Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za niskie otwory drzwiowe !!!!!

Recommended Posts

Witam.

Firma która wykonuje Moj dom w stanie surowym zamkniętym wymurowała za niskie otwory drzwiowe w ścianach zewnętrznych i wewnętrznych. Według projektu otwory drzwiowy powinien mieć 228 cm od chudziaka, z uwzględnieniem srtopianu i posadzki ok 21 cm, czyli akurat na standardowe drzwi które maja ok 203 cm, a firma wymurowała otwory na wysokość 219-220 cm. Nadmieniam ze w drzwiach zew sa nadproża strunobetonowe a w działowych male wąskie nadproża a dom wybudowany jest z Ytonga Co teraz z tym zrobić, czy da sie to jeszcze przerobić bo nie skończyli jeszcze całej budowy i na pewno złoże reklamacje. W jaki sposób to przerobić żeby było fachowo zrobione?

Prawda jest taka, że nadproża są już coraz częściej niepotrzebne.

W ścianach działowych, ciężar tych kilku pustaków nad drzwiami spokojnie przeniesie sama ościeżnica stalowa lub drewniana (ale nie drewnopochodna).

Jeżeli chodzi o systemowe nadproża do ścianek działowych, to często jesteśmy naciągani przez producentów bo nie są one do końca potrzebne.

W twoim przypadku ja bym w ścianach działowych się nie przejmował i skuł to normalnie, ewentualnie dla świętego spokoju podłożył pręty zbrojeniowe lub płaskownik lekko zakotwione w ścianie i podkleił je zaprawą, żeby nie rdzewiały. Tu się nie ma czym przejmować.

Jeżeli chodzi o ściany nośnie to często jest tak, że mamy nadproże nad otworem drzwiowym, powyżej niego kilka pustaków a wyżej wieniec stropowy, który to on pełni rolę nadproża. Każda sytuacja jest inna i w przypadku ścian zewnętrznych nośnych poradziłbym się kierownika budowy. On zadecyduje czy dane nadproże jest potrzebne.

Dobra rada: jak będziesz wykuwał nadproża strunobetonowe to je wykuj a nie rozkuwaj, bo one mają naprężenia wewnętrzne i po prostu mogą strzelić.

• 1 year później...
Dzięki za filmik ale u mnie to nie takie proste. Nad wejściem jast opaska betonowa, zbrojona. To jest wieniec nad garażem. W projekcie tam była duża kotłownia na poziomie garażu (dwa schodki niżej poziomu 0 ). Ja z tej kotłowni zrezygnowałam (jest wydzielona malutka na kocioł gazowy) i chciałam aby całość była na poziomie 0, a te dwa schodki w dół były już po stronie garażu, czyli za tym wejściem. Co teraz?

Gość Gos**c

Jeżeli wysokość nie jest zgodna z projektem to bym posprawdzał też inne wymiary np. okna, wysokosc sufitu itd, wszystkie wymiary jakie są w projekcie.

Następnie skontaktował bym się poprzez projetanta z konstruktorem, który zadecydował by jak rozwiązać ten problem. Koszty odliczyłbym od wynagrodzenia partakom.

wysokość jest zgodna z projektem. To ja zdecydowałam, po konsultacji z architektem (przy adaptacji projektu) o podniesieniu podłogi w kotłowni. Podłoga kotłowni i reszty parteru jest teraz na tym samym poziomie (w pierwotnym zamyśle kotłownia była dwa schodki niżej). Dzięki temu powiększyłam sobie znacznie przedpokój. Architekt powiedział, że nie będzie z tym problemu i można tak zrobić. Problem jednak jest. Architekt zapomniał, że nadprożem przejścia między garażem, a kotłownią jest wieniec.