Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System klejony PVC / CPVC

Khornes

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post na forum z zw. z tym chciałbym się przywitać.

Jednocześnie zawracam się z pytaniem zw z instalacją wodną w oparciu o systemy klejone.

Czy miał ktoś może problem z układaniem instalacji? Mój problem polega na tym, że po ucięciu rury na wymiar próbuję złożyć instalację na sucho celem sprawdzenia czy wszystkie wymiary itd. wyszły dobrze. Wówczas pojawia się trudność z wciśnięciem rur w kształtki. wg tego co czytałem powinna wejść do 2/3 bez większych oporów a potem z oporem. u mnie jest problem aby weszła już na te 2/3. po wielkim wysiłku czasem się uda docisnąć do końca jednak potem jak sprawdzę poprawność wymiarów itd. w bruzdach przystępuję do rozmontowania, które jest wielką męczarnią - czasem jedną kształtkę ściągam 10 minut.

Miał ktoś podobne doświadczenia? Co warto byłoby zrobić ? dodam, że końcówki rurek po obcięciu nożycami są ogradowane.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

Ile powinna wejść rura w kształtkę fizycznie (szczegóły znajdziesz na pewno w dokumentacji danego systemu) sprawdzisz dobrze przyglądając się połączeniu od środka (np wewnątrz mufy) - zobaczysz ograniczenie. Przymierz do rury "na sucho" jedną kształtkę danej średnicy - zmierz i zapisz/zapamętaj jak głęboko wchodzi następnie przy dalszym docinaniu uwzględniaj ten wymiar, nie będziesz musiał wszystkiego składać na próbę. Bruzdy i tak nie robisz "na styk" - zapas trzeba zostawić (izolacja). Przy klejeniu najważniejsze to zachowanie czystości połączeń. Edytowane przez przemo1

po co tyle kombinujesz z tym próbowaniem? Weź rurkę i zmierz ją, potem wklej do kształtki i zmierz ile ci wystaje. Będziesz wiedział na ile wchodzi. Robiłem całą instalację co i wodną nie mierząc co do milimetra i odpukać działa już blisko 20 lat. Potem i tak wyjdzie gdzieś nieszczelność na łączeniu to po prostu wytniesz i wkleisz nowy fragment.

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że mogę na sucho sprawdzić bez składania całości opierając się na podanych pomiarach.

Dzisiaj zrobiłem próbę z klejeniem jednej kształtki z kawałkiem rurki CPVC 1/2". Chciałem sprawdzić jak to będzie w momencie przygotowania do klejenia, oczyszczenia, nałożenia kleju i wciśnięcia kształtki. Elementów nie udało mi się złączyć prawidłowo. Rura pomimo użycia dużej siły nie chciała i nie weszła do ograniczenia - tylko do około połowy.

Myślałem, że jak jak oczyszczę porządnie rurę i kształtkę, użyję czyścika na obu elementach i nasmaruję klejem wówczas będzie jakiś dodatkowy poślizg ułatwiający prawidłowe złączenie dwóch elementów. Niestety przynajmniej przy dzisiejsze próbie nie miało to miejsca. Dlatego założyłem ten temat i proszę o porady.