Khornes 26.01.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Jest to mój pierwszy post na forum z zw. z tym chciałbym się przywitać. Jednocześnie zawracam się z pytaniem zw z instalacją wodną w oparciu o systemy klejone. Czy miał ktoś może problem z układaniem instalacji? Mój problem polega na tym, że po ucięciu rury na wymiar próbuję złożyć instalację na sucho celem sprawdzenia czy wszystkie wymiary itd. wyszły dobrze. Wówczas pojawia się trudność z wciśnięciem rur w kształtki. wg tego co czytałem powinna wejść do 2/3 bez większych oporów a potem z oporem. u mnie jest problem aby weszła już na te 2/3. po wielkim wysiłku czasem się uda docisnąć do końca jednak potem jak sprawdzę poprawność wymiarów itd. w bruzdach przystępuję do rozmontowania, które jest wielką męczarnią - czasem jedną kształtkę ściągam 10 minut. Miał ktoś podobne doświadczenia? Co warto byłoby zrobić ? dodam, że końcówki rurek po obcięciu nożycami są ogradowane. Z góry dziękuję za pomoc!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.01.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Ile powinna wejść rura w kształtkę fizycznie (szczegóły znajdziesz na pewno w dokumentacji danego systemu) sprawdzisz dobrze przyglądając się połączeniu od środka (np wewnątrz mufy) - zobaczysz ograniczenie. Przymierz do rury "na sucho" jedną kształtkę danej średnicy - zmierz i zapisz/zapamętaj jak głęboko wchodzi następnie przy dalszym docinaniu uwzględniaj ten wymiar, nie będziesz musiał wszystkiego składać na próbę. Bruzdy i tak nie robisz "na styk" - zapas trzeba zostawić (izolacja). Przy klejeniu najważniejsze to zachowanie czystości połączeń. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.01.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 po co tyle kombinujesz z tym próbowaniem? Weź rurkę i zmierz ją, potem wklej do kształtki i zmierz ile ci wystaje. Będziesz wiedział na ile wchodzi. Robiłem całą instalację co i wodną nie mierząc co do milimetra i odpukać działa już blisko 20 lat. Potem i tak wyjdzie gdzieś nieszczelność na łączeniu to po prostu wytniesz i wkleisz nowy fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khornes 26.01.2014 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że mogę na sucho sprawdzić bez składania całości opierając się na podanych pomiarach. Dzisiaj zrobiłem próbę z klejeniem jednej kształtki z kawałkiem rurki CPVC 1/2". Chciałem sprawdzić jak to będzie w momencie przygotowania do klejenia, oczyszczenia, nałożenia kleju i wciśnięcia kształtki. Elementów nie udało mi się złączyć prawidłowo. Rura pomimo użycia dużej siły nie chciała i nie weszła do ograniczenia - tylko do około połowy. Myślałem, że jak jak oczyszczę porządnie rurę i kształtkę, użyję czyścika na obu elementach i nasmaruję klejem wówczas będzie jakiś dodatkowy poślizg ułatwiający prawidłowe złączenie dwóch elementów. Niestety przynajmniej przy dzisiejsze próbie nie miało to miejsca. Dlatego założyłem ten temat i proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 26.01.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Nie stresuj się - dociskaj najmocniej jak dasz radę a resztę załatwi klej. Też kleiłem w ten sposób sporo u teściów i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts