Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy komuś to pomoże, ale może akurat więc napisze :-)

Cały miesiąc walczyłam z ustawieniami pieca, kompletnie nie chcialo się Palić, w popielniku niespalony ekogroszek, piec ciągle brudny z sadzy, czasami dochodzilo do tego że nawet zaczynał gasnac, kompletna katastrofa.

Wygasilam go, sprawdzilam retorte, ma ona 3 śruby i okazało.się ze była po prostu niedokrecona, jedną śruba kompletnie nie była przykrecona, pozostale też tak srednio. Odkrecilam też wentylator żeby dostać się do tego tunelu którym biegnie powietrze, okazało się że było tam pełno popiolu, który uniemożliwial dostanie się powietrza na retorte... wczoraj wszystko zostało na nowo ustawione i rozpalilam w piecu. Problem rozwiązany. Wprawdzie mam teraz trochę spiekow, ale poza tym czysty popiol. Mniej.nerwów, a nastawy będę jeszcze korygować :-)

Może komuś się przyda to co napisalam jeśli ma podobne problemy z tym piecem :-)

Pisałem na poprzedniej stronie - uszczelnić palnik :) Ja mimo uszczelki jeszcze przesmarowałem uszczelniaczem. Tez miałem trochę luźne śruby, bo jak piec nowy się wygrzeje, to trzeba dokręcić z czuciem.

Z ciekawości ustawiłem parametry AdamaDyn i jest bosko tylko przerwę w ogrzaniu zwiększyłem do 100s, bo kopczyk był za duży i temp zadaną na 62C.

Piec mam Defro ekr 10 kw a aktualne ustawienia podaje poniżej:

temp zadana 52 stopnie

czas podawania -5 sek

przerwa-87 sek

c.o- 40 stopni

siła nadmuchu-28 %

osłona wentylatora 1/3 odsłonięta

podtrzymanie

podawanie - 9 sek

przerwa 20 min

siła nadmuchu 28%

praca wentylatora 15 sek

czas przerwy pracy wentylatora 10 min

W domu mam 9 grzejników, 100 m2 do ogrzania i bojler 200 litrów

Spalanie przy tych ustawieniach 14,2/24h

Witam wszystkich

Mam pytanie czy po uszczelnieniu retorty zakonczyl sie wasz problem z temperatura podajnika i sadza? Oczywiście moje pytanie dotyczy Zielonego Ekr10kw.

Ostatnio zadznilem do defro podajac problemy jakie występują w tym modelu. No coz obiecali wyjasnic. Minął tydzień i zadnej informacji. W czasie rozmowy wyczulem ze doskonale znaja problem. Cos zminili konstrukcyjnie i wprowadzili czerwone. Wlascicieli zielonych maja głęboko w nosie. Dzwoncie na serwis moze cos sie ruszy. Nie moze tak byc by konstrukcyjnie skopany produkt trafil na rynek a producent mial to gdzieś.

Tak około 28C. Mam zmieniony palnik niż w wersji zielonej. Gość na filmie powyżej ładnie to opisał.

Dzisiaj założyłem ruszta, aby trochę drewnem przepalić i ściągnąłem palnik. Otwory napowietrzające są większe i to by tłumaczyło dlaczego jak daje nadmuch 28% i jest ok, a w zielonych ludzie ustawiają 40-50%

Defro powinno na gwarancji wymieniać te podajniki na poprawione, ale wiadomo kasa. Można też samemu zrobić poprawki jak na filmie i powinno być OK.