Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant Ecotec plus 186/3-5 r3 + CM470 - problem z podłogą

gomezpl

Recommended Posts

witam serdecznie

piec: Vaillant Ecotec plus 186/3-5 r3

sterownik: CM470 zamontowany na piecu

czujnik temperatury na zewnątrz budynku

moduł VR 61

mam zaprogramowane 3 obiegi:

1. woda - tutaj nie mam problemów z działaniem. Ustawiłem sobie taka jak chcę i kiedy chcę

2. grzejniki - one praktycznie też działają w godzinach zaprogramowanych, jednie mogę mieć uwagę co do ich temperatury, ale to jest najmniej istotne

3. podłoga - temat rzeka. z nią mam najwięcej problemów. mimo że jest ustawiona na działanie pon-piątek 13-16 oraz sobota-niedziela 8-12 (okresy grzewcze krótkie bo przecież bezwładność długa) to jeśli pozostawię ją włączoną (obieg aktywny z poziomu instalatora) to jest tak że działa ona cały czas !

ostatnio miałem tak, że o godzinie 1 w nocy podłoga była gorąca !! a przecież zgodnie z harmonogramem nie powinna grzać ...

i teraz moje pytanie jest następujące dlaczego podłoga chodzi jak chce ??

oto parametry jakie mam ustawione w CM:

podłoga:

tryb obiegu: aktywny

auto-dzien do: 23:30 ----> pytam się dlaczego ? przecież zgodnie z dzisiejszym tj. weekendowym harmonogramem powinno byc do 12:30

tem. pokojowa: zadana: 20 st

temperatura nocna: 15 st

temp zasilania zadana: 35st

temp. zasilania jest: 39st

stan pompy: właczona

stan mieszacza: zamykanie

wł. temp. pokojowa: brak

offset trybu lato: 10k

krzywa grzewcza: 0,6

temp. minimalna: 25 st

temp. max: 75st

tryb auto-wyłącz: obiżanie

funkcja specjalna: brak

Pokrętło od CO grzejników ustawione na połowę (52st)

Powierzchnia domu: 140m kw. + poddasze nieużytkowe

Ogrzewanie podłogowe to ok 80m kw. salon kuchnia łazienka i przedpokój.

W pokojach są grzejniki

Dom z cegły porotherm + styropian 20cm

zużycie gazu za zeszły miesiąc: 489m3 !!! -> ponad 16m3/dobe to stanowczo za duzo

a instalator który to podłączał raczej ma olewatorski stosunek do tego lub sam niewiele więcej wie ode mnie :D

Edytowane przez gomezpl

Też mam vaillanta i przy takiej pogodzie mój kocioł pracuje na KOREKTA i przy temperaturze zadanej pomieszczeń 20 stopni. Temperatura zasilania to 43 stopnie i ustawia to pogodówka. Teraz jest - 8 stopni. Nie obniżam na noc chyba że o 1 stopień bo przy bezwładności podłogówki nigdy przez 12 godzin nie zejdzie Ci do 17 i będzie ciepła tak jak piszesz. To nie kaloryfer. Poza tym piec wyłącza się i włącza w systemie TERMOSTAT jak rozumiem i wtedy też pochłania sporo gazu. O zużyciu gazu nie piszę bo mam do ogrzania 240 m. kw i mi nie uwierzycie, że schodzi mi tylko 4 metry gazu na dobę.

dzwoniłem dzisiaj do instalatora, stwierdził że mój piec "normalnie" czyli katalogowo zużywa 10-12m3/dobę

więc jak to się ma do tego co piszecie na forum ?? kto ma rację ?

zaprosiłem serwisanta na czwartek wraz z przeglądem w pierwszym roku od uruchomienia pieca. Powiedział mi że będzie wymieniał uszczelkę i dokręcał kluczem dynamometrycznym - koszt 350pln

czy to normalna procedura ?

Edytowane przez gomezpl