Seba-s79 16.12.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) wszystko zależy czego dany użytkownik oczekuje i jak wygląda instalacja jeśli zatem nie dobierzesz stera do instalacji oraz do umiejętnosci i oczekiwań użytkownika to żaden nie będzie dobry. jak nie chcesz dotykac a wybierzesz ster dwustanowy to lipa będzie jak potrzebujesz obsługi 4 pomp i zaworu mieszającego to też nie każdy ster to obskoczy a spinanie skręcanie lub podłączanie prosto do gniazdka nie jest wyjściem. dla mnie dobry ster to taki który nie więzi użytkownika w kotłowni, poprawnie poprowadzi proces spalania i steruje daną instalacją bezproblemowo. Podłączyłem swój termostat pokojowy i jak na chwile obecna jestem zadowolony z tego rozwiązania. Pompa CO pracuje tylko w momencie jeśli temp w pomieszczeniu w którym jest sterownik spadnie poniżej ustawionej. Daje to spore oszczędności na ekogroszku ponieważ piec grzeje wodę ta która ma w sobie a nie w całej instalacji . Jest jeden minus jaki występuje dół szybciej się nagrzewa niż poddasze i pompa od co się wyłącza zanim na poddaszu będzie odpowiednia temperatura. Dlatego kupie termostaty i na dole ustawie np na 2 a na poddaszu na 4 i man nadzieje ze to zrównoważy temp w pomieszczeniach . Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Seba-s79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.12.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 może trzeba zacząć od regulacji przepływów w instalacji??skręcić trochę te na dole kalafiory aby więcej wody szło na piętro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 16.12.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 może trzeba zacząć od regulacji przepływów w instalacji?? skręcić trochę te na dole kalafiory aby więcej wody szło na piętro Już to zrobiłem tzw krezowanie i znikomy efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.12.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 może za słabo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klarysaa 16.12.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Posiadam Defro dkr 10 kw zielony . To mój pierwszy sezon palenia. Zaczęłam od "fachowca" , który ustawił mi piec, dzięki temu w 6 tygodni poszła mi prawie tona ekogroszku !!!!!!!!!!!!! a ogrzewam 51 metrów w starym budownictwie + bojler 80l. Zaczęłam więc sama kombinować. Potem trafiłam na ustawienia , które podał AdamDyn17. Dałam radę na nich jakiś tydzień, niestety minusem była temperatura podajnika 71 st. Obecnie moje ustawieniaTemp. zadana - 53 st.histereza 3 st.GRZANIEpodawanie 6sprzerwa podawania 70 sdmuchawa 30 (miałam 35, ale robiły się spieki, zobaczymy jak będzie przy lekko mniejszym nadmuchu)PODTRZYMANIEpodawanie 4sprzerwa 30 minutwentylator 15 s co 30 minut i siła 28% Przy takich ustawieniach temperatura podajnika 35-37 st. Mam ustawiony tryb: praca (obniżenie temp. o 5 st.), jedną pompę na co i cwu. Mam pytanie co oznacza w pozycji Ciepła woda - ustawienie kocioł-bojler? u mnie jest 5. Nie wiem co to znaczy. Ustawienia cwu mam 40, ale grzeje mi np. do 51 st. Czy to jest ok? Edytowane 16 Grudnia 2015 przez klarysaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 16.12.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Na dole ustawione grzejniki na 3 poddasze na 6 . Spróbuję jeszcze wziąść na dole na 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.12.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 a próbowałeś powroty skręcać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 17.12.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 (edytowane) a próbowałeś powroty skręcać??? Tego nie próbowałem . Edytowane 2 Stycznia 2016 przez Seba-s79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uplander12345 17.12.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Mam pytanie co oznacza w pozycji Ciepła woda - ustawienie kocioł-bojler? u mnie jest 5. Nie wiem co to znaczy. Ustawienia cwu mam 40, ale grzeje mi np. do 51 st. Czy to jest ok? ten parametr oznacza że jeżeli zadaną masz temperaturę cadaną na piecu 55 i taką samą wodę użytkową czyli na bojlerze to w przypadku jak piec spadnie poniżej 50 stopni tzn np. 49 nie będzie grzał ciepłej wody bo jet niższa niż 5 stopni które masz ustawione. u Ciebie jednak jest inaczej bo masz jedną pompę czyli ten parametr jakby Ciebie nie dotyczy jak również drugie Twoje pytanie jest bezzasadne gdyż jak masz jedną pompę do centralnego ogrzewania i do bojlera to zawsze podgrzeje Ci wodę taką jaką masz na piecu bo niema jak jej oddzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 02.01.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Jestem i po skręceniu powrotów (prawie na max) ,dalej na poddaszu jest zimno temp 17stopni na dole 24stopnie. Przy obecnych temp -14stopni i usawieniach :grzanie:podawanie 5sprzerwa 55snadmuch 45%piec ustawiony na 70 stopni potrafi spaść do 50 stopni i grzać się wieczność do tych zadanych 70 . jak powinienem go teraz ustawić?zwiększyć podawanie czy skrócić przerwę między podawaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.01.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 czy jak wykonałeś kryzowanie i otworzysz termostaty na maksa to masz tak samo ciepłe kalafiory na dole jak i na poddaszu?jesli nie to znaczy że nadal więcej wody trafia na dolną część instalcjijeśłi na dole 24st a na górze 17 to przykręć termostaty na dole aby było 22st npjesli to nie pomoże to może trzeba zwiększyć bieg pompy aby wzrosła wysokość podnoszenia i tym samym więcej wody trafi na poddaszejesli kocioł osiąga zadaną nic nie róbjeśli już bardzo chcesz to skroć przerwę o kilka sekund- jak pojawi się niedopał podnieś dodatkowo nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 02.01.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Przede wszystkim zmniejsz przerwę jak Ci dochodzi do zadanej. 5/55 przy takich mrozach to bardzo niska moc. Spróbuj 5/40 lub podobnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 03.01.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Bieg pompy mam na 3 . Wieczorem ustawiłem w grzaniu : Podawanie 4 sekPrzerwa 48 sekNadmuch 50 Z takim ustawieniem temp na piecu rośnie natomiast sporo śpiewów się robi jak zmienię siłę nadmuchu to ciężko mu się rozgrzać . Jak wrócę z pracy to sprawdzę czy tak samo grzejniki są ciepłe na dole i na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.01.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 zmieniłeś parametry z 1/11(5/55) do 1/12(4/48 ) czyli obniżyłeś moc jednocześnie zamiast obniżyć nadmuch to go podniosłeśnic więc dziwnego że są spiekinie kręć wszystkim tylko JEDNYM parametrem kocioł osiąga zadaną, jesli nie było niedopału to nie ma potrzeby zmieniac ustawień(sugeruję wrócić do 5/55/45%problemem jest instalacja która na skutek mozliwych błędów wykonawczych nie grzeje równomiernienie wiem czy kalafiory dobierałeś według projektu czy na oko. nie można zatem stwierdzić gdzie dokładnie leży problemna podstawie informacji podanych przez ciebie wynika jasno że na dole jest zbyt ciepło a na górze za zimnomusisz zatem wodę skierować do góry najprościej poprzez ogrzaniczenie przepływu na dolemasz termostaty więc pobaw się nimi. obniż nastawe aby głowice zamknęły przepływ przez pokoje w których jest za ciepło wtedy woda musi iść na góręjak dom nie jest wysoki przesadnie to powinien wystarczyć jednak 1 maksymalnie 2 bieg pompyu mnie woda jest tłoczona przez poddasze do kuchni(taka instalacja w starym domu) a pompa chodzi z mocą 9W i to wystarcza na pokonanie wysokości z piwnicy na strych i w dół do kuchniszukaj zatem przyczyny w niewłaściwych ustawieniach termostatów i przepływów na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 03.01.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Grzejniki dobierane zgodnie z projektem. Jedyna zamiana to piec w projekcje był o mocy 16 kw kupiony 10 kw . Sądziłem ze wystarczający na mój dom o powierzchni 100m2Okna 3 szyby 6 komór . Dom ocieplony styropianem 12 cm grafit.Na poddaszu welna 0.33 gr 30 cm Może za mały ten piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.01.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 dla domu 100m bez okien by wystarczyłdla Twojego potrzeba około 5-6KW przy -20stCkocioł nie jest za mały- na dole masz za ciepło a na górze za zimnobłędnie wyregulowana instalacja lub coś w podłączeniach skopane i woda idzie tam gdzie ma łatwiej czyli na dółspróbuj drastycznych środkówzakręć wszystko na dole i zobacz jak grzeje górajesli nadal będzie lipa to zacznij od odpowietrzenia i zwiększenia przepływówpotem trzeba szukac błędów w podłączeniach. może masz 2 obiegi i ten z poddasza nie jest nalezycie zasilony z powodu np niewłaściwego połączenia z głównym obiegiem. moge snuć domysły bo instalacji nie widzę ale przyczyn może być naprawde sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 03.01.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 wszystko zakręcone na dole i faktycznie na górze jest cieplej. Teraz trochę tylko spróbuje puścić wodę na dół i zobaczę co będzie .Wróciłem do wcześniejszych nastaw i jest ok.bieg pompki od CO zmniejszony na 2.Zdam relacje czy udało mi się uporać z niedogrzanym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.01.2016 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 to ewidentnie wina po stronie instalacjispróbuj jeszcze skręcić dół nastawami wstępnymi i ewentualnie powrotami już wiesz gdzie i jco boli teraz wystarczy wyleczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 04.01.2016 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Co to są nastawy wstępne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 04.01.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 wszystko zakręcone na dole i faktycznie na górze jest cieplej. Teraz trochę tylko spróbuje puścić wodę na dół i zobaczę co będzie . Wróciłem do wcześniejszych nastaw i jest ok. bieg pompki od CO zmniejszony na 2. Zdam relacje czy udało mi się uporać z niedogrzanym poddaszem. A pompa? jaką ma wysokość podnoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts