marcin94 26.01.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam forumowiczów. Otóż mam taki problem. Na wiosnę zeszłego roku był remontowane pierwsze piętro w moim domu ( stara budowlanka dom ok.20 lat), no i kiedy skończyłem remonty to było pod koniec maja. I przez cały czas do jesieni temperatura w pokojach była ok. tj. 15-18 st.c. Takie temperatury mniej więcej były do przyjścia mrozów. Ok kiedy temperatura na zewnątrz spadła do -15 st.c Temperatura w pokojach spadła do 6st.c Strych nie jest ocieplony tzn. Nie ma tam żadnej izolacji. Chciałbym ocieplić strop na strychu styropianem i wylać posadzki. Zastanawiałem się czy dać jedna grubą warstwę styropianu ( 8cm) czy dać na zakładkę (5cm+3cm). Jak sądzicie czy takie ocieplenie ma sens? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 26.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Zwykły styro lepiej na zakładkę, a jak frezowany np, XPS to można jedną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 26.01.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Wydaje mi się, że 8 cm jest to bardzo skromnie pod wylewką. Ja ociepliłam strop styropianem dach-podłoga 037 nad piętrem 10cm +5cm i uważam jednak teraz. że to było zbyt mało. Ciepłe ogrzane powietrze unosi się do góry i natychmiast wyziębia o lodowaty strop pod strychem. Zastanawiam się teraz, jak rozegrać sprawę styku stropu ze ścianami pionowymi aby było tam ciepło.... Witam forumowiczów. Otóż mam taki problem. Na wiosnę zeszłego roku był remontowane pierwsze piętro w moim domu ( stara budowlanka dom ok.20 lat), no i kiedy skończyłem remonty to było pod koniec maja. I przez cały czas do jesieni temperatura w pokojach była ok. tj. 15-18 st.c. Takie temperatury mniej więcej były do przyjścia mrozów. Ok kiedy temperatura na zewnątrz spadła do -15 st.c Temperatura w pokojach spadła do 6st.c Strych nie jest ocieplony tzn. Nie ma tam żadnej izolacji. Chciałbym ocieplić strop na strychu styropianem i wylać posadzki. Zastanawiałem się czy dać jedna grubą warstwę styropianu ( 8cm) czy dać na zakładkę (5cm+3cm). Jak sądzicie czy takie ocieplenie ma sens? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 26.01.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Zwykły styro lepiej na zakładkę, a jak frezowany np, XPS to można jedną. zdecydowanie sie zgadzam, na zaklad bedzie 100% lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin94 27.01.2014 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Byłem dziś w sklepie budowlanym i Pan sprzedawca doradził mi żebym położył watę szklaną a na nią styropian gr.3 i 2 na zakładkę, na to siatka i wylewka . Jak sądzicie dobry to pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 27.01.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 A jakie parametry cieplne ma polecona Ci mata szklana?Mnie się wydaje, że to drożyzna i słabe parametry.... http://allegro.pl/listing/listing.php?string=wata+szklana&sourceid=Mozilla-search Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin94 27.01.2014 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Dokładnie taką http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/mata-z-welny-mineralnej-szklanej-termo-mata-150-isover,p20411,l396.html mi polecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 27.01.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) opinie spod zdechłego azorka i droga o słabiutkich parametrach http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/mata-z-welny-mineralnej-szklanej-termo-mata-150-isover,p20411,l396.html#!oceny Tutaj masz orientacyjne ceny z rynku mat budowl http://www.skapiec.pl/site/cat/3890/filtr/_0_0_0_144431_0_0_0_0_0_0/cena A ja kupowałam ten, układany dwuwarstwowo krzyżakowo 10cm +5cm http://allegro.pl/styropian-podlogowy-knauf-tech-eps-80-037-podloga-i3877949251.html Dokładnie taką http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/welna-mineralna/mata-z-welny-mineralnej-szklanej-termo-mata-150-isover,p20411,l396.html mi polecił. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin94 27.01.2014 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Uhuhu Czyli biorąc pod uwagę ceny to lepiej zostać przy samym styropianie... Dom w podstawie ma 11x12m(trochę tego metrażu jest :/) . Hmm. A co powiecie o tym http://allegro.pl/styropian-genderka-eps-038-dach-podloga-i3864714791.htmlstyropianie? Jest minimalnie tańszy ale ma bardzo zbliżone parametry do tego podanego przez Ciebie GraMar. PozdrawiamMarcin Ps. Czyli takie minimum to 10+5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 27.01.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mój dom ma 11m x 13m... Różnica cenowa teraz między Knaufem a Genderką jest groszowa ale techniczna- znaczna. Z m3 jest ok 6 mkw, nie potrzebujesz go tak dużo. Mój Knauf podłoga jest jak decha, twardy, równy, sygnowane wszystkie listki, elegancko opakowany. Uhuhu Czyli biorąc pod uwagę ceny to lepiej zostać przy samym styropianie... Dom w podstawie ma 11x12m(trochę tego metrażu jest :/) . Hmm. A co powiecie o tym http://allegro.pl/styropian-genderka-eps-038-dach-podloga-i3864714791.html styropianie? Jest minimalnie tańszy ale ma bardzo zbliżone parametry do tego podanego przez Ciebie GraMar. Pozdrawiam Marcin Ps. Czyli takie minimum to 10+5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.01.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Podepnę się pod temat.Mam strych nieogrzewany, i zamierzam ocieplić strop od góry, tj wyłożyć styropian i przykryć folią. Z tym że na stropie jest już warstwa od 10-20cm trocin i na to wylana wylewka (która w wielu miejscach jest popękana). Teraz zastanawiam się czy to wszystko zrywać i wybierać trociny, czy mogę styropian położyć na tą wylewkę. Strop na strychu nie będzie używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 29.01.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 To znaczy, że mimo tej warstwy-jest zimno? Podepnę się pod temat. Mam strych nieogrzewany, i zamierzam ocieplić strop od góry, tj wyłożyć styropian i przykryć folią. Z tym że na stropie jest już warstwa od 10-20cm trocin i na to wylana wylewka (która w wielu miejscach jest popękana). Teraz zastanawiam się czy to wszystko zrywać i wybierać trociny, czy mogę styropian położyć na tą wylewkę. Strop na strychu nie będzie używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 29.01.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 W domu ogólnie jest zimno, przy takich temp jak teraz tzn -10oC to w domu mam 18, ale przyczyn jest wiele, staram się je stopniowo eliminować. W związku z tym nie wiem czy te trociny są wystarczającym izolatorem(wydaje mi się ze to troszkę mało , tym bardziej że nie na całej powierzchni jest 20cm bywa i 10cm. Dodatkowy styropian na strychu to stosunkowo niewielki koszt i jak by miało to spowodować wzrost temp w domu o np 2 st to bym był zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 29.01.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Policzyłem przenikalność ciepłą stropu teraz i wynosi 0.8 W/MK , a po dołożeniu 15cm styropianu obniżyła by się do 0,2 W/MK, więc byłoby ok, lecz nurtuje mnie putanie czy ta warstwa wylewki nie będzie powodować problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 07.03.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Nasza podpowiedź: Cały serial "Stan surowy bez błędów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts