompy monoblokowe są g... warte. Jak już to tylko split, a najlepiej zwykła grzałka w 2 tar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.02.2014 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 To nie chce nawet pytac, jak to grzeje CWU (z jaka sprawnoscia) przy nizszych temperaturach.Sorki, myslalem, ze to jest faktycznie jakas pompa ciepla, nie tylko z nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziom 31.10.2021 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Przypadkiem znalazłem ten stary temat i trochę dał mi do myślenia.Mam obecnie kocioł na pellet + PC do CWU (działa tylko, jak kocioł jest wyłączony).PC to Altech BT250, który COP przy +7 ma podany 2,64 dla temperatury zadanej 55 i wilgotności powietrza względnej 87%.Przymierzam się do wymiany pieca na PC CO i właśnie, pierwotnie CO+CWU ale może u mnie, skoro już mam ta pompę CWU miałoby sens ją zostawić? Podłączanie jej jako zbiornika do nowej pompy chyba sensu by nie miało. Powierzchnia jej wężownic to jedynie 0,65m2.Ale chętnie posłucham kogoś kto bardziej się zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziom 02.11.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Nikt nic nie podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts