Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok godz 16 wprowadzilam nastawy które mi podałes, niestety kompletnie zadnej poprawy.. wręcz więcej niespalonego ekogroszku.

Pompa to WATTS HP43. Ona jest ze starego pieca, fachowiec który montował piec stwierdził, że jest dobra i nie trzeba jej wymieniać, więc została.

Zastanawiam się nad kupieniem innego rodzaju ekogroszku, może ten jest jakiś feralny i może to jest przyczyna?

Chciałabym poruszyć jeszcze jedną kwestię: zauważyłam, że przyczyną niespalonego ekogroszku, są nie tyle nastawy, co fakt, iż na retorcie jest nierównomierny żar, od strony podajnika ( z lewej strony) pali się bardzo ładnie, natomiast po przeciwnej stronie przerzuca węgiel do popielnika... co z tym zrobić ? Podpowiecie? :jawdrop:

Ustawiłem parametry na 3/30 nadmuch 35%, kopczyk Ok, ale duża ilość węgla w popielniku po 24h. Brak sił już do tego pieca, pompa chodzi mi na 2 biegu bo na pierwszym kaloryfery w połowie są zimne. Na chwilę obecną przy takich mrozach ciężko będzie ustawić ekonomiczne spalanie, ale chociaż na podstawie zawartości popielnika coś ustalić.Nie mam możliwości na chwilę obecną przedstawić wygląd kopczyka.

skort dziwie się że przy takich parametrach przesypuje ci węgiel do popielnika, ale dużo zależy od samego ekogroszku. Nie zmieniaj podawania tylko zwiększaj moc dmuchawy aż węgiel będzie dopalony. Będziesz widział kiedy jest za duży wiatr, bo kopiec będzie się zapadał w głąb podajnika i będą się robić kalafiory. Zacznij od dmuchawy na 38%

zywus EKR PZ różni się tylko żeliwnym podajnikiem i jest ok 700zł droższy.

Ja teraz testuję ustawienie grzanie 5/60 i dmuchawa na 34%. Klapkę z odważnikami ustawiłem tak, że nakrętki są ściągnięte i ten dzyndzel można też regulować śrubą, którą jest przykręcony od osi. W trakcie grzania klapka otwiera się na 3/4, a w podtrzymaniu zostaje lekko zamknięta. Kopczyk nie opada tak szybko jak jest mniej powietrza, ale całkowicie nie można zamknąć tlenu, bo będzie czarna sadza.

To zależy od temperatury na zewnątrz. Teraz dochodzi do zadanej i może 1-2C więcej. Jak jest cieplej dojdzie i 5/7 więcej.

Zróbcie te uszczelnienie retorty - koszt ok 10zł za uszczelniacz soudala. Ja mam nowszy piec już czerwony i pod palnikiem był sznurek uszczelniający, ale mimo wszystko dodałem uszczelniacz i dokręciłem dość solidnie śruby.

Jak będzie lewe powietrze poza węgiel, to nigdy nie będzie się dobrze spalać i może z jednej strony dopalać, a z innej już nie.

Nie ma dużo roboty - ogarnięta kobieta sobie poradzi :)

Nastawy : 4 s podawanie 52 s pauza nadmuch 39%, klapka wentylatora uchylona na cm. W popielniku dużo spieków i niewielkie kawałki niedopalonego węgla.

Długo dochodzi do zadanej temperatury i krótko trzyma w podtrzymaniu.Nie robi się krater , na kopcu nie tworzy się krater. Którym parametrem dokonywać kolejnych korekt ??

Witam

ja testuje piec od grudnia :) niestety nie potrafie znaleść optymalnych nastaw dla tego pieca,

Piec : DEFRO EKR PZ 10kw

do ogrzania : 70m2 z czego 15m2 podłogówka

mieszkanie w kamienicy nie ocieplone / sciany z cegły, parter , komin 14x14 okolo 17m wysoki

w pokojach termostaty utrzymuje temperature 22 stopnie.

wg mnie najlpiej piec radzi sobie z nastawami 5/50/30%

Wyjasnijcie proszę jak jest lepiej zeby piec dochodzil do temperatury zadanej np w 10min i stał 15min czy lepiej jak dochodzi bardzo dlugo dozadanej temepratury a w podrzymaniu jest kilka minut.

Jaki najlepiej znalesc optymalne ustawienia ? wiem ze krecenie wszystkimi nastawami mija się z celem

Nie ty jeden masz problem z ustawieniem takiego pieca :) Ja też kręcę co chwila i sprawdzam, a to jak się spala, a to ile sadzy. Czyszczę piec i na nowo jakieś ustawienia.

Lepsze to niż co chwila dokładać do pieca bez podajnika :)

Ile pracuje, a ile stoi w podtrzymaniu to już zależy od ustawionej mocy i zapotrzebowania budynku na ciepło. Jak jest cieplej stoi dłużej i na odwrót. U mnie średnio jest to 1/1 Im wyższa temp zadana, to krócej stoi i więcej pali. Ustawiam na tyle żeby powrót był w okolicy 50C i było ciepło w domu.

Przed chwilą zmieniłem ustawienia na 5/65/38% (klapki otwarte na max) zobaczę jutro jak kopczyk i czystość w piecu - chore :)