Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odleg?o?c szamba od drogi gminnej - 6 m?

karotka

Recommended Posts

Drodzy towarzysze niedoli biurokratycznej starostw, urzędów gmin itd!

Proszę o informację jak to jest z tym zbiornikiem szczelnym okresowo wybieralnym? Na moim planie zagospodarowania działki pani architekt w oparciu o moje wskazówki narysowała szambo w odległości 3 m od drogi gmiennej przebiegającej wzdłuż mojej działki. W oparciu o uzgodniony w ZUDP projekt wod-kan zmieniono nieco położenie szamba (do 10 m3) ale jego odległość od drogi nie zmieniła się. Wszystkie pozostałe odległości tj od okien domu, granicy z działką sąsiada, od studni są zachowane.

Przy rozpatrywaniu wniosku o pozwolenie na budowę mojego domu zakwestionowano (pani w Starostwie) te odległośc tj 3 m od drogi. Według niej dozwolona jest odległość 6 m.

Wg rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12.04 2002 w sprawie warunków technicznych dla zbiorników w paragrafie 36 jest ust. 1 w którym jest mowa o ww. odległości = 7,5 m. W ust. 2 tego paragrafu jest mowa o budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacyjnych, gdzie odl. szmba może wynosić minimum 2 m.

No to w której ustawie jest te 6 m? Czy mogły pomylić sie w projekcie 2 osoby a trzecia z ZUDP zatwirdziłaby niezgodną z ustawą lokalizację szamba?

Zanim pani ze starostwa zwróci mi dokumentacje do uzupełnienia i poprawki, prosze doświadczonych w takich okolicznościach o poradę.

Komuś się chyba pomyliła odległość budynku od drogi z odległością zbiornika od drogi.

Chociaż gminy czasami mają jakieś swoje przepisy, powołując się na to, że w przpisach jest mowa o odległości minimalnej. Np. u nas w momencie otrzymania WZ obowiązywała uchwała gminy o odległości budynku od drogi 8 m, chociaż w przepisach jest mowa o 6. Musieliśmy przez to zmienić projekt, bo ten wybrany by się nie zmieścił. Ale z tym zbiornikiem to jakiś absurd. :o