Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aktualne parametry :

- 6 s podawania

- 68 s przerwy

- dmuchawa 39%

- klapka wentylatora otwarta na 1/3

Przy takich parametrach mam jeszcze troszkę niedopalonego węgla w popielniku.Jeżeli skoryguje i dam więcej powietrza, robią się spieki, natomiast gdy jeszcze wydłużę przerwę to będzie piec bardzooooo długo dochodził do temperatury zadanej.Nie mam też regulacji ciągu komina i tu mi się wydaje przyczyną tym bardziej, że piec krótko stoi w podtrzymaniu i całe ciepło wyciąga komin.Ten teraz niedopalony węgiel w popielniku to chyba przez to, że jak jest w trybie podtrzymania to nie ma nawet jak się porządnie wypalić bo szybko temperatura spada poniżej histerezy. Co o tym sądzicie ??

• 2 weeks później...

Witam

po wielu godzinach spedzonych przy piecu wreszcie osiagnełem odpowiednie spalanie węgla.Może komus pomoga te nastawy.

Parametry:

- podawanie 4s

- przerwa 31 s

- nadmuch 35%

- klapka wentylatora zamknięta na 80%

- klapke jak ktos posiada na wlocie z wentylatora proponuje odrazu wyjeb....

Pozdrawiam

Witam Wszystkich bardzo serdecznie, nigdy nie miałem styczności z kotłem podajnikowym w którym palę pierwszy sezon .

Ogrzewam mieszkanie 55 m2 na pierwszym piętrze, budynek przedwojenny ocieplony styro 15 cm, strop wełna 15, okna plastikowe (wymagały nawet rozszczelnienia +wentylacja mechaniczna)

Kocioł to DEFRO EKR 10 kw, zawór 4d pompa co i cwu, 5 grzejników + Bojler 120l podłaczone jest to do10 m komina 14x14 wyszlamowanego więc pewnie stracił nieco na przekroju. Palę suchym ekogroszkiem kaloryczności 26.5 MJ Pierwszą tonę spaliłem w 82 dni (zbyt dużo powietrza w grzaniu robiły się straszne spieki) po lekturze forum doszedłem do ustawień:

PODAWANIE : 5s PRZERWA: 66s SIŁA NADMUCHU: 33 % ( pokrywa dmuchawy otwarta na max)

Podtrzymanie 3s/20m i Dmuchanie 70s/ 20min

i na tych ustawieniach przy temperaturze zadanej 65 C uzyskałem spalanie ok 10 kg/24 h zawór 4D ustawiony między 3/5 temperatura w mieszkaniu ok 24 st. Pali się to dobrze popiół w większości pył + spieki większość się rozpada jak je tylko dotknąć z komina leci delikatny dymek w kolorach od przezroczystego do białego.

I teraz pytania do was drodzy koledzy :

1. Dlaczego w kotle po 3 dniach od wyczyszczenia jest duża ilość sadzy ? (czyszczę piec co tydzień a dokładniej go omiatam bo nie ma problemu z usunięciem tej sadzy ale ta ilość mnie przeraża otwory w zawirowywaczach potrafią sie zmniejszyć do 1 cm średnicy )

2. Skąd i jakim cudem na łbach śrub w popielniku pojawia się smoła ? (niewiele zaobserwowane niedawno ale bardzo niepokojące).