Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro EKR 10KW - parametry spalania

niuteq

Recommended Posts

od wczoraj mój piec na eko-groszku z wesołej leci na ustawieniach:

hist 2 stopnie

grzanie:

posawanie 2s

przerwa 20s

nadmuch 55%

podtrzymanie:

podawanie 10sek

przerwa 10min

jeśli nadmuch jest mniejszy niż 55% to piec długo dobija do zadanej temp.

w potrzymaniu utrzymuje sie jakieś +/- 15min

narazie mało spieków zaobserwowałem.

tylko temp w podajniku mam 66 stopni, ktoś wie dlaczego taka wysoka może być?

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

od wczoraj mój piec na eko-groszku z wesołej leci na ustawieniach:

hist 2 stopnie

grzanie:

posawanie 2s

przerwa 20s

nadmuch 55%

podtrzymanie:

podawanie 10sek

przerwa 10min

jeśli nadmuch jest mniejszy niż 55% to piec długo dobija do zadanej temp.

w potrzymaniu utrzymuje sie jakieś +/- 15min

narazie mało spieków zaobserwowałem.

tylko temp w podajniku mam 66 stopni, ktoś wie dlaczego taka wysoka może być?

W ogrzaniu wydłuż przerwę do 25 s, lekko zmniejszenie nadmuch.

W podtrzymaniu podawanie max 5 s, przerwę wydłuż do 30 min.

W tamtym roku paliłem tą wesołą bardzo się spiekał. Kocioł musi na krótko się od stawiać i dłużej dochodzić do temperatury zadanej wtedy spadnie ci temp podajnika. Sprawdź czy nie masz za nisko żaru.

W ogrzaniu wydłuż przerwę do 25 s, lekko zmniejszenie nadmuch.

W podtrzymaniu podawanie max 5 s, przerwę wydłuż do 30 min.

W tamtym roku paliłem tą wesołą bardzo się spiekał. Kocioł musi na krótko się od stawiać i dłużej dochodzić do temperatury zadanej wtedy spadnie ci temp podajnika. Sprawdź czy nie masz za nisko żaru.

Jeśli w podtrzymaniu podawanie mam mniej jak 10 sek to już schodzi za nisko żar temp podajnika sięga 71s !

musiałem ręcznie wypchnąć ekoroszek żeby temp podajnika spadła

Jeśli w podtrzymaniu podawanie mam mniej jak 10 sek to już schodzi za nisko żar temp podajnika sięga 71s !

musiałem ręcznie wypchnąć ekoroszek żeby temp podajnika spadła

Temperatura podajnika rośnie bo kocioł jest w podtrzymaniu. Wydłuż przerwę w ogrzaniu wtedy mniej temp przeciagnie i będzie krótko w podtrzymaniu. Jak podasz mu jeszcze paliwo to będzie dłużej odstawiony. Jaką masz temp CO.

Seba

ustaw nadmuch niżej

niech sobie dochodzi do zadanej i 2 godziny - to nie jest zły objaw a jak będzie krótko grzał i długo stał to będzie ciągle alarm z przegrzanym podajnikiem, ponieważ podajnik jest studzony przez powietrze z wentylatora. jak pracuje długo i żar nie schodzi w rurę to wystygnie a jak stoi długo to się rozgrzewa i stąd Twój problem

napisz tez co ile dmuchasz w podtrzymaniu - możliwe że też za często i żar zjeżdża w palnik

Temperatura podajnika rośnie bo kocioł jest w podtrzymaniu. Wydłuż przerwę w ogrzaniu wtedy mniej temp przeciagnie i będzie krótko w podtrzymaniu. Jak podasz mu jeszcze paliwo to będzie dłużej odstawiony. Jaką masz temp CO.

temp pieca ustawiona była wczoraj na 68 stopni ,

zawor 4d afriso na 3 na grzejniki szło 50stopni

temp normalnie mam ustawiana na 60stopni wczoraj chciałem sprawdzic jak piec bedzie sie zachowywal i podniosłem mu na 68stopni.

Seba

ustaw nadmuch niżej

niech sobie dochodzi do zadanej i 2 godziny - to nie jest zły objaw a jak będzie krótko grzał i długo stał to będzie ciągle alarm z przegrzanym podajnikiem, ponieważ podajnik jest studzony przez powietrze z wentylatora. jak pracuje długo i żar nie schodzi w rurę to wystygnie a jak stoi długo to się rozgrzewa i stąd Twój problem

napisz tez co ile dmuchasz w podtrzymaniu - możliwe że też za często i żar zjeżdża w palnik

Zawsze dążyłem do tego aby piec jak najszybciej dobił do zadanej temp i jak najdłużej pozostawał w pozycji podtrzymanie

sądziłem, że tak powinno się o ustawiać i właśnie wtedy idzie mało ekoroszku.

wentylator mam ustawiony co 7min

owszem duża moc to wysoka sprawność ale przy pracy ciągłej a nie gdy kocioł idzie w odstawkę zanim palnik osiągnie temperaturę właściwą dla poprawnego spalania opału.

dlatego przy małym odbiorze ciepła sprawdza się długa praca z niską mocą - poczytaj SUSPENSERA i to jak prowadzi kocioł- potrafi ustawiac moc poniżej potrzeb aby proces spalania był ciągły. coraz więcej sterów też tak realizuje proces w kotle

przy dobrych węglach wystarczy dmuchnąć w palenisko co 30 minut przez 15-20sek i tyle oraz pilnowac podania opału jeśli żar zejdzie poniżej otworów nadmuchowych

przy pracy z niskimi mocami taki stan rzadko ma miejsce bo kocioł odstawi się na 1-2 minuty albo krócej.

ustaw moc niską- masz tabelkę w DTR zacznij od niej i ustaw jakieś 5-6KW na oko oczywiście i dopasuj nadmuch aby nie było spieków i niedopału

Ciągle pracuje nad ustawieniem kotła dochodzac do perfekcji hehe

obecnie mam następujące ustawienia:

Grzanie :

Podawanie 4 sek

Pauza 50 sek

Siła nadmuchu 44

Podtrzymanie :

Podawanie 4 sek

Pauza 6 min

Podtrzymanie wentylatora :

Praca 4 sek

Pauza 17 min

Siła nadmuchu 43

Przy takich ustawieniach temp podajnika wynosi ok 54 stopnie wiec w porównaniu z 75 jestem zadowolony.

Ekogroszek spala się bardzo dobrze.

zmieniłbym jeszcze ustawienia podtrzymania

nie ma potrzeby zasypywać palnika węglem co 6 minut wystarczy podać przez 4-5 sek co 20-30 minut i co tyle samo czasu ustawić przedmuch w okolicy 30 sek a i tak nie zgaśnie.

jak węgiel mocny i wolno się wypala to czekać aż żar zejdzie w podtrzymaniu do otworów nadmuchowych. zerknąc ile czasu to zajęło i potem ustawić podawanie w podtrzymaniu tak aby do tego odsłonięcia nie doszło czyli uciąc ze 20% czasu

myślę jednak że na małych mocach podtrzymanie jest na tyle krótkie że można sobie te zabawy darować a ustawić jedynie jak napisałem na początku posta

zmieniłbym jeszcze ustawienia podtrzymania

nie ma potrzeby zasypywać palnika węglem co 6 minut wystarczy podać przez 4-5 sek co 20-30 minut i co tyle samo czasu ustawić przedmuch w okolicy 30 sek a i tak nie zgaśnie.

jak węgiel mocny i wolno się wypala to czekać aż żar zejdzie w podtrzymaniu do otworów nadmuchowych. zerknąc ile czasu to zajęło i potem ustawić podawanie w podtrzymaniu tak aby do tego odsłonięcia nie doszło czyli uciąc ze 20% czasu

myślę jednak że na małych mocach podtrzymanie jest na tyle krótkie że można sobie te zabawy darować a ustawić jedynie jak napisałem na początku posta

obawiam się że jak w podtrzymaniu wezmę przerwę na 20-30 min to będzie znowu alarm temperatury podajnika.

Z ustawień jestem zadowolony na chwile obecna przy temp 8 st na zewnątrz idzie mi pojemnik na 4 dni wiec chyba super wynik .

Fakt ze na piecu mam 55 stopni na zawor ze 4d ustawione tak ze na dom idzie 38 ale dla mnie pełen komfort.

Nabyłem dziś regulator pokojowy bezprzewodowy i zobacze jak z nim będzie piec się zachowywał .

Słyszałem ze sporą oszczędność jest na ekogroszku jak ma się ten regulator bo pompka od co pracuje wtedy kiedy temp w domu spada poniżej zadanej.

Edytowane przez Seba-s79

wszystko zależy czego dany użytkownik oczekuje i jak wygląda instalacja

jeśli zatem nie dobierzesz stera do instalacji oraz do umiejętnosci i oczekiwań użytkownika to żaden nie będzie dobry.

jak nie chcesz dotykac a wybierzesz ster dwustanowy to lipa będzie

jak potrzebujesz obsługi 4 pomp i zaworu mieszającego to też nie każdy ster to obskoczy a spinanie skręcanie lub podłączanie prosto do gniazdka nie jest wyjściem.

dla mnie dobry ster to taki który nie więzi użytkownika w kotłowni, poprawnie poprowadzi proces spalania i steruje daną instalacją bezproblemowo.

Witam mam pięć defro ekr 10 (czerwony) jak by co moje nastawy to grzanie

Temperatura żądaną 60

Histerii. 3

Podawanie 9

Pauza 125 s

Wentylator 48%

Pauza Podrywanie 22min

Podawanie 5s

Wentyl.20 s

Pauza 20

Pompa włącza. 42 stopnie

Panowie pale miałem w miarę dobrym bo zabardzo się nie różni od ekogroszku a miałem chyba 5 rodzaji także spoko spala mi teraz w granicy 12 k na dobe moze mniej na chatce 80 m w tym ze Lubie ciepło 24 stopnie mam .

Pozdro arek

Czytam te posty i widzę że jak macie dużą temp. Podajnika to znaczy ze żar za nisko schodzi i nagrzewa za mocno podajnik wienc należałoby moim zdaniem ja tak zrobiłem gdy miałem ponad 45 s. Na podajnku miałem podawanie 4 zmieniłem na 7 a później na 9 bo tak było lepiej to mam temp 22 podajnika

Witam

Ja posiadam zielony I mam na podajniki 44 stopnie w porywach 42. Kombinowalem z ustawieniami i niżej zejść nie mogę. Jedyne co zauważyłem to frakcja groszku ma duży wpływ na temperatura podajnika. Mój ma dużo grubych brylek a ogień wtedy przenika przez nie z łatwością. Jak miałem drobniejszy i bardziej równy było ok. Niestety nie wiedziałem o tym a teraz muszę to spalić. Jedno wiem nigdy więcej ze składu. Lepiej drożej kupić w markecie workowany.

Ogólnie bardzo dobrze pali się w tym piecu nie sądziłem ze będę zadowolony aż tak mocno . Teraz założyłem wszędzie głowice termostatyczne i widzę że jak mam 60 stopni zadanej to czasem potrafi wskoczyć do 68 pewnie dlatego ze głowice się bardziej przymykaja . Jedynie co widzę to jest trochę lotne pyłu na dzwiczkach i deflektorze ale to chyba normalne