Marcin Czyczerski 18.05.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Czy ktoś może wie jak dotrzeć - for free - do treści jednej z polskich norm? Konkretnie chodzi mi o:PN-B-10729:1999 Kanalizacja. Studnie kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 18.05.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Według mnie PN juz nie obowiązują, obowiązują normy UE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 18.05.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 For free - będzie ciężko. Treść PN nie jest nigdzie publikowana. Co konkretnie potrzebujesz z tej normy?Obowiązuję te PN, na które powołuje się przepis. Rzeczywiście, generalnie obowiązują normy zharmonizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 18.05.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ja moge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 18.05.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Jeje ma rację- Polskie Normy nie obowiązują. Co nie znaczy , że dla ułatrwienia nie można z nich korzystać powołując się na nie np. przy spisywaniu umów z wykonawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.05.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Chyba cos przespalem skoro PN juz nie obowiazuja, na jakiej podstawie prawnej tak twierdzicie? Zharmonizowane obowiazuja? Z tego co wiem to czysta teoria bo wiekszosci norm zwiazanych z budownictwem na razie nie ma zharmonizowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 18.05.2004 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 I ja moge . O co chodzi ? PN nie sa obowiązkowe, ale zawsze warto je stosowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 18.05.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Zgodnie z odpowiednim rozporzadzeniem w sprawie normalizacji, certyfikacji itp. stosowanie Polskich Norm jest dobrowolne. Ale ... część przepisów wykonawzych zawartych w rozporzadzeniach, m.in. tez w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie, odwołuje się bezpośrednio do Polskich Norm, co mogą wykorzystać organy administracji panstowej nakładając na Was odpowiednią decyzję. Wprawdzie np. w przypadku norm dotyczących ochrony przeciwpożarowej, treści najważniejszych norm zostały przerzucone do rozporzadzeń, ale do częsci sa po prostu odwołania w odpowiednich przepisach. Ponadto co jak co, ale PN w dalszym ciągu stanowią wiedze techniczną, również obowiązująca w procesie budowlanym. Obecnie wiekszośc norm jest po etapie lub na etapie ich zharmonizowania i ma oznakowania nie PN ale PN-EN, choć de facto powinno być EN. Być moze całkiem niedługo dojdą jeszcze tzw. Eurokody. W wielu państwach zachodnich (i USA) przepisy budowalne i poboczne, nie sa aż tak szczegółowe jak u nas, a cała wiedza techniczna znajduje sie w odpowiednich przepisach branzowych np. ubezpieczycieli (amerykański NFPA czy niemicki DIN).Niestety dostępu do tej normy nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 20.05.2004 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Ja moge Chodzi mi o normę: PN-B-10729:1999 "Kanalizacja. Studzienki kanalizacyjne." Nie wiem, jak odnosicie się do tych norm... Ale ja je interpretuję przynajmniej w ten sposób, że jezeli ktoś coś zrobi, a mnie ta "robota" się nie podoba, to zawsze może się powołać na PN. Jezeli zrobił w zgodzie z nią, to znaczy, że zrobił to "zgodnie ze sztuką budowlaną..." (mój projekt w razie wątpliwości odsyła do takiego właśnie abstrakcyjnego pojęcia, które można "ubrać w ciało" sięgając do norm... EN, PN... what ever...) Wydaje mi się, że przy indywidualnych budowach nikogo nie rusza, czy norma ma na początku EN, czy PN... Większości w ogóle to nie rusza... czy są jakieś normy, czy nie... Mnie służy to tylko i wyłącznie do ewentualnego rozwiania wątpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts