Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!!! Pleśń na belkach

bombel6622

Recommended Posts

Witam.

Od września 2013 roku firma stawiała Moj dom w stanie surowym. Prace zakończyli w styczniu 2014. W ostatnim czasie zauważyłem ze na belkach stropowych oraz na więźbie dachowej pojawiły sie czarne plamy podobne do pleśni. Występuje to na niektórych belkach a na niektórych nie ma śladu. Drewno kupiłem od zaufanej osoby oraz było zaimpregnowane. Dom jest przykryty dachówką a otwory okienne nie są zasłonięte. Bardzo prószę o poradę co z tym zrobić, czy ta pleśń Bedzie sie rozrastać? Dostałem poradę żeby zeszlifować ta pleśń i pokryć jeszcze raz impregnatem z tym ze teraz sa ujemne temp.. Proszę o poradę w tej sprawie gdyż bardzo sie zmartwiłem tym faktem. Czy ktoś miał z czymś podobnym do czynienia. Z góry dziękuje za pomoc.

Witam.

Mam podobny problem z więźbą, choć patrząc na fotki poprzednika u mnie chyba jest większa tragedia, bo nie dość, że połowa belek jest ciemno sina, to jest więcej białego nalotu, jakby pleśni. Zastanawiam się nad zakupem tego domu, proszę o poradę czy to poważny problem i czy powinienem się zniechęcić?

fotka1.jpgfotka2.jpgfotka3.jpg

Gość Konto usunięte_12*
Zamierzam to zrobic w marcu na urlopie czy do tego czasu cos moze sie pogorszyc? Jakie

Do maja możesz się nie spieszyć z tym impregnowaniem, bo niskie temperatury zimą i wczesną wiosną nie sprzyjają rozwojowi pleśni, a drewno sobie przez ten czas wyschnie nawet w niskich temperaturach.Tartaki chętniej pokrywają drewno barwnikiem (bo jest bardziej "wydajny" :D) niż impregnatem. Najlepiej jest impregnować drewno suche, bo wtedy impregnat lepiej penetruje w głąb. Dodatkowo mokre (prosto z lasu) drewno impregnatu nie przyjmuje jak należy i stąd ta pleśń.

Gość Konto usunięte_12*
...swoją więźbę sam impregnowałem wałkiem.

Gdy więźba już jest zamontowana, to wygodniej (i dokładniej) impregnować można ogrodowym rozpylaczem ciśnieniowym (używanym do oprysków).

Gość Konto usunięte_12*
Twierdze, że jeżeli jest możliwość to najlepiej odpowiednim ławkowcem.

Toteż napisałem, że natryskiem ciśnieniowym łatwiej wszędzie dotrzeć.

Przy opryskiwaniu duża strata impregnatu i potrafi spływać kroplami po drzewie zamiast wnikać w nie. Ja nakładałem parokrotnie, z przerwami na przeschnięcie.

Bo to trzeba umieć robić :D I też warto nakładać nie wszystko na raz, aby zdążyło wsiąknąć :yes:

A z ławkowca też może kapać ;)

Poza tym twierdzę, że natryskiem "idzie" szybciej.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

...połowa belek jest ciemno sina, to jest więcej białego nalotu, jakby pleśni. Zastanawiam się nad zakupem tego domu, proszę o poradę czy to poważny problem i czy powinienem się zniechęcić?

Tak! Powinieneś się zniechęcić albo poważnie zastanowić bo po pierwsze folia nie zakryta od spodu a po drugie pod taka folią drewno nie powinno pleśnieć. Oczywiście ta pleśń nie jest zbyt groźna tylko jeden fragment wygląda nieciekawie. Ciekawe czemu ktoś chce sprzedać nowo budowany dom? Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Ciekawe czemu ktoś chce sprzedać nowo budowany dom? Pozdrawiam.

Bo pierwszy buduje się podobno dla wroga, drugi dla przyjaciela a dopiero trzeci dla siebie. :lol: Ten najwyraźniej jest pierwszy...a poza tym jaki by nie był to na domu zarabia się 100-150 tys na czysto bez problemu, deweloperzy są w stanie wyciągnąć nawet i 200tys z segmentu szeregowca i kolejny buduje się już w komfortowych warunkach finansowych.

Ale to tylko taka moja prywatna teoria :)