Seba-s79 30.11.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 od wczoraj mój piec na eko-groszku z wesołej leci na ustawieniach:hist 2 stopniegrzanie:posawanie 2sprzerwa 20snadmuch 55%podtrzymanie:podawanie 10sekprzerwa 10min jeśli nadmuch jest mniejszy niż 55% to piec długo dobija do zadanej temp.w potrzymaniu utrzymuje sie jakieś +/- 15minnarazie mało spieków zaobserwowałem. tylko temp w podajniku mam 66 stopni, ktoś wie dlaczego taka wysoka może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 30.11.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 od wczoraj mój piec na eko-groszku z wesołej leci na ustawieniach: hist 2 stopnie grzanie: posawanie 2s przerwa 20s nadmuch 55% podtrzymanie: podawanie 10sek przerwa 10min jeśli nadmuch jest mniejszy niż 55% to piec długo dobija do zadanej temp. w potrzymaniu utrzymuje sie jakieś +/- 15min narazie mało spieków zaobserwowałem. tylko temp w podajniku mam 66 stopni, ktoś wie dlaczego taka wysoka może być? W ogrzaniu wydłuż przerwę do 25 s, lekko zmniejszenie nadmuch. W podtrzymaniu podawanie max 5 s, przerwę wydłuż do 30 min. W tamtym roku paliłem tą wesołą bardzo się spiekał. Kocioł musi na krótko się od stawiać i dłużej dochodzić do temperatury zadanej wtedy spadnie ci temp podajnika. Sprawdź czy nie masz za nisko żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 30.11.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 W ogrzaniu wydłuż przerwę do 25 s, lekko zmniejszenie nadmuch. W podtrzymaniu podawanie max 5 s, przerwę wydłuż do 30 min. W tamtym roku paliłem tą wesołą bardzo się spiekał. Kocioł musi na krótko się od stawiać i dłużej dochodzić do temperatury zadanej wtedy spadnie ci temp podajnika. Sprawdź czy nie masz za nisko żaru. Jeśli w podtrzymaniu podawanie mam mniej jak 10 sek to już schodzi za nisko żar temp podajnika sięga 71s ! musiałem ręcznie wypchnąć ekoroszek żeby temp podajnika spadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 30.11.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Jeśli w podtrzymaniu podawanie mam mniej jak 10 sek to już schodzi za nisko żar temp podajnika sięga 71s ! musiałem ręcznie wypchnąć ekoroszek żeby temp podajnika spadła Temperatura podajnika rośnie bo kocioł jest w podtrzymaniu. Wydłuż przerwę w ogrzaniu wtedy mniej temp przeciagnie i będzie krótko w podtrzymaniu. Jak podasz mu jeszcze paliwo to będzie dłużej odstawiony. Jaką masz temp CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2015 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Sebaustaw nadmuch niżej niech sobie dochodzi do zadanej i 2 godziny - to nie jest zły objaw a jak będzie krótko grzał i długo stał to będzie ciągle alarm z przegrzanym podajnikiem, ponieważ podajnik jest studzony przez powietrze z wentylatora. jak pracuje długo i żar nie schodzi w rurę to wystygnie a jak stoi długo to się rozgrzewa i stąd Twój problemnapisz tez co ile dmuchasz w podtrzymaniu - możliwe że też za często i żar zjeżdża w palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 01.12.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Temperatura podajnika rośnie bo kocioł jest w podtrzymaniu. Wydłuż przerwę w ogrzaniu wtedy mniej temp przeciagnie i będzie krótko w podtrzymaniu. Jak podasz mu jeszcze paliwo to będzie dłużej odstawiony. Jaką masz temp CO. temp pieca ustawiona była wczoraj na 68 stopni , zawor 4d afriso na 3 na grzejniki szło 50stopni temp normalnie mam ustawiana na 60stopni wczoraj chciałem sprawdzic jak piec bedzie sie zachowywal i podniosłem mu na 68stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 01.12.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Seba ustaw nadmuch niżej niech sobie dochodzi do zadanej i 2 godziny - to nie jest zły objaw a jak będzie krótko grzał i długo stał to będzie ciągle alarm z przegrzanym podajnikiem, ponieważ podajnik jest studzony przez powietrze z wentylatora. jak pracuje długo i żar nie schodzi w rurę to wystygnie a jak stoi długo to się rozgrzewa i stąd Twój problem napisz tez co ile dmuchasz w podtrzymaniu - możliwe że też za często i żar zjeżdża w palnik Zawsze dążyłem do tego aby piec jak najszybciej dobił do zadanej temp i jak najdłużej pozostawał w pozycji podtrzymanie sądziłem, że tak powinno się o ustawiać i właśnie wtedy idzie mało ekoroszku. wentylator mam ustawiony co 7min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 owszem duża moc to wysoka sprawność ale przy pracy ciągłej a nie gdy kocioł idzie w odstawkę zanim palnik osiągnie temperaturę właściwą dla poprawnego spalania opału.dlatego przy małym odbiorze ciepła sprawdza się długa praca z niską mocą - poczytaj SUSPENSERA i to jak prowadzi kocioł- potrafi ustawiac moc poniżej potrzeb aby proces spalania był ciągły. coraz więcej sterów też tak realizuje proces w kotleprzy dobrych węglach wystarczy dmuchnąć w palenisko co 30 minut przez 15-20sek i tyle oraz pilnowac podania opału jeśli żar zejdzie poniżej otworów nadmuchowychprzy pracy z niskimi mocami taki stan rzadko ma miejsce bo kocioł odstawi się na 1-2 minuty albo krócej. ustaw moc niską- masz tabelkę w DTR zacznij od niej i ustaw jakieś 5-6KW na oko oczywiście i dopasuj nadmuch aby nie było spieków i niedopału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 04.12.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ciągle pracuje nad ustawieniem kotła dochodzac do perfekcji hehe obecnie mam następujące ustawienia:Grzanie :Podawanie 4 sekPauza 50 sekSiła nadmuchu 44Podtrzymanie :Podawanie 4 sekPauza 6 minPodtrzymanie wentylatora :Praca 4 sekPauza 17 minSiła nadmuchu 43 Przy takich ustawieniach temp podajnika wynosi ok 54 stopnie wiec w porównaniu z 75 jestem zadowolony.Ekogroszek spala się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.12.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 zmieniłbym jeszcze ustawienia podtrzymanianie ma potrzeby zasypywać palnika węglem co 6 minut wystarczy podać przez 4-5 sek co 20-30 minut i co tyle samo czasu ustawić przedmuch w okolicy 30 sek a i tak nie zgaśnie.jak węgiel mocny i wolno się wypala to czekać aż żar zejdzie w podtrzymaniu do otworów nadmuchowych. zerknąc ile czasu to zajęło i potem ustawić podawanie w podtrzymaniu tak aby do tego odsłonięcia nie doszło czyli uciąc ze 20% czasumyślę jednak że na małych mocach podtrzymanie jest na tyle krótkie że można sobie te zabawy darować a ustawić jedynie jak napisałem na początku posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 04.12.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 zmieniłbym jeszcze ustawienia podtrzymania nie ma potrzeby zasypywać palnika węglem co 6 minut wystarczy podać przez 4-5 sek co 20-30 minut i co tyle samo czasu ustawić przedmuch w okolicy 30 sek a i tak nie zgaśnie. jak węgiel mocny i wolno się wypala to czekać aż żar zejdzie w podtrzymaniu do otworów nadmuchowych. zerknąc ile czasu to zajęło i potem ustawić podawanie w podtrzymaniu tak aby do tego odsłonięcia nie doszło czyli uciąc ze 20% czasu myślę jednak że na małych mocach podtrzymanie jest na tyle krótkie że można sobie te zabawy darować a ustawić jedynie jak napisałem na początku posta obawiam się że jak w podtrzymaniu wezmę przerwę na 20-30 min to będzie znowu alarm temperatury podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.12.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 nie będzie jeśli żar nie schodzi szybko a szybko nie schodzi jeśli w podtrzymaniu nie robisz przedmuchówjednak to ty widzisz co się dzieje na palniku i lepiej niż ja ocenisz co lepsze będziejeśli podtrzymanie jest długie to może trzeba jeszcze zejść z mocą w fazie pracy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 07.12.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Z ustawień jestem zadowolony na chwile obecna przy temp 8 st na zewnątrz idzie mi pojemnik na 4 dni wiec chyba super wynik .Fakt ze na piecu mam 55 stopni na zawor ze 4d ustawione tak ze na dom idzie 38 ale dla mnie pełen komfort. Nabyłem dziś regulator pokojowy bezprzewodowy i zobacze jak z nim będzie piec się zachowywał . Słyszałem ze sporą oszczędność jest na ekogroszku jak ma się ten regulator bo pompka od co pracuje wtedy kiedy temp w domu spada poniżej zadanej. Edytowane 9 Grudnia 2015 przez Seba-s79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.12.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 nie do końcawszystko zależy od sterownika'sa takie które pozwalają na cykliczną prace pompy a są i takie które pozwalają jedynie na obniżenie temperatury CO gdy termostat da sygnał że jest pomieszczenie dogrzanepoczytaj zatem jak jest w Twoim sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 07.12.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 I który sterownik jest lepszy dla użytkownika pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.12.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 wszystko zależy czego dany użytkownik oczekuje i jak wygląda instalacjajeśli zatem nie dobierzesz stera do instalacji oraz do umiejętnosci i oczekiwań użytkownika to żaden nie będzie dobry.jak nie chcesz dotykac a wybierzesz ster dwustanowy to lipa będziejak potrzebujesz obsługi 4 pomp i zaworu mieszającego to też nie każdy ster to obskoczy a spinanie skręcanie lub podłączanie prosto do gniazdka nie jest wyjściem. dla mnie dobry ster to taki który nie więzi użytkownika w kotłowni, poprawnie poprowadzi proces spalania i steruje daną instalacją bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aras2121 12.12.2015 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Witam mam pięć defro ekr 10 (czerwony) jak by co moje nastawy to grzanieTemperatura żądaną 60 Histerii. 3Podawanie 9Pauza 125 s Wentylator 48%Pauza Podrywanie 22minPodawanie 5sWentyl.20 sPauza 20Pompa włącza. 42 stopniePanowie pale miałem w miarę dobrym bo zabardzo się nie różni od ekogroszku a miałem chyba 5 rodzaji także spoko spala mi teraz w granicy 12 k na dobe moze mniej na chatce 80 m w tym ze Lubie ciepło 24 stopnie mam .Pozdro arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aras2121 12.12.2015 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Czytam te posty i widzę że jak macie dużą temp. Podajnika to znaczy ze żar za nisko schodzi i nagrzewa za mocno podajnik wienc należałoby moim zdaniem ja tak zrobiłem gdy miałem ponad 45 s. Na podajnku miałem podawanie 4 zmieniłem na 7 a później na 9 bo tak było lepiej to mam temp 22 podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian12 13.12.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Witam Ja posiadam zielony I mam na podajniki 44 stopnie w porywach 42. Kombinowalem z ustawieniami i niżej zejść nie mogę. Jedyne co zauważyłem to frakcja groszku ma duży wpływ na temperatura podajnika. Mój ma dużo grubych brylek a ogień wtedy przenika przez nie z łatwością. Jak miałem drobniejszy i bardziej równy było ok. Niestety nie wiedziałem o tym a teraz muszę to spalić. Jedno wiem nigdy więcej ze składu. Lepiej drożej kupić w markecie workowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aras2121 14.12.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Ogólnie bardzo dobrze pali się w tym piecu nie sądziłem ze będę zadowolony aż tak mocno . Teraz założyłem wszędzie głowice termostatyczne i widzę że jak mam 60 stopni zadanej to czasem potrafi wskoczyć do 68 pewnie dlatego ze głowice się bardziej przymykaja . Jedynie co widzę to jest trochę lotne pyłu na dzwiczkach i deflektorze ale to chyba normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts