Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie strychu

marcin94

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Otóż mam taki problem. Na wiosnę zeszłego roku był remontowane pierwsze piętro w moim domu ( stara budowlanka dom ok.20 lat), no i kiedy skończyłem remonty to było pod koniec maja. I przez cały czas do jesieni temperatura w pokojach była ok. tj. 15-18 st.c. Takie temperatury mniej więcej były do przyjścia mrozów. Ok kiedy temperatura na zewnątrz spadła do -15 st.c Temperatura w pokojach spadła do 6st.c :( Strych nie jest ocieplony tzn. Nie ma tam żadnej izolacji. Chciałbym ocieplić strop na strychu styropianem i wylać posadzki. Zastanawiałem się czy dać jedna grubą warstwę styropianu ( 8cm) czy dać na zakładkę (5cm+3cm).

Jak sądzicie czy takie ocieplenie ma sens?

Pozdrawiam

Marcin

Wydaje mi się, że 8 cm jest to bardzo skromnie pod wylewką. Ja ociepliłam strop styropianem dach-podłoga 037 nad piętrem 10cm +5cm i uważam jednak teraz. że to było zbyt mało. Ciepłe ogrzane powietrze unosi się do góry i natychmiast wyziębia o lodowaty strop pod strychem. Zastanawiam się teraz, jak rozegrać sprawę styku stropu ze ścianami pionowymi aby było tam ciepło....

Witam forumowiczów.

Otóż mam taki problem. Na wiosnę zeszłego roku był remontowane pierwsze piętro w moim domu ( stara budowlanka dom ok.20 lat), no i kiedy skończyłem remonty to było pod koniec maja. I przez cały czas do jesieni temperatura w pokojach była ok. tj. 15-18 st.c. Takie temperatury mniej więcej były do przyjścia mrozów. Ok kiedy temperatura na zewnątrz spadła do -15 st.c Temperatura w pokojach spadła do 6st.c :( Strych nie jest ocieplony tzn. Nie ma tam żadnej izolacji. Chciałbym ocieplić strop na strychu styropianem i wylać posadzki. Zastanawiałem się czy dać jedna grubą warstwę styropianu ( 8cm) czy dać na zakładkę (5cm+3cm).

Jak sądzicie czy takie ocieplenie ma sens?

Pozdrawiam

Marcin

Uhuhu Czyli biorąc pod uwagę ceny to lepiej zostać przy samym styropianie... Dom w podstawie ma 11x12m(trochę tego metrażu jest :/) . Hmm. A co powiecie o tym http://allegro.pl/styropian-genderka-eps-038-dach-podloga-i3864714791.html

styropianie? Jest minimalnie tańszy ale ma bardzo zbliżone parametry do tego podanego przez Ciebie GraMar.

Pozdrawiam

Marcin

Ps. Czyli takie minimum to 10+5 cm?

Mój dom ma 11m x 13m...

Różnica cenowa teraz między Knaufem a Genderką jest groszowa ale techniczna- znaczna. Z m3 jest ok 6 mkw, nie potrzebujesz go tak dużo.

Mój Knauf podłoga jest jak decha, twardy, równy, sygnowane wszystkie listki, elegancko opakowany.

Uhuhu Czyli biorąc pod uwagę ceny to lepiej zostać przy samym styropianie... Dom w podstawie ma 11x12m(trochę tego metrażu jest :/) . Hmm. A co powiecie o tym http://allegro.pl/styropian-genderka-eps-038-dach-podloga-i3864714791.html

styropianie? Jest minimalnie tańszy ale ma bardzo zbliżone parametry do tego podanego przez Ciebie GraMar.

Pozdrawiam

Marcin

Ps. Czyli takie minimum to 10+5 cm?

Podepnę się pod temat.

Mam strych nieogrzewany, i zamierzam ocieplić strop od góry, tj wyłożyć styropian i przykryć folią. Z tym że na stropie jest już warstwa od 10-20cm trocin i na to wylana wylewka (która w wielu miejscach jest popękana). Teraz zastanawiam się czy to wszystko zrywać i wybierać trociny, czy mogę styropian położyć na tą wylewkę.

Strop na strychu nie będzie używany.

To znaczy, że mimo tej warstwy-jest zimno?

Podepnę się pod temat.

Mam strych nieogrzewany, i zamierzam ocieplić strop od góry, tj wyłożyć styropian i przykryć folią. Z tym że na stropie jest już warstwa od 10-20cm trocin i na to wylana wylewka (która w wielu miejscach jest popękana). Teraz zastanawiam się czy to wszystko zrywać i wybierać trociny, czy mogę styropian położyć na tą wylewkę.

Strop na strychu nie będzie używany.

W domu ogólnie jest zimno, przy takich temp jak teraz tzn -10oC to w domu mam 18, ale przyczyn jest wiele, staram się je stopniowo eliminować. W związku z tym nie wiem czy te trociny są wystarczającym izolatorem(wydaje mi się ze to troszkę mało , tym bardziej że nie na całej powierzchni jest 20cm bywa i 10cm. Dodatkowy styropian na strychu to stosunkowo niewielki koszt i jak by miało to spowodować wzrost temp w domu o np 2 st to bym był zadowolony:)

• 1 month później...