cyryl70 07.11.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 sory Adam to nie miało byc do Ciebie Ty masz Czerwony Ekr 10? są takie? to mi nie powiedzieli jak kupowałem Mówili ze czerwone są tylko większe niz 10 KW Tu piszą ludzie ze w zielonym wali w podajnik co to znaczy że cofa się żar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyryl70 07.11.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 a jakie masz ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamDyn17 26.11.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 do tej pory oprócz ostatnich dwóch dni miałem spalanie 10kg/24hTeraz pogoda spadła ponizej zera to spalanie trochę wzrosło, mam jeszcze pytanie kolega pisał o cegłach szamotowych? możesz podesłać jakieś fotki jak to dokładnie wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 27.11.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Witam wszystkim. Posiadam piec defro ekr 10kw zielony. Moje problemy:- temperatura w podajniku wynosi czasem ponad 60 stopni. - robią się ogromne spieki nawet 7 cm - mam duże spadki temperatury na piecu tzn temp pieca ustawiona na 60 stopi potrafi spaść do 44 stopni. I długo dogrzewa. Węgiel mam z wesołej ale mi wesoło juz nie jest mecze się już 3 tygodnie i obawiam się ze jak nadejdą mrozy w domu będę miał zimę. Ustawienia:Podawanie 13 sekPrzerwa 60 sek Siła nadmuchowe 48Wentylator przymkniety na 1/3Podtrzymanie podawanie 20 sekPrzerwa 9 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.11.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 przy wesołej i takich ustawieniach to nigdy nie będzie dobrzeto mocny węgiel i koksujący lubi długie przerwy gdyż potrzebuje czasu na dopalenie sięspróbuj niskiej mocy moze będzie lepiejno i za dużo i za często podawane w podtrzymaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 27.11.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Jakie proponujesz ustawienia dla tego ekogroszku? Testowałem ostatnio 7 sek podawanie 24 sek Przerwa ale efekt był taki ze prawie cały czas był w pozycji grzanie . I ciężko było mu osiągnąć temp zadana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 27.11.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 I bardzo mnie zastanawia taka wysoka temp w podajniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.11.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 to stosunek podawania do przerwy 1:4 a powinieneś zacząć w okolicy 1:10 bo inaczej koks w popielnikuspróbuj na poczatek podawanie 5sekprzerwa 50sek i nadmuch w okolicy 40%potem zależnie od tego co będzie w popielniku nadmuch podniesiesz lub obnizyszjedyne co na poczatek jest istotne to czy będzie osiągał zadanąciekawi mnie jak wygląda to co ląduje w popielniku - wrzuć fotkidotknij tez czopucha i napisz czy jest ciepły, letni a może bardzo gorący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 27.11.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Piec dziś wygasłem żeby go wyczyścić bo sporo osadu w nim było więc będę miał okazję sprawdzić od zera jak się zachowuje na takich ustawieniach. Tylko dopiero kolo 23 zajme się tym bo w pracy jestem . W popielniku laduje żużel dosłownie tak wyglada albo bardziej albo mniej zlepiony żużel. Jeśli nie będzie chciał osiągnąć temp to podnieść dmuchawe czy zwiększyć podawanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 27.11.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) I jeszcze co przychodzi mi do głowy to jak włączę pompę od co na 2 lub 3 bieg to temp na piecu szybko spada i nie był w stanie dobić i utrzymać zadanej temp tylko się grzał . Natomiast jeśli pompka jest na 1 biegu to poddasze mam zimne ale piec jakoś tam do grzeje do temp zadanej. Edytowane 27 Listopada 2015 przez Seba-s79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 28.11.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 to stosunek podawania do przerwy 1:4 a powinieneś zacząć w okolicy 1:10 bo inaczej koks w popielniku spróbuj na poczatek podawanie 5sek przerwa 50sek i nadmuch w okolicy 40% potem zależnie od tego co będzie w popielniku nadmuch podniesiesz lub obnizysz jedyne co na poczatek jest istotne to czy będzie osiągał zadaną ciekawi mnie jak wygląda to co ląduje w popielniku - wrzuć fotki dotknij tez czopucha i napisz czy jest ciepły, letni a może bardzo gorący Na tych ustawieniach piec nie może osiągnąć zadanej temperatury i wciąż jest w pozycji grzanie Natomiast mniej jest śpiewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.11.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 przy podawaniu rzędu 1:4 zakładając że w ciągu 1 sekundy podaje średnio 5gram węgla to są kosmiczne prawie mocezakładając podawanie 5sek i przerwę x4 czyli 20sek to wychodzi jakieś 86kg węgla na dobę co przy kaloryczności Wesołej w okolicy 29MJ i sprawności powiedzmy na poziomie 75% da nam średnią moc 21,6KW i prawie KWhto jest zdecydowanie za dużo dla kotła 10KWtrzeba znaleźć punkt mocy minimalnej dla danych potrzeb i tak ustawić palnik aby z delikatnym zapasem był w stanie ją osiągnąćprzy Wesołej ustawiając 5sek podawanie i 50sek przerwę wyjdzie przy pracy ciągłej zużycie na dobę 39,2kg i średnia moc na poziomie 9,8KW prz kaloryczności 29MJ i sprawności 75%nie wiem zatem dlaczego kocioł nie daje rady osiągnąć zadanej przy takich nastawach???zakładam jedynie inne przełożenie i mniej węgla w jednostce czasu ale to i tak wyliczenia dla mocy maksymalnej prawie a tyle na pewno teraz nie potrzebuje i powinien bez problemów osiągać zadaną znalazłem w instrukcji defro że przy stosunku 1/10 podaje około 2,9kg/h i produkuje ponad 20KW oznacza to więc że coś jest nie tak z Twoimi ustawieniami skoro nie daje rady osiągnąć zadanej pracując teoretycznie z mocą maksymalnąjak dodamy do tego zdjęcie niedopałów to sprawa jest prostaza mało wiatru przy tych ustawieniachzacznij jeszcze raz od 1/10 ale podnoś nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.11.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 I jeszcze co przychodzi mi do głowy to jak włączę pompę od co na 2 lub 3 bieg to temp na piecu szybko spada i nie był w stanie dobić i utrzymać zadanej temp tylko się grzał . Natomiast jeśli pompka jest na 1 biegu to poddasze mam zimne ale piec jakoś tam do grzeje do temp zadanej.[ATTACH=CONFIG]338857[/ATTACH] Na zdjęciu widać że masz masę niedopału w popiele. Albo trzeba zwiększać nadmuch, albo wydłużać przerwę podawania. Raczej na początek zwiększałbym nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 29.11.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Ustawiłem wczoraj grzanie podawanie 2 sek przerwa 20 sek Siła nadmuchu 45 Zawor 4d ustawiony na 3 pompa co ustawiona na 3 bieg. Przy takim ustawieniu piec szybko łapał zadaną temperaturę oraz poddasze się grzało.Natomiast robiły się spieki. Dzis ustawione 5sek podawanie50 sek Przerwa Nadmuch na 5sek Mam nadzieje ze nie będzie śpiewów i szybko złapie temp zadana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.11.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 jeśli przy 2/20 i nadmuchu 45 były spieki to pozostaje obniżenie nadmuchu nie ma sensu przestawianie wszystkich parametrów zwłaszcza że jak wegiel ma tendencję do spiekania przy podawaniu 2 sekundy to podając dłużej a rzadziej będzie spiekał jeszcze mocniejSUSPENSER Wesoła spalał na nastawach z podawaniem w okolicy 2 sek właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 29.11.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Witajcie koledzy.Czy EKR 10 kw wystarczy na powierzchnie 130m2.Domek z pustaka 24cm +12 cm styropian .Podłoga i strop ocieplony styropianem 10 cm.Styropian austroterm.Bojler 100l.Nie chcę znowu przewymiarowac kotła .Obecnie mam miałowca RED UNI 15kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 29.11.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 dzieki za podpowiedzi a jak ustawić podtrzymanie pdawanie i przerwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.11.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 n podstawie obserwacji tego co się na palniku w czasie podtrzymania dziejenadmuch nie musi być częsty bo żar nie zgaśnie nawet przez kilka godzin, wystarczy że dmuchniesz co 20-30 minut przez 30 sekdo tego obserwuj jak wypala się węgiel na rynnie i podawaj tak aby uzupełnić jego zapas na palniku mniej więcej w okolicy 80% czasu podtrzymaniawtedy start do pracy z większą ilością opału będzie lepszyjeśli podtrzymanie krótsze niż 15 minut i paliwo nie znika z palnika na skutek nadmiernego ciągu to możesz go wcale nie uzupełniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opiol89 30.11.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Ciekawy temat się zrobił na temat eko wesoła. Również pale nim i tak samo znaleźć ustawienia do niego to jest jakaś masakra wiec fajnie by było wspólnymi siłamii ten ekogroszek rozgryźć...wiec albo się uda albo zmiana ekogroszku coś słyszałem ze podobno czarna perła jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.11.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 nie trzeba rozgryzaćwystarczy poczytać posty SUSPENSERA z jego wątku w którym porównuje różne ekogroszki by wiedzieć że Wesołej się nie kupuje lub kupuje i miesza z czymś słabszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts