Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam przede wszystkim tez inny sterownik bo SPP . Piec zmodyfikowany bo na ruszcie wodnym wyłożona cegła szamotowa, podwieszony deflektor no i sam palnik zmniejszony nakładką od Mineretu bo mam Brucera a sam piec aż 25Kw - ale te wszystkie zmiany plus sterownik dały tak duże oszczędności .

Ja mam przede wszystkim tez inny sterownik bo SPP . Piec zmodyfikowany bo na ruszcie wodnym wyłożona cegła szamotowa, podwieszony deflektor no i sam palnik zmniejszony nakładką od Mineretu bo mam Brucera a sam piec aż 25Kw - ale te wszystkie zmiany plus sterownik dały tak duże oszczędności .

Jak ułożyłeś tą cegłę na tym ruszcie.

Ją też mam ruszt wodny i bardzo mnie on drażni bo osadza się na nim sądzą. Jedyne co zrobiłem to zwiększyłem deflektor pod rusztem.

Kładę cegłę na ruszcie jedną za drugą , starając się by nie dotykały ścianek pieca , w środku powstaje Ci niewielka przestrzeń przez którą uchodzą spaliny . Cegieł nawet nie ciąłem są w całości - o ile pamiętam 5 albo 6 szt . . Jak nie masz szamotowej sprawdzi się też klinkierowa .

Wczorajsze spalanie 4,7 kg . :D

Kładę cegłę na ruszcie jedną za drugą , starając się by nie dotykały ścianek pieca , w środku powstaje Ci niewielka przestrzeń przez którą uchodzą spaliny . Cegieł nawet nie ciąłem są w całości - o ile pamiętam 5 albo 6 szt . . Jak nie masz szamotowej sprawdzi się też klinkierowa .

Jakie grube są te cegły, czy dotykają się że sobą. Co przy czyszczeniu. Jak możesz to wrzuc fotę.

QUOTE=pawelo_pl;6960898]Kładę cegłę na ruszcie jedną za drugą , starając się by nie dotykały ścianek pieca , w środku powstaje Ci niewielka przestrzeń przez którą uchodzą spaliny . Cegieł nawet nie ciąłem są w całości - o ile pamiętam 5 albo 6 szt . . Jak nie masz szamotowej sprawdzi się też klinkierowa .

Jakie grube są te cegły, czy dotykają się że sobą. Co przy czyszczeniu. Jak możesz to wrzuc fotę.

Ponawiam pytanie

ja mam inne pytanie jak radzić sobie z podwyższającą się temperaturą? aktualnie korzystam z ruszta awaryjnego na którym palę drzewem. Niestety piec nie utrzymuje stałej temperatury ustawiony na np. 60 potrafi dobić temperaturę nawet do 70. Myślałem ze przy wzroście temperatury nie będzie robił przedmuchów, a tu ciągle pojawiają się przedmuchy podnosząc temperaturę na piecu. Co zrobić aby utrzymywać stała jednakową temp. na piecu?

Podobnie z wypaleniem drzewa w piecu, wieczorem podrzucam drzewo (wiadomo nie wytrzyma do rana bo za małe palenisko) i pół nocy az do rana chodzi wentylator próbując nagonić temp. do zadanej na sterowniku (tylko w piecu już wygasło).

Da się to jakoś ustawić??

ja mam taki sam piec jak Ty i ustawiłem podobne ustawienia do Twoich więc nie wiem czy za mało groszku dostaje? po palenisku widzę że jest ok. ale na uwagę zasługuje fakt że mi trochę zakopciły się drzwiczki sadzą a jak miałem na LATO to wszystko było ok i nie było tego czarnego nalotu na nich???

• 2 weeks później...

moje ustawienia pieca, od 2 tygodni

temp zadana 52 stopnie

czas podawania -5 sek

przerwa-87 sek

c.o- 40 stopni

siła nadmuchu-28 %

osłona wentylatora 1/3 odsłonięta

podtrzymanie

podawanie - 9 sek

przerwa 20 min

siła nadmuchu 28%

praca wentylatora 15 sek

czas przerwy pracy wentylatora 10 min

Palę czarną perłą

W domu temperatura 22 stopnie, spieków nie dużo, mniej ogólnie syfu. A co najciekawsze przy takich ustawieniach ekogroszku idzie mi 14,2 kg/24h co jest najlepszym osiągnieciem jak do tej pory. Dom 100 m2 do ogrzania, ocieplony styropianem 15 cm, strych stare trociny itp podłoga wełna mineralna 15 cm.

Do tej pory najlepsze moje osiągniecię, piec przy takich ustawieniach pracuje na 6kw mocy ale zupełnie wystarcza. Mała ilość groszku w podawaniu przy czasie przerwy ale testowałem już wiele opcji i przy każdym większym czasie podawania miałem tylko dużo więcej spieków i spalanie w granicach 16-18 kg/24h