giusto 26.01.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Mam w projekcie wykończenie w taki sposób: fundament do 30 cm ponad grunt 8 cm xps pokryty dysperbitem. Powyżej 14 cm styropianu, w dół od styropianu na xps druga warstwa 5 cm xps do poziomu gruntu wyrównująca fundament ze ścianą. Na to od poziomu gruntu do wysokości 50 cm okładzina z kamienia lub płytek betonowych imitujących kamień. Zastanawiam się czy jest to prawidłowe wykonanie, ponieważ płytka będzie odstawać od elewacji, brak kapinosa nad płytką, kapinos na poziomie gruntu, ewentualnie jeśli położę w poziomie całą płytę xps to kapinos 20 cm w gruncie. Po obwodzie budynku opaska żwirowa 50 cm szeroka i 20 cm głęboka. Czy takie obłożenie elewacji płytkami wymaga na górnej krawędzi obróbki blacharskiej, oraz czy opisane wykonanie kapinosa w gruncie jest prawidłowe. Za zachodnią granicą spotkałem takie wykończenia, lecz styropian w całości pokryty był tynkiem silikatowym, bez okładzin kamiennych. Obecny stan elewacji to styropian fundament 8 cm przyklejony do fundamentu, pomalowany 2x dysperbitem i obłożony folią kubełkową, na ścianie brak styropianu. Na wiosnę zamierzam wykonać elewację. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez giusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 27.01.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Skoro masz i tak licować ścianę z cokołem to wklejanie xps na xps jest zbędne i tylko powiela prace - wypuścić sznurek z góry na dół i robić do sznurka. Na osiedlach mieszkaniowych spotkałem takie cokoły, faktem jest że po zimie płytki zaczynają się odspajać bo woda, która się dostanie zamaraza i odsadza je od ściany. Jednak wcinanie 2cm obróbki blacharskiej także jest mało estetyczne...najwygodniej jest zawsze mieć cofnięty cokół i wtedy kapinos na załamaniu rozwiązuje wszystkie problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giusto 27.01.2014 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kobeach/m4b5d99002cc72Wkleiłem linka do animacji, i tak jak na animacji zamierzam wykończyć cokół, tylko chodzi o to cofnięcie cokołu, mogę jeszcze ewentualnie podkleić pasek 20 cm xps lub styropianu, aby utworzyć cokół cofnięty na 50 cm wysokości i dopiero ponad tą wysokość dać styro 14 cm. Tylko jęśli 10 cm poniżej poziomu podłogi będzie 8 cm styropianu to nie będzie za mało. Reasumując było by tak: zewnętrzna strona muru od -60 cm do -9 cm 8 cm xps, od tej wysokości do góry styropian 14 cm. Wewnętrzna strona: chudziak do poziomu -30, następnie 25 cm styropianu, podłogówka, 6 cm wylewki. Proszę mnie poprawić jeśli lepsze jest rozwiązanie z cokołem poniżej gruntu, gdzie utworzy się jedna linia tylko płytka będzie wysunięta o 2-3 cm od fasady no i ocieplenie o wiele grubsze na fundamencie. Co do sugestii o przeciągnięciu sznurka od góry do dołu, to miałeś na myśli podcięcie od tyłu styropianu 14 i naklejenie na xps? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giusto 14.02.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Podbijam post i proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts