Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

nastawy wstępne ma obecnie większość termostatów

w zależności od modelu zanim nakręcisz ozdobny gadżecik w postaci kurka z podziałką;) to wykonujesz wstępną regulację przepływu czynnika. można w ten sposób zdławić ilosć dostarczanej do kalafiora wody w pomieszczeniach przegrzewanych. czym iinym jest nastawa temperatury w pomieszczeniu a czym innym nastawa przepływu wody przez kaloryfer

Twój instalator powinien wiedziec o takich rzeczach i wykonać wstępną regulację przepływów a myslę że nawet pofatygować się i zrobić niezbędne korekty po odpaleniu i ocenie pracy całości

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

we wcześniejszych postach pisząc, że wykonałem krezowanie chodziło mi o to o czym napisałeś . na dole ustawione na 1 na poddaszu na 6.

postaram się wstawić zdj instalacji może w niej coś nie tak.

ale skryzowałeś wstępnie zawory czy tylko pokrętła przestawiłeś???

nie pamiętam też i proszę o przypomnienie jak z izolacją od góry i jakie kalafiory na górze moze moc za mała albo zbyt niska temperatura na układzie i nie osiągają odpowiedniej mocy???

chodziło mi o izolację dachu

parametry mocy instalacji sa zależne od temperatury czynnika

np kalafior ma moc 1500W przy zasilaniu 75stC ale przy 55stC będzie miał mniej niż połowe z tego a jak dajesz 45 to pewnie ze 30%

skoro regulowałeś tylko wstępne nastawy to oznacza że kalafiory na dole i tak grzeją na maksa bo nie ma ich co ograniczyć

założ pokrętła i ustaw na nich 22st na dole to pójdzie ciepło do góry

jak to nie pomoże podniesiesz temperaturę wody idącej na dom

planuje kupic kociol defro ekr 10kw czy lepiej defro komfort eko 12kw czym one sie roznia ?sterownikiem i wielkoscia zasobnika ? moj dom ma 100m nowy suporex 24 15cm styropianu dom bedzie pracowal na 2 pompach jedna od podlogowki 50metrow druga 1 grzejnik na dole i 4 u gory +bojler 100l prosze o podpowiedz ktory piec bedzie lepszy?

Wpadłem jeszcze na jeden pomysł.

Zaobserwowałem ze w czasie kiedy kocioł jest w pozycji grzanie ogień nie dosięga do kielicha który odpowiada za rozproszenie ognia na boki.

Żeby sięgał to musi być ustawiony spory nadmuch co z kolei prowadzi do robienia śpiewów.

Dlatego spróbuję obniżyć ten kielich i mam nadzieje ze coś to zmieni na lepsze .

nie może wisieć zbyt nisko bo nadmiernie podniesie temperaturę na palniku i mimo niewielkiego nadmuchu będzie spiekać

powinien wisieć w okolicy 20cm moim zdaniem

jak jest ustawiona niska moc to będzie mnniejszy płomień i nie będzie opływa deflektora spaliny jednak się od niego odbiją(nie tylko płomień widzialny)

i spełni swoją rolę

Dziś pomimo tony ekogroszku z wesołej w kotłowni kupiłem najtańszy ekogroszek z tesco po15zł 25kg.

I powiem tak rewelacja , w końcu spala się tak jak powinno żadnych spieków, zero niedopału temp podajnika 33stopnie.

Piec szybko się nagrzewa.

Żałuje wydanej kasy i nerwów na tą wesołą.

Teraz pozostaje kupić mi parę worków i mieszać . :stirthepot:

mój drogi

wesołej nie spalisz na pył z dużą mocą bo to bardzo mocny i bardzo trudny węgiel

a to co kupiłeś w tesco to pewnie jakiś miękki węgiel czeski który owszem na proszek się spali ale ciepła da niewiele i pójdzie go od diabła więcej bo ma zwyczajnie sporo niższą kaloryczność

dl aporównania wesoła to w okolicy 295MJ a te marketowe cuda mają ciepło spalania 23MJ a kaloryczność w okolicy 20MJ podejrzewam

poobserwuj sobie zatem zużycie tego cudu marketowego żebyś nie był zaskoczony alarmem w środku nocy że brak opału

dobrym za to pomysłem będzie mieszanie celem uzyskania mieszanki o kaloryczności w okolicy 24-25MJ

• 4 weeks później...

Witam wszystkich jest to mój pierwszy wpis, ale obserwuję ten wątek już od 2 m-cy. Piecyk mam już trzeci m-c. zacząłem od nastawów ustawionych mi przez instalatora, temp zewn. nie były tak niskie bo śr.-6 do -2 w nocy a w dzień na plusie. Spalanie wychodziło około 25 kg.a jestem w branży kotłowników świeży (całe życie w blokach i na centr. ogrzew. z sieci) Dlatego zacząłem siedząc przy kotle całymi godzinami studiować internet i trafiłem tutaj. muszę stwierdzić, że im więcej jest tu ludzi i każdy powie coś sensownego w oparciu i swoją wiedzę i doświadczenia to daje duże rozeznanie w temacie i za to Wam koledzy dziękuję.

Od wczoraj (tj 06-02-2016) moje nastawy to

TEMP.ZADANA 54 st.;

GRZANIE: histereza 4; podawanie 6 sek ; pauza 80 sek; nadmuch 45% zasłona 1/3;

PODTRZYMANIE: podawanie 5 sek; pauza 10 min; podtrzymanie wentyl. 40 sek; pauza wentyl. 5 min; nadmuch 50%; płynnie NIE .

Palę CZERWONĄ ISKRĄ (KWK PIAST) 25mj

Ogrzewam dom kanadyjczyk; razem 86m2 ocieplony w całości, na dole ogrzew. podłogowe, góra to ogrzew. podłog. w łazience pozostałe pomieszczenia kalafiory.

Przyjmując, jak tu któryś z kolegów określił, że 1 sekunda podawania to 5 gramów węgla to ilości podawanego ekogr. są imponujące. A ile to określę po jakimś czasie jak to się sprawdzi.

Korzystając z okazji chciałbym zapytać Seba-s79 jakie dobowe zużycie groszku uzyskuje na tych nastawach z 07-12-2015 (no chyba,że są jakieś nowe) pozdrawiam

ciesze sie bardzo ze założony prze zemnie wątek cieszy się aż taką popularnością, zakładając go 2 lata temu wpisów nie było wcale, na dzień dzisiejszy każdy kto zakupi piec EKR Defro po przeczytaniu będzie w stanie samodzielnie dopasować ustawienia swojego pieca.

Niestety przy tego rodzajów pieca oprócz samych ustawień ważne jest (jak nie najważniejsze) czym palimy.

Pozdrawiam i liczę na dalszą owocną dyskusję