judyta_g 26.01.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam wszystkich forumowiczów. mam problem z fugami Mapei- kolor jaśmin. Według próbnika powinien być to kolor bardzo jasny jednak po nałożeniu odbiega od próbnika (jest dużo ciemniejszy). Pytanie- czy może być to spowodowane nie doschnięciem fugi? temperatura w pomieszczeniu ok. 10 stopni C. Kolor sprawdzany po ok. 24h. Jak długo schną fugi tej firm?. Czy można w jakiś sposób rozjaśnij kolor?Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.01.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 weż kawałek świeżej fugi, połóż na kaloryfer i po godzinie będziesz wiedziała jaki ma kolor. Trudno przez internet zgadnąć czy u Ciebie już wyschły fugi, nie mówiąc o tym że dla jasne/ciemne to strasznie subiektywne jest.Próbniki widziałaś ? Przecież próbniki to dokładnie ta sama fuga jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 26.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 czy fuga była przygotowana wg instrukcji? Ważna dla koloru jest ilość wody dodana do niej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 04.02.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Też mam jaśmin - ale u mnie bez zastrzeżeń nawet po 3 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 04.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Nie wiem jak jest u innych producentów, ale mapei jest bardzo wyczulone na różnice w ilości dodawanej wody. Jeśli było zgodnie z instrukcją to fuga zawiniła. A jeśli chodzi o kolor to Jasmin mam od ponad 4 lat w łazience i kolor jest ok. Punktem odniesienia jest silikon mapei - kolory są praktycznie identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 11.02.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 ja używałem wrzos z mapei, każdą porcję fugi odmierzałem na wadze, raz się zdarzyło ze ojciec rozrobił "na oko" bo dobra konsystencja i będzie sie dobrze nakładać.... to niestety kolor odbiegał od reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodnisty 30.03.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Tak, w tych fugach ważne są proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta_g 03.04.2014 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 mam pytanie- jeżeli fuga jest zbyt płytko położona, czy po dołożeniu zwiąże się z wczesniej położoną? Nie wiem jak w takich wypadkach zachowują się fugi tej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 03.04.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Fuga generalnie powinna być na grubość płytki. Jeśli chcesz dołożyć 1-2 mm to po wyschnięciu zacznie Ci się kruszyć i odpadać. Żeby było dobrze i na długo trzeba skrobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 05.04.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Jeśli ta pierwsza fuga jeszcze nie zdążyła dobrze związać, np. 2 dni to możesz śmiało dokładać bez skuwania/skrobania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts