qwazar 26.01.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam. Pozbyłem się pieca na Eko-gorszek i zainstalowałem zwykły piec węglowy z dmuchawą i sterownikiem. Na początku wszystko było super, ale trzech miesiącach mam problem. Węgiel rosyjski. Najpierw cały piec umazany był smołą, czarną prawie płynną mazią. Kominiarz poradził, aby podnieść temperaturę pracy pieca, ponieważ pracował w zakresie 50 C Teraz dochodzi do 65-70C, ale dalej mam problem. Maź zniknęła, zamiast tego cały piec jest usyfiony czarnymi zbitymi narostami, kawałkami, nie wiem jak to nazwać. Ostatnio chciałem sprawdzić ile sadzy jest w wyczystce, a tu zagadka. Prawie cała wyczystka zawalona, a właściwie wypełniona czarną, zbitą skorupą. Musiałem użyć majzlika żeby ją wyczyścić. Na zdjęciu widać jak to wyglądało po rozbiciu na mniejsze kawałki. Wyczyściłem i był spokój. Dziś rozpalam w piecu, a tu ciągu brak, dym wali na kotłownie nawet przy małym nadmuchu. Zajrzałem lusterkiem do komina, a tam ciemno, nie widać wylotu ??? Włożyłem do komina szczotkę i nie schodzi na sam dół , czyli coś jest nie tak. Dłuższym prętem pogrzebałem od dołu w kominie i wygrzebałem prawie pojemnik czarnego, zbitego ..... czegoś. Czy ja coś źle palę, czy to sam węgiel jest do d.... Jak się rozpala, to jest bardzo gęsty żółty dym. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.01.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Zasiarczony wągiel nie wiadomo skąd zza wschodniej granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 26.01.2014 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Tak, ruski podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 z twojej stopki: "Ciężko było, ale dziś wiem że mam to o czym marzyłem." czy aby na pewno o tym marzyłeś, czy tak ci się tylko chlapnęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 26.01.2014 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Piszę to o moim własnym domu.I o tym zawsze marzyłem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Nie wierzę , ale... to wolny kraj, wolno mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.01.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Palisz od dołu, dodatkowo potęgujesz problem używając dmuchawy.Proponuję zerknąć pod poniższe linkihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C3%84%C2%99gla-kamiennego&p=2952906&viewfull=1#post2952906orazhttp://czysteogrzewanie.pl/ Edytowane 26 Stycznia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 jak dla mnie to kiepskie spalanie z powodu braku odbioru ciepła ,(za bardzo zdławiony dopływ powietrza ...)najgorsze jest to że nie ma jak przyśpieszyć spalania bo będzie się gotowało, ratunkiem może być bufor z dużym zładem lub mniejszy kocioł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.01.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 qwazar, w węglu kamiennym masz nie tylko węgiel ale także wodór i siarkę, czyli do spalenia 1 kg węgla potrzebujesz 2,67 kg tlenu, 1kg siarki 1 kg tlenu, a dla 1 kg wodoru 8 kg tlenu. Jakie masz proporcje w/w składników nie wie nikt, więc trzeba przyjąć dla pełnego spalania ok.5 -5,5 kg tlenu dla 1 kg węgla kamiennego. Wtedy nie będziesz miał problemów z niepełnym spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 27.01.2014 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 A węgiel może być winowajcą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.01.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Nie. Każdy węgiel spali się dokładnie,tylko trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki. Różnica to jedynie ilość pozyskanej energii z kilograma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 27.01.2014 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Panowie pieca raczej nie przerobię dziś czy jutro na górne spalanie, choć wiele o tym czytałem i wiem jakie ma zalety.Problem mam dziś i nie wiem czy za mały nadmuch, czy za duży, w którą stronę iść i co zmienić żeby takiej sytuacji już nie było.Węgiel wypala się do drobnego pyłku, tylko te cholerne sklejające się na sobie sadze mnie wkurzają.Czyszczę piec, czyszczę komin, jakoś dam radę, ale może coś wspólnie wymyślimy żeby tak nie było. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 09.02.2014 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Nie. Każdy węgiel spali się dokładnie,tylko trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki. Różnica to jedynie ilość pozyskanej energii z kilograma. Niestety nie macie racji. Kupiłem polski węgiel z kopalni Ziemowit i wszystkie problemy znikły. W przewodzie dymowym mam teraz jedynie lekko brązowy pył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 09.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Kupiłeś zapewne węgiel koksujący,który do przydomowych kotłowni się nie nadajeJedź kup trochę na próbę polskiego węgla typu 31 lub 32 popal kilka dni i zobaczysz jaka jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 09.02.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Co mam kupować, jak już kupiłem i jest super ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 10.02.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Ach sorry,nie zwróciłem uwagi,że to Ty kupiłeś tego ziemowita:)Myślałem że inny user Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.02.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Niestety nie macie racji. Kupiłem polski węgiel z kopalni Ziemowit i wszystkie problemy znikły. W przewodzie dymowym mam teraz jedynie lekko brązowy pył. Bo ja wiem czy nie macie racji? Fire napisał Ci, że masz nieodpowiednie warunki do spalania ruskiego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.02.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Ciekawostka, a może bardziej odpowiedź na wszystkie problemy. http://uwaga.tvn.pl/416214,reportaze,duza_spolka_handlujaca_weglem_dzialala_na_szkode_klientow,wideo_detal.html Jutro ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts