timon120777 04.01.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 nastawy wstępne ma obecnie większość termostatów w zależności od modelu zanim nakręcisz ozdobny gadżecik w postaci kurka z podziałką to wykonujesz wstępną regulację przepływu czynnika. można w ten sposób zdławić ilosć dostarczanej do kalafiora wody w pomieszczeniach przegrzewanych. czym iinym jest nastawa temperatury w pomieszczeniu a czym innym nastawa przepływu wody przez kaloryfer Twój instalator powinien wiedziec o takich rzeczach i wykonać wstępną regulację przepływów a myslę że nawet pofatygować się i zrobić niezbędne korekty po odpaleniu i ocenie pracy całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 04.01.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 we wcześniejszych postach pisząc, że wykonałem krezowanie chodziło mi o to o czym napisałeś . na dole ustawione na 1 na poddaszu na 6.postaram się wstawić zdj instalacji może w niej coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uplander12345 04.01.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 a ja chciałem zapytać kolegów fachowców co może być przyczyną tego, że piec nie osiąga zadanej temperatury. przy zadanej np. 50 osiąga 48 i cały czas grzeje i nic , np dla zadanej 60 osiąga 58 i tyle. piec defro ekr 10kw dwie pompy co i cwu dom 100mkw. grzejniki gorące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 05.01.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 [attachment=242845:name] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 05.01.2016 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Sorki za jakość zdjęcia . Robione tel i wstawianie przy pomocy tel brak dostępu do internetu z laptopa. Po lewej widać pompkę od cwu po prawej od co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 05.01.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 A pompa? jaką ma wysokość podnoszenia? O ile dobrze pamiętam wysokość to 4 metry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 we wcześniejszych postach pisząc, że wykonałem krezowanie chodziło mi o to o czym napisałeś . na dole ustawione na 1 na poddaszu na 6. postaram się wstawić zdj instalacji może w niej coś nie tak. ale skryzowałeś wstępnie zawory czy tylko pokrętła przestawiłeś??? nie pamiętam też i proszę o przypomnienie jak z izolacją od góry i jakie kalafiory na górze moze moc za mała albo zbyt niska temperatura na układzie i nie osiągają odpowiedniej mocy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 05.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Pokrętła od termostatów mam nie założone.krezowałem zawory O jaką izolacje od góry pytasz ? Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Seba-s79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 05.01.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Fakt jest taki ze na mieszkanie idzie +-45 stopni to może być trochę mało żeby zagrzać poddasze .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 chodziło mi o izolację dachuparametry mocy instalacji sa zależne od temperatury czynnikanp kalafior ma moc 1500W przy zasilaniu 75stC ale przy 55stC będzie miał mniej niż połowe z tego a jak dajesz 45 to pewnie ze 30% skoro regulowałeś tylko wstępne nastawy to oznacza że kalafiory na dole i tak grzeją na maksa bo nie ma ich co ograniczyćzałoż pokrętła i ustaw na nich 22st na dole to pójdzie ciepło do góryjak to nie pomoże podniesiesz temperaturę wody idącej na dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 05.01.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Izolacja dachu to wełna izover 0.33 grubość 25 cm . Dzięki za wszystkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 skoro od góry dobrze przykryte to szukaj rozwiązania w temperaturach oraz załóż pokrętła i ustaw na dole niższą temperaturę (22stC np) wtedy termostaty zamkną przepływ i woda popłynie w górę i ją zagrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrecja4 06.01.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 planuje kupic kociol defro ekr 10kw czy lepiej defro komfort eko 12kw czym one sie roznia ?sterownikiem i wielkoscia zasobnika ? moj dom ma 100m nowy suporex 24 15cm styropianu dom bedzie pracowal na 2 pompach jedna od podlogowki 50metrow druga 1 grzejnik na dole i 4 u gory +bojler 100l prosze o podpowiedz ktory piec bedzie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 06.01.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Wpadłem jeszcze na jeden pomysł. Zaobserwowałem ze w czasie kiedy kocioł jest w pozycji grzanie ogień nie dosięga do kielicha który odpowiada za rozproszenie ognia na boki. Żeby sięgał to musi być ustawiony spory nadmuch co z kolei prowadzi do robienia śpiewów. Dlatego spróbuję obniżyć ten kielich i mam nadzieje ze coś to zmieni na lepsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 nie może wisieć zbyt nisko bo nadmiernie podniesie temperaturę na palniku i mimo niewielkiego nadmuchu będzie spiekaćpowinien wisieć w okolicy 20cm moim zdaniem jak jest ustawiona niska moc to będzie mnniejszy płomień i nie będzie opływa deflektora spaliny jednak się od niego odbiją(nie tylko płomień widzialny)i spełni swoją rolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 08.01.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 O tym nie pomyślałem na razie zostawię tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 12.01.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Dziś pomimo tony ekogroszku z wesołej w kotłowni kupiłem najtańszy ekogroszek z tesco po15zł 25kg. I powiem tak rewelacja , w końcu spala się tak jak powinno żadnych spieków, zero niedopału temp podajnika 33stopnie. Piec szybko się nagrzewa. Żałuje wydanej kasy i nerwów na tą wesołą. Teraz pozostaje kupić mi parę worków i mieszać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.01.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 mój drogi wesołej nie spalisz na pył z dużą mocą bo to bardzo mocny i bardzo trudny węgiela to co kupiłeś w tesco to pewnie jakiś miękki węgiel czeski który owszem na proszek się spali ale ciepła da niewiele i pójdzie go od diabła więcej bo ma zwyczajnie sporo niższą kalorycznośćdl aporównania wesoła to w okolicy 295MJ a te marketowe cuda mają ciepło spalania 23MJ a kaloryczność w okolicy 20MJ podejrzewampoobserwuj sobie zatem zużycie tego cudu marketowego żebyś nie był zaskoczony alarmem w środku nocy że brak opału dobrym za to pomysłem będzie mieszanie celem uzyskania mieszanki o kaloryczności w okolicy 24-25MJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomica 1 07.02.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam wszystkich jest to mój pierwszy wpis, ale obserwuję ten wątek już od 2 m-cy. Piecyk mam już trzeci m-c. zacząłem od nastawów ustawionych mi przez instalatora, temp zewn. nie były tak niskie bo śr.-6 do -2 w nocy a w dzień na plusie. Spalanie wychodziło około 25 kg.a jestem w branży kotłowników świeży (całe życie w blokach i na centr. ogrzew. z sieci) Dlatego zacząłem siedząc przy kotle całymi godzinami studiować internet i trafiłem tutaj. muszę stwierdzić, że im więcej jest tu ludzi i każdy powie coś sensownego w oparciu i swoją wiedzę i doświadczenia to daje duże rozeznanie w temacie i za to Wam koledzy dziękuję.Od wczoraj (tj 06-02-2016) moje nastawy to TEMP.ZADANA 54 st.; GRZANIE: histereza 4; podawanie 6 sek ; pauza 80 sek; nadmuch 45% zasłona 1/3; PODTRZYMANIE: podawanie 5 sek; pauza 10 min; podtrzymanie wentyl. 40 sek; pauza wentyl. 5 min; nadmuch 50%; płynnie NIE .Palę CZERWONĄ ISKRĄ (KWK PIAST) 25mj Ogrzewam dom kanadyjczyk; razem 86m2 ocieplony w całości, na dole ogrzew. podłogowe, góra to ogrzew. podłog. w łazience pozostałe pomieszczenia kalafiory.Przyjmując, jak tu któryś z kolegów określił, że 1 sekunda podawania to 5 gramów węgla to ilości podawanego ekogr. są imponujące. A ile to określę po jakimś czasie jak to się sprawdzi.Korzystając z okazji chciałbym zapytać Seba-s79 jakie dobowe zużycie groszku uzyskuje na tych nastawach z 07-12-2015 (no chyba,że są jakieś nowe) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 08.02.2016 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 ciesze sie bardzo ze założony prze zemnie wątek cieszy się aż taką popularnością, zakładając go 2 lata temu wpisów nie było wcale, na dzień dzisiejszy każdy kto zakupi piec EKR Defro po przeczytaniu będzie w stanie samodzielnie dopasować ustawienia swojego pieca. Niestety przy tego rodzajów pieca oprócz samych ustawień ważne jest (jak nie najważniejsze) czym palimy.Pozdrawiam i liczę na dalszą owocną dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts