karotka 18.05.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Drodzy towarzysze niedoli biurokratycznej starostw, urzędów gmin itd!Proszę o informację jak to jest z tym zbiornikiem szczelnym okresowo wybieralnym? Na moim planie zagospodarowania działki pani architekt w oparciu o moje wskazówki narysowała szambo w odległości 3 m od drogi gmiennej przebiegającej wzdłuż mojej działki. W oparciu o uzgodniony w ZUDP projekt wod-kan zmieniono nieco położenie szamba (do 10 m3) ale jego odległość od drogi nie zmieniła się. Wszystkie pozostałe odległości tj od okien domu, granicy z działką sąsiada, od studni są zachowane. Przy rozpatrywaniu wniosku o pozwolenie na budowę mojego domu zakwestionowano (pani w Starostwie) te odległośc tj 3 m od drogi. Według niej dozwolona jest odległość 6 m. Wg rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12.04 2002 w sprawie warunków technicznych dla zbiorników w paragrafie 36 jest ust. 1 w którym jest mowa o ww. odległości = 7,5 m. W ust. 2 tego paragrafu jest mowa o budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacyjnych, gdzie odl. szmba może wynosić minimum 2 m.No to w której ustawie jest te 6 m? Czy mogły pomylić sie w projekcie 2 osoby a trzecia z ZUDP zatwirdziłaby niezgodną z ustawą lokalizację szamba?Zanim pani ze starostwa zwróci mi dokumentacje do uzupełnienia i poprawki, prosze doświadczonych w takich okolicznościach o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 18.05.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Idz do nich niech Ci pokarzą przepis w Prawie budowlanym o tych 6 metrach, poproś o ich dane osobowe (musza udostępnić, przynajmniej imie, nazwisko, stanowisko) i poinformuj iż wystąpisz do sadu o nadinterpretacje przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 18.05.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Komuś się chyba pomyliła odległość budynku od drogi z odległością zbiornika od drogi. Chociaż gminy czasami mają jakieś swoje przepisy, powołując się na to, że w przpisach jest mowa o odległości minimalnej. Np. u nas w momencie otrzymania WZ obowiązywała uchwała gminy o odległości budynku od drogi 8 m, chociaż w przepisach jest mowa o 6. Musieliśmy przez to zmienić projekt, bo ten wybrany by się nie zmieścił. Ale z tym zbiornikiem to jakiś absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts