Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wydaje mi się że wpływu na ślimak ustawienia nie mają wpływu raczej jakość eko groszku. jeżeli chodzi o temp. podajnika to masz ok. wydaje mi się że powinieneś zwiększyć moc dmuchawy żeby spieków nie było ale o ile to ciężko mi powiedzieć! pytanie jaki masz piec dokładnie? i napisz wszystkie ustawienia bo są ciekawe i chyba warte przeanalizowania

temperatura w podajniku nigdy nie przekroczyła 30 stopni, piec chodzi od 2 tygodni non stop i właśnie sprawdzałem jest 23 stopnie temperatura na podajniku. Wodę w bojlerze grzeje co 2 dni bo na tyle mi wystarcza po jednym podgrzaniu, niestety jeszcze nie mam oddzielnej pompki c.w.u i po prostu jak mam mniej ciepłej wody to odpalam pomkę c.o aby chodziła do nagrzania wody. Wygląda to tak że u mnie pompka c.o puszcza wode przez między innymi bojler, ale mogę to zamknąć i idzie na same grzejniki i tym steruje od czasu do czasu.

Piec mam Defro ekr 10 kw a aktualne ustawienia podaje poniżej:

temp zadana 52 stopnie

czas podawania -5 sek

przerwa-87 sek

c.o- 40 stopni

siła nadmuchu-28 %

osłona wentylatora 1/3 odsłonięta

podtrzymanie

podawanie - 9 sek

przerwa 20 min

siła nadmuchu 28%

praca wentylatora 15 sek

czas przerwy pracy wentylatora 10 min

W domu mam 9 grzejników, 100 m2 do ogrzania i bojler 200 litrów

Spalanie przy tych ustawieniach 14,2/24h

Z pieca jestem zadowolony, na potrzeby mojego domu 10 kw to wystarczająca moc, a z taką mocą nie ma za wiele pieców do wyboru, do tego mam też nie największą kotłownie więc i mniejszy zgrabniejszy mi pasował.

Dajcie znać jakie macie ustawienia swoich pieców, ile wam pali, jaki metraż domu jakim groszkiem zasypujecie.

ja ustawiłem tak jak Ty i wydaje mi się że jest super ale jeszcze niech popracuje z takimi ustawieniami to będę wiedział więcej pale iskra czerwona i uważam , iż jest dobra bo popiół jest ładny i bez żadnych zanieczyszczeń ewentualnie można by było się zastanowić nad większą kalorycznością to pewnie byłaby iskra żółta