bombel6622 26.01.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam. Od września 2013 roku firma stawiała Moj dom w stanie surowym. Prace zakończyli w styczniu 2014. W ostatnim czasie zauważyłem ze na belkach stropowych oraz na więźbie dachowej pojawiły sie czarne plamy podobne do pleśni. Występuje to na niektórych belkach a na niektórych nie ma śladu. Drewno kupiłem od zaufanej osoby oraz było zaimpregnowane. Dom jest przykryty dachówką a otwory okienne nie są zasłonięte. Bardzo prószę o poradę co z tym zrobić, czy ta pleśń Bedzie sie rozrastać? Dostałem poradę żeby zeszlifować ta pleśń i pokryć jeszcze raz impregnatem z tym ze teraz sa ujemne temp.. Proszę o poradę w tej sprawie gdyż bardzo sie zmartwiłem tym faktem. Czy ktoś miał z czymś podobnym do czynienia. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabc 26.01.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Jakieś fotki by się przydały. Prawdopodobnie to zwykła sinica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel6622 26.01.2014 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Postaram sie dolozyc foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel6622 26.01.2014 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.01.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Wietrzyć i tyle... bardziej mi się nie podobają dechy nieostrugane z kory... robal wlezie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel6622 26.01.2014 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 deski nie sa przybite i będą jeszcze impregnowane były położone tylko do wykonania prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.01.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Zawsze możesz zaimpregnować jeszcze więźbę dobrym impregnatem borowym lub miedziowym dla pewności, zwłaszcza, że zamierzasz jeszcze te deski zdejmować. Impregnacje w tartakach są niepewne, z różnicy w cenie impregnowanego drewna i surowego wynika przeważnie, że marna to impregnacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel6622 26.01.2014 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Czy to czesto sie zdaza? Czy tylko ja mam takiego pecha? Trzeba to najpierw oczyscic i dopiero zaimpregnowac? Zamierzam to zrobic w marcu na urlopie czy do tego czasu cos moze sie pogorszyc? Jakie nazyw polecacie impregnatow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bakerm 26.01.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam. Mam podobny problem z więźbą, choć patrząc na fotki poprzednika u mnie chyba jest większa tragedia, bo nie dość, że połowa belek jest ciemno sina, to jest więcej białego nalotu, jakby pleśni. Zastanawiam się nad zakupem tego domu, proszę o poradę czy to poważny problem i czy powinienem się zniechęcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel6622 28.01.2014 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 jak dawno byl wybudowany dom ktory zamierzasz kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.01.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Zamierzam to zrobic w marcu na urlopie czy do tego czasu cos moze sie pogorszyc? Jakie Do maja możesz się nie spieszyć z tym impregnowaniem, bo niskie temperatury zimą i wczesną wiosną nie sprzyjają rozwojowi pleśni, a drewno sobie przez ten czas wyschnie nawet w niskich temperaturach.Tartaki chętniej pokrywają drewno barwnikiem (bo jest bardziej "wydajny" ) niż impregnatem. Najlepiej jest impregnować drewno suche, bo wtedy impregnat lepiej penetruje w głąb. Dodatkowo mokre (prosto z lasu) drewno impregnatu nie przyjmuje jak należy i stąd ta pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 28.01.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Też słyszałem że czasami w tartakach "impregnują" bejcą i dlatego swoją więźbę sam impregnowałem wałkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.01.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 ...swoją więźbę sam impregnowałem wałkiem. Gdy więźba już jest zamontowana, to wygodniej (i dokładniej) impregnować można ogrodowym rozpylaczem ciśnieniowym (używanym do oprysków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.01.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Twierdze, że jeżeli jest możliwość to najlepiej odpowiednim ławkowcem. Przy opryskiwaniu duża strata impregnatu i potrafi spływać kroplami po drzewie zamiast wnikać w nie. Ja nakładałem parokrotnie, z przerwami na przeschnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 29.01.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Impregnowałem włochatym wałkiem przed montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernikle 29.01.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Bombel to sinizna. Na sinizne zastosuj fobos stary dobry środek a na pleśń znalazłem takie coś http://gardenflora.pl/abc-plesn-na-plesn-600ml-12-p-6216.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bakerm 29.01.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 jak dawno byl wybudowany dom ktory zamierzasz kupic? Dom był budowany przez cały rok 2013, więźba i dachówki przed końcem roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.01.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Twierdze, że jeżeli jest możliwość to najlepiej odpowiednim ławkowcem. Toteż napisałem, że natryskiem ciśnieniowym łatwiej wszędzie dotrzeć. Przy opryskiwaniu duża strata impregnatu i potrafi spływać kroplami po drzewie zamiast wnikać w nie. Ja nakładałem parokrotnie, z przerwami na przeschnięcie. Bo to trzeba umieć robić I też warto nakładać nie wszystko na raz, aby zdążyło wsiąknąć A z ławkowca też może kapać Poza tym twierdzę, że natryskiem "idzie" szybciej. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) ...połowa belek jest ciemno sina, to jest więcej białego nalotu, jakby pleśni. Zastanawiam się nad zakupem tego domu, proszę o poradę czy to poważny problem i czy powinienem się zniechęcić? Tak! Powinieneś się zniechęcić albo poważnie zastanowić bo po pierwsze folia nie zakryta od spodu a po drugie pod taka folią drewno nie powinno pleśnieć. Oczywiście ta pleśń nie jest zbyt groźna tylko jeden fragment wygląda nieciekawie. Ciekawe czemu ktoś chce sprzedać nowo budowany dom? Pozdrawiam. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.02.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Ciekawe czemu ktoś chce sprzedać nowo budowany dom? Pozdrawiam. Bo pierwszy buduje się podobno dla wroga, drugi dla przyjaciela a dopiero trzeci dla siebie. Ten najwyraźniej jest pierwszy...a poza tym jaki by nie był to na domu zarabia się 100-150 tys na czysto bez problemu, deweloperzy są w stanie wyciągnąć nawet i 200tys z segmentu szeregowca i kolejny buduje się już w komfortowych warunkach finansowych. Ale to tylko taka moja prywatna teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts