Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Witam , klapka wentylatora powinna się samoczynnie zamknąć w momencie zakończenia pracy wentylatora , jak się tak nie dzieje to masz kolego dwie nakrętki regulacyjne trzeba je tak ustawić aby się samoczynnie klapka zamknęła . Moim zdanie zawirowywacze coś tam dają jak się nie ma przepustnicy na wylocie do komina co by można było zmniejszyć ciąg to wtedy zawirowacze zmniejszają ciąg , ja osobiście nie wżywam zawirowaczy stwierdziłem że jakiegoś szału oszczednościowego nie ma a tylko kłopot z czyszczeniem wyjmowaniem i cała reszta , a tak jak ich nie ma to masz super dostęp do wyczyszczenia co dnia tych półek bez konieczności gaszenia palnika i tak co dnia przeczyszczam te półki dwie minuty roboty a jak są czyste to na pewno więcej ciepła odbiorą niż z tymi zawirowaczami . Ja teraz osobiście palę na ruszcie awaryjnym z konieczności wypalenia resztek węgla po starym kotle i drewna dla ciekawości powiem że rozpalając od góry pali się świetnie bez kopcenia , tez super spala się grube drewno , ale przy mrozach nie ma szans tak palić ze względu na malutką komorę spalanie ( jeden załadunek węgla to max 4 godziny palenia ) po wypaleniu węgla dokładam regularnie drewno i tak można jeszcze palić w chwili obecnej pogodowej , ale przy mrozach marnie widział bym palenie na ruszcie . Pozdrawiam . PS a jaki masz kolor kotła zielony czy czerwony? ja mam czerwony , z zielonym są trochę kłopoty jak taki masz poczytaj ten temat cały ale podejrzewam że już zielonych raczej nie ma .

• 10 months później...
  • 4 weeks później...

sezon na palenie groszkiem rozpoczęty. Tym razem zasypałem podajnik Sztygarem.

W nocy obudził mnie pisk czujnik temperatury podajnik. Temat został ogarnięty tej nocy, tylko tak sie zastanawiam co zrobić żeby do tego nie doprowadzać.

Mój Defro (zielony) aktualnie po nocnych zmianach jedzie na takich ustawieniach.

Temperatura zadana - 55 stopni

Grzanie:

- podawanie 12 sek

- pauza 63 sek

- siła nadmuchu 45%

Podtrzymanie

- podawanie 11 sek

- pauza 5 min

Podtrzymanie wen. praca - 80 sek

Podtrzymanie wen. pauza - 6 min

Podtrzymanie wen. siła nad - 45%

Temperatura podajnika - 48-50 stopni

Dom 80m2 temperatura w domu 24 stopnie

• 2 weeks później...
Witam, a jakie masz nastawy, mógłbyś podać.

Nastawy zależne od groszku , przy średnim 26 to : podawanie 5 sekund przerwa 80 sekund , w podtrzymaniu podawanie 5 sekund , w podtrzymaniu nie używam przedmuchu ( i tak przez pół godziny groch nie zgaśnie a kocioł stoi max 15 minut u mnie , jak groszek mocny 28 i powyżej wystarcza mi dawka podawania 4 sekundy na 90 przerwy i przy takich nastawach jest minimum sadzy , jak dasz podawanie 10 sekund i przerwy z 60 sekund to kocioł moment w sadzy tonie , bo ten palnik nie daje rady czysto spalać dawek powyżej 8 sekund na 60 przerwy . Takie moje wnioski po przepalonym jednym sezonie , lepiej jak kocioł dłużej dobija do podtrzymania niż szybko i kopcąc i multum sadzy ( sadza strata groszku).

• 1 month później...
Za długo dobija ? słaby groszek ? przedmuch zdecydowanie za duży max na ten kocioł 35% to i tak niezły tajfun , za mały kocioł ? bardzo duża pojemność instalacji CO ? Długo dobija a potem może bardzo długo stoi w podtrzymaniu? trudno coś więcej powiedzieć , u mnie stara instalacja około 100 litrów w obiegu zawór 4D na grzejnikach 36 St C / w podtrzymaniu stoi 16 minut, do zadanej (60 st C ) pracuje 10 minut , nastawy na dziś : podawanie 4 sek przerwa 80 sek , w podtrzymanie : podawanie 3 sek co 7 minut , spalanie na dobe około 15 KG dom docieplony solidnie 150 metrów , przy tych ustawieniach sadzy brak , groszek retopal.

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum jak i pieca Defro EKR 10 KW czerwony zamontowany w zaszłym roku w lecie.Cała instalacja robiona od podstaw, nowe grzejniki stalowe oraz zawór 3d i bojler 120l. Sam wszystko robiłem z teściem który zna się na tym( od lat robi instalacje). Ogrzewam połowę domu( dokładnie parter ok 70 m + 12 m kotłownie z starym żeliwnym grzejnikiem. Budynek stary nieocieplony ok 50 cm ściany. Pale ekogroszkiem Pieklorz. Budynek od paru lat był sporadycznie zamieszkany w zimie nie było w nim palone. Z wyliczeń wyszło mi spalanie ok 0,8 kg/h ekogroszku w grudniu i teraz do ok 1kg/h przy mrozach ok -7 w dzień. Pytanie do użytkowników czy to duże spalanie. Z ekogroszkiem nie mam problemów, spala się dobrze, bez spieków tylko troszkę sadzy dawał. Mimo takich mrozów mam piec ustawiony na 4/80 i nadmuch 30% i normalnie dobija do temp zadanej 65c pracując ok 10 mi i potem z 5 min w podtrzymaniu , sterownik clasic eco.

Mam parę pytań do użytkowników tego pieca ale CZERWONEGO i tych chciałbym aby mi udzielili pomocy oraz do uzytkownika Max1981

1. Do Max1981 jak masz ustawioną dmuchawę tzn ile % oraz na ile masz otwartą przesłonę wentylatora i czy klapka koło wentylatora się zamyka po pracy wentylatora czy jest cały czas otwarta.

2. Ja nie mam pompy cwu i wpadłem na pomysł aby ustawić piec tylko na prace C.O. i w miejsce czujnika temp cwu zamontować czujnik temperatury spalin i wiedziec jaka jest temp spalin , gdyż wiadomo że clasic eco nie ma tego w standardzie. Myślicie że jest to wykonalne?

Powtarzam jeszcze raz że proszę o odpowiedz użytkowników piecza CZERWONEGO. Dzięki i pozdrawiam

Cześć Kamil ;) Też mam te szczęście używać czerwony EKR 10kW już drugi lub trzeci sezon. Według mnie duże spalanie masz z ustawienia pieca na bardzo niską moc 4/80 przez co długo dobija do zadanej 10min. Z mojego doświadczenia ustawienie za małej mocy tylko pogarsza i zwiększa spalanie. W podobnych warunkach - nie ocieplony dom ok 90-100m2 spala w temperaturach ok 0-5C 10-12kg(bez dogrzewania wody, bo mam elektryczne). Spróbuj moich ustawień (palę ekogroszkiem 26-27Mj:

temp zadana 55C

histereza 2C

podawanie/pauza/nadmuch 5/55/35

Zawór 3D na 3,5 (zależy też od instalacji)

Co do czujnika temp od cwu, to nie ma co za wiele kombinować. Z moich pomiarów temp spalin dla rozbujanego pieca dochodzi do max 220C na czopuchu. Nie którzy kombinują z przekładaniem tego czujnika na powrót pieca, ale jak ogrzewasz tym zbiornik wody.

Edytowane przez Piotreq26

Dzięki Piotreq26 za szybka odpowiedź. Ale liczyłem spalanie na podstawie wzorów z internety i na moim przykładzie:

w trakcie jednego cyklu praca i przerwa mam 6 podań węgla po 5 s. Licząc ze 1s podania daje 5 gram ekogroszku, jedno podanie 5 s daje 25g eko a łącznie 6 cyki daje 6x25 co daje 150g na jeden cykl.Licząc ze piec w cyklu pełnym (praca i podtrzymanie) trwa 15 min to wychodzi 60 m :15 min czyli 4 pełne cykle na godz. Dalej licząc 4cykle na godz x 150 g daje 600g na godzinę pracy. 600 g na godzine x 24 godz daje 14,4kg spalania na dobę:) ale zauważyłem że ekogroszek ( niby pieklorz) który posiadam ma w sobie ( worku) pełno miału i pyłów. Podnosząc te worki dosłownie sypie się. Domyślam się ze wyższe spalanie jest ze względu na to że w workach jest pełno miału jak i również małych kawałków eko. Dzisiaj zasypałem inny ekogroszek do kotła( wizualnie zero miału i dobra granulacja), zobaczymy jak wyjdą wyniki. Piec teraz chodził na ustawieniach 5/87/30( czerwony piec inny podajnik wiekszy wiatr:) i po zasypaniu nowego eko po ok 10 h zauważyłem ze zaczęły się robić spieki. Jakie macie rozwiązanie na spieki aby nie wystepowały. Ja narazie zmniejszyłem nadmuch z 30 na 28. Pozdrawiam