Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Witam wszystkim. Posiadam piec defro ekr 10kw zielony.

Moje problemy:

- temperatura w podajniku wynosi czasem ponad 60 stopni.

- robią się ogromne spieki nawet 7 cm

- mam duże spadki temperatury na piecu tzn temp pieca ustawiona na 60 stopi potrafi spaść do 44 stopni. I długo dogrzewa.

Węgiel mam z wesołej ale mi wesoło juz nie jest mecze się już 3 tygodnie i obawiam się ze jak nadejdą mrozy w domu będę miał zimę.

Ustawienia:

Podawanie 13 sek

Przerwa 60 sek

Siła nadmuchowe 48

Wentylator przymkniety na 1/3

Podtrzymanie podawanie 20 sek

Przerwa 9 min

to stosunek podawania do przerwy 1:4 a powinieneś zacząć w okolicy 1:10 bo inaczej koks w popielniku

spróbuj na poczatek podawanie 5sek

przerwa 50sek i nadmuch w okolicy 40%

potem zależnie od tego co będzie w popielniku nadmuch podniesiesz lub obnizysz

jedyne co na poczatek jest istotne to czy będzie osiągał zadaną

ciekawi mnie jak wygląda to co ląduje w popielniku - wrzuć fotki

dotknij tez czopucha i napisz czy jest ciepły, letni a może bardzo gorący

Dzięki za zainteresowanie moim problemem.

Piec dziś wygasłem żeby go wyczyścić bo sporo osadu w nim było więc będę miał okazję sprawdzić od zera jak się zachowuje na takich ustawieniach. Tylko dopiero kolo 23 zajme się tym bo w pracy jestem .

W popielniku laduje żużel dosłownie tak wyglada albo bardziej albo mniej zlepiony żużel.

Jeśli nie będzie chciał osiągnąć temp to podnieść dmuchawe czy zwiększyć podawanie ?

I jeszcze co przychodzi mi do głowy to jak włączę pompę od co na 2 lub 3 bieg to temp na piecu szybko spada i nie był w stanie dobić i utrzymać zadanej temp tylko się grzał . Natomiast jeśli pompka jest na 1 biegu to poddasze mam zimne ale piec jakoś tam do grzeje do temp zadanej.IMG-20151127-WA0001.jpg Edytowane przez Seba-s79

to stosunek podawania do przerwy 1:4 a powinieneś zacząć w okolicy 1:10 bo inaczej koks w popielniku

spróbuj na poczatek podawanie 5sek

przerwa 50sek i nadmuch w okolicy 40%

potem zależnie od tego co będzie w popielniku nadmuch podniesiesz lub obnizysz

jedyne co na poczatek jest istotne to czy będzie osiągał zadaną

ciekawi mnie jak wygląda to co ląduje w popielniku - wrzuć fotki

dotknij tez czopucha i napisz czy jest ciepły, letni a może bardzo gorący

Na tych ustawieniach piec nie może osiągnąć zadanej temperatury i wciąż jest w pozycji grzanie

Natomiast mniej jest śpiewów.

przy podawaniu rzędu 1:4 zakładając że w ciągu 1 sekundy podaje średnio 5gram węgla to są kosmiczne prawie moce

zakładając podawanie 5sek i przerwę x4 czyli 20sek to wychodzi jakieś 86kg węgla na dobę co przy kaloryczności Wesołej w okolicy 29MJ i sprawności powiedzmy na poziomie 75% da nam średnią moc 21,6KW i prawie KWh

to jest zdecydowanie za dużo dla kotła 10KW

trzeba znaleźć punkt mocy minimalnej dla danych potrzeb i tak ustawić palnik aby z delikatnym zapasem był w stanie ją osiągnąć

przy Wesołej ustawiając 5sek podawanie i 50sek przerwę wyjdzie przy pracy ciągłej zużycie na dobę 39,2kg i średnia moc na poziomie 9,8KW prz kaloryczności 29MJ i sprawności 75%

nie wiem zatem dlaczego kocioł nie daje rady osiągnąć zadanej przy takich nastawach???

zakładam jedynie inne przełożenie i mniej węgla w jednostce czasu ale to i tak wyliczenia dla mocy maksymalnej prawie a tyle na pewno teraz nie potrzebuje i powinien bez problemów osiągać zadaną

znalazłem w instrukcji defro że przy stosunku 1/10 podaje około 2,9kg/h i produkuje ponad 20KW

oznacza to więc że coś jest nie tak z Twoimi ustawieniami skoro nie daje rady osiągnąć zadanej pracując teoretycznie z mocą maksymalną

jak dodamy do tego zdjęcie niedopałów to sprawa jest prosta

za mało wiatru przy tych ustawieniach

zacznij jeszcze raz od 1/10 ale podnoś nadmuch

I jeszcze co przychodzi mi do głowy to jak włączę pompę od co na 2 lub 3 bieg to temp na piecu szybko spada i nie był w stanie dobić i utrzymać zadanej temp tylko się grzał . Natomiast jeśli pompka jest na 1 biegu to poddasze mam zimne ale piec jakoś tam do grzeje do temp zadanej.[ATTACH=CONFIG]338857[/ATTACH]
Na zdjęciu widać że masz masę niedopału w popiele. Albo trzeba zwiększać nadmuch, albo wydłużać przerwę podawania. Raczej na początek zwiększałbym nadmuch.

Ustawiłem wczoraj

grzanie podawanie 2 sek

przerwa 20 sek

Siła nadmuchu 45

Zawor 4d ustawiony na 3

pompa co ustawiona na 3 bieg.

Przy takim ustawieniu piec szybko łapał zadaną temperaturę oraz poddasze się grzało.

Natomiast robiły się spieki.

Dzis ustawione

5sek podawanie

50 sek Przerwa

Nadmuch na 5sek

Mam nadzieje ze nie będzie śpiewów i szybko złapie temp zadana.

jeśli przy 2/20 i nadmuchu 45 były spieki to pozostaje obniżenie nadmuchu nie ma sensu przestawianie wszystkich parametrów zwłaszcza że jak wegiel ma tendencję do spiekania przy podawaniu 2 sekundy to podając dłużej a rzadziej będzie spiekał jeszcze mocniej

SUSPENSER Wesoła spalał na nastawach z podawaniem w okolicy 2 sek właśnie

n podstawie obserwacji tego co się na palniku w czasie podtrzymania dzieje

nadmuch nie musi być częsty bo żar nie zgaśnie nawet przez kilka godzin, wystarczy że dmuchniesz co 20-30 minut przez 30 sek

do tego obserwuj jak wypala się węgiel na rynnie i podawaj tak aby uzupełnić jego zapas na palniku mniej więcej w okolicy 80% czasu podtrzymania

wtedy start do pracy z większą ilością opału będzie lepszy

jeśli podtrzymanie krótsze niż 15 minut i paliwo nie znika z palnika na skutek nadmiernego ciągu to możesz go wcale nie uzupełniać