Seba-s79 10.02.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Korzystając z okazji chciałbym zapytać Seba-s79 jakie dobowe zużycie groszku uzyskuje na tych nastawach z 07-12-2015 (no chyba,że są jakieś nowe) pozdrawiam Powiem tak na chwilę obecna moje ustawienia są następujące: his:1 nas: 62s Grzanie: podawanie 6s przerwa 90s siła nadmuchu 47% pozycja podtrzymanie nie ruszana . przy takich ustawieniach ekogroszek wypala się w miarę dobrze (szału nie ma ) ale podobno z wesołą tak jest. nie przeliczam ile mi go idzie na dobę raz więcej raz mniej wszystko zależy od temperatury jaka jest na zewnątrz, cały sezon może zamknie mi się w 2 tonach (mam nadzieje) co przy pierwszym sezonie grzania jest niezłym wynikiem , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.02.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 panowie pytanie człowieka z kotłem zasypowym czy to prawda czy fałsz że w kotle z podajnikiem można palić flotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomica 1 14.02.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 KiliMi napisał "W ogrzaniu wydłuż przerwę do 25 s, lekko zmniejszenie nadmuch.W podtrzymaniu podawanie max 5 s, przerwę wydłuż do 30 min."Witam ponownie, mam pytanie do KaliMi. Ile trwa u Ciebie podtrzymanie, bo jeśli sugerujesz nastawienie pauzy w podaniu na 30 min no to musi chyba chociaż raz zmieścić się w podtrzymaniu. U mnie z tym jest różnie jak testowałem od samego początku użytkowania to nawet doszedłem do 55 min ale wtedy żarł groszek jak smok. dochodziło nawet do 25kg/dobę.Teraz przy dzisiejszych moich nastawach spalam ok 10,8/11,5 kg /dobę. I próbuję jeszcze aby wynik poprawic.Może się mylę ale w całym tym interesie chodzi chyba o to aby spalić jak najmniej na dobę, nie?Pytanie do wszystkich - tylko... za jaką cenę , Mam tu na myśli wytrzymałość pieca, czy oszczędzanie do granic możliwości nie szkodzi kotłowi? Czy nie skraca jego żywotności?Może w tym kierunku pójdzie dyskusja, a osiągnięcia- rekordy dyskutujących podane na forum tylko popchną pozostałych do właściwego użytkowania. Sam jestem ciekaw odzewu, Moje dzisiejsze nastawy: temp zadana 54 sthistereza 4 stGRZANIE: podanie 6 sekpauza 85 sekwentylator 40% przesłona 1/2grzanie pomiędzy 10/12 min PODTRZYMANIE: podanie 8 sekpauza 15 minwentylator praca w podtrz. 30 sekpauza wentyl. 6 minwydajność 40% przesłona 1/2długość podtrzymania to 20/21 min i próbuję aby go wydłużyć (jak to zrobić?)Zużycie wyliczam zakładając że 1 sek = 5 gr ekogroszkuW grzaniu podajnik uruchamia się 7 razy a więc 7 x 6 sek = 42 sek x 5 gram = 210 gram ekogroszkuW podtrzymaniu podajnik podaje tylko raz (b. chciałbym żeby podał dwa razy) a więc 1 x 8 sek x 5 gr = 40 gr ekogroszku. RAZEM DAJE NAM ZUŻYCIE : 250 gram na jednostkę czasową. W dobie takich jednostek czasowych wychodzi 45 ( 24 x 60 =1440 min / śr.32 min = 45)WYNIK 45 x 250 gram = 11,25 kg/dobę Co do kosztów to przy zakupie mojej Czerwonej Iskry z KWK Piast po 15,99 za worek 20 kg (799.00 zł /tonę) to dobowe palenie kosztuje mnie 8,99 złotych.UFFFF.... to tylko matematyka , ale musicie wiedzieć że przestawienie rzędu sekundy w podaniu lub minuty w w pauzie daje zupełnie inne wyniki, Życzę spokojnych wyliczeń i czekam na podobne. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.02.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 KiliMi napisał "W ogrzaniu wydłuż przerwę do 25 s, lekko zmniejszenie nadmuch. W podtrzymaniu podawanie max 5 s, przerwę wydłuż do 30 min." Witam ponownie, mam pytanie do KaliMi. Ile trwa u Ciebie podtrzymanie, bo jeśli sugerujesz nastawienie pauzy w podaniu na 30 min no to musi chyba chociaż raz zmieścić się w podtrzymaniu...... Podgląd pracy mojego kotła, statystyki zużycia paliwa oraz wszystkie wykresy są w stopce. U mnie w okresie zimy kocioł praktycznie nie wchodzi w podtrzymanie na dłużej niż półgodziny (np. dzisiaj było ciepło więc odstawiał się max na 35 minut), podawanie ustawione w podtrzymaniu na godzinę więc nie podawał. Kiedy piec podaje widać na wykresie spalin (temp. spalin rośnie). Przy temperaturach poniżej zera jest w podtrzymaniu od ok. 5 do 15 minut, przy czym 5 minut było dla temp zew, -16 C i dla temp. spalin 130 C oraz podawaniu 5/55 na czarnej perle która nie jest mocnym węglem (23 MJ), spalanie dobowe wtedy wynosiło 30kg/dobę - było to 03.01.2016. Spalanie zależy w głównej mierze od zapotrzebowania na ciepło danego budynku czyli od jego strat. Jeżeli kocioł prawie się nie odstawia to znaczy że w danym momencie ma prawie idealną dawkę paliwa do strat cieplnych budynku, pod warunkiem że nie dmuchamy za mocno i nie wydmuchujemy dużych ilości ciepła przez komin. Podtrzymanie służy do tego aby kocioł nie zgasł przy grzaniu CWU latem gdy większość czasu stoi w podtrzymaniu. Wniosek: 1. Kocioł najmniej spali gdy będzie ciągle pracował (odstawiał się na bardzo krótko). 2. Praca ciągła powoduje to że pracuje z wyższą sprawnością niż gdy jest podtrzymaniu. 3. Praca ciągła wydłuża żywotność kotła. 4. Praca ciągła nie brudzi kotła sadzą (pod warunkiem dobrania odpowiedniego nie za niskiego nadmuchu). 5. Nie każdy palacz umie tak ustawić kocioł. Ja staram się tak palić aby kocioł długo dochodził do temperatury zadanej (słabo dmucham) ale węgiel musi być dopalony i z komina ma nie lecieć żaden dymek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 14.02.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Podgląd pracy mojego kotła, statystyki zużycia paliwa oraz wszystkie wykresy są w stopce. U mnie w okresie zimy kocioł praktycznie nie wchodzi w podtrzymanie na dłużej niż półgodziny (np. dzisiaj było ciepło więc odstawiał się max na 35 minut), podawanie ustawione w podtrzymaniu na godzinę więc nie podawał. Kiedy piec podaje widać na wykresie spalin (temp. spalin rośnie). Przy temperaturach poniżej zera jest w podtrzymaniu od ok. 5 do 15 minut, przy czym 5 minut było dla temp zew, -16 C i dla temp. spalin 130 C oraz podawaniu 5/55 na czarnej perle która nie jest mocnym węglem (23 MJ), spalanie dobowe wtedy wynosiło 30kg/dobę - było to 03.01.2016. Spalanie zależy w głównej mierze od zapotrzebowania na ciepło danego budynku czyli od jego strat. Jeżeli kocioł prawie się nie odstawia to znaczy że w danym momencie ma prawie idealną dawkę paliwa do strat cieplnych budynku, pod warunkiem że nie dmuchamy za mocno i nie wydmuchujemy dużych ilości ciepła przez komin. Podtrzymanie służy do tego aby kocioł nie zgasł przy grzaniu CWU latem gdy większość czasu stoi w podtrzymaniu. Wniosek: 1. Kocioł najmniej spali gdy będzie ciągle pracował (odstawiał się na bardzo krótko). 2. Praca ciągła powoduje to że pracuje z wyższą sprawnością niż gdy jest podtrzymaniu. 3. Praca ciągła wydłuża żywotność kotła. 4. Praca ciągła nie brudzi kotła sadzą (pod warunkiem dobrania odpowiedniego nie za niskiego nadmuchu). 5. Nie każdy palacz umie tak ustawić kocioł. Ja staram się tak palić aby kocioł długo dochodził do temperatury zadanej (słabo dmucham) ale węgiel musi być dopalony i z komina ma nie lecieć żaden dymek. kolego to jakie są Twoje ustawienia na obecną pogodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.02.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 kolego to jakie są Twoje ustawienia na obecną pogodę ? Obecnie to 5/70/43%. Szczegóły w dwóch linkach w stopce. Dzisiaj było u mnie ciepło i te ustawienia i tak są za bogate. Spokojnie mógł bym ustawić do takiej pogody jak dzisiaj 5/90/41 lub 42%. Wtedy kocioł wolniej uzyskuje temperaturę zadaną, mniej przeciąga i krócej jest w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 15.02.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki. Sprawdzę u siebie czy twoje ustawienia sprawdza się u mnie.Sprawdziłem te ustawienia i powiem tak ekogroszek o wiele lepiej się spala, nie ma spieków.Natomiast bardzo długo dochodzi do zadanej temperatury.Miałem włączony termostat pokojowy i jeśli temp w pomieszczeniu była osiągnięta to piec wyłączał pompę od CO natomiast problem jest taki że jeśli temp w pomieszczeniu spadnie poniżej ustawionej to piec włącza pompę od CO i wtedy strasznie spada temp na piecu o ponad 20stopi i ciężko mu osiągnąć temp zadana. Edytowane 16 Lutego 2016 przez Seba-s79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 17.02.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Dzięki. Sprawdzę u siebie czy twoje ustawienia sprawdza się u mnie. Sprawdziłem te ustawienia i powiem tak ekogroszek o wiele lepiej się spala, nie ma spieków. Natomiast bardzo długo dochodzi do zadanej temperatury. Miałem włączony termostat pokojowy i jeśli temp w pomieszczeniu była osiągnięta to piec wyłączał pompę od CO natomiast problem jest taki że jeśli temp w pomieszczeniu spadnie poniżej ustawionej to piec włącza pompę od CO i wtedy strasznie spada temp na piecu o ponad 20stopi i ciężko mu osiągnąć temp zadana. U mnie pompa CO chodzi cały czas. Dodatkowy sterownik kręci mi zaworem 4D i wg krzywej pogodowej ustala temperaturę w grzejnikach. Wcześniej sprawdzałem sterowanie poprzez termostat pokojowy z wyłączeniem pompy CO i jak się pompa włączała to piec szalał i spadała mu właśnie temperatura. Na grzejnikach mam też termostaty. Spróbuj nie wyłączać pompy CO jak możesz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 19.02.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 U mnie pompa CO chodzi cały czas. Dodatkowy sterownik kręci mi zaworem 4D i wg krzywej pogodowej ustala temperaturę w grzejnikach. Wcześniej sprawdzałem sterowanie poprzez termostat pokojowy z wyłączeniem pompy CO i jak się pompa włączała to piec szalał i spadała mu właśnie temperatura. Na grzejnikach mam też termostaty. Spróbuj nie wyłączać pompy CO jak możesz, Pompa od CO pracuje cały czas i na ekogroszku z wesołej nie osiągał zadanej temp lub straszne spieki się robiły. Wczoraj kupiłem parę worków z Piekłorza i o wiele lepiej wkacu popiół wygląda jak powinien wyglądać bez spieków, pięć ładnie uzyskuje temp oraz nie spada ona strasznie jak pracuje pompa od CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 20.03.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 kończy się zima i mam pytanie odnośnie ustawienia pieca w trybie ,,Lato'' ?zaczynam testować ustawienia w tym trybie i piec parę razy mi się wyłączył. jak jest u was ustawiony ten piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmatus 30.03.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Pale od grudnia. Piec defro ekr 18. Przy obecnej pogodzie w ciagu dnia tryb lato a wieczorem priorytet cwu.Grzanie podawanie 5 sPrzerwa 120 sNadmuch 30-32 %Przeslona ok 2/3 zamknietaPodtrzymaniePodawanie 5 sPrzerwa 40 minPrzedmuch 35% 45sCo 48pompa co 45Piec 52Hist 3Hist co 5Kociol-bojler 5Zawor 4d miedzy 3-4Pompy na niecale 2Grzejniki w lazienkach otwarte na maxaReszta miedzy 3-4 bardzo letnie.w piatek wsypalem 3 worki i jesze jest. Nie wiem czy to dobre spalanie przy tej pogodzie. Jeszcze bardzo mam kociol zakopcony syfem. Nie wiem co zmienic zeby cos poprawic na lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmatus 13.07.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Jakie Wasze ustawienia i spalanie przy obecnych temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natasza452 05.10.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Witam!Jak wygasic ten piec w przypadku braku pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 06.10.2016 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 zamknąć dostęp do powietrza rozkręcić kaloryfery na max i wygaśnie, a najlepiej zaopatrzyć sie w UPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 07.10.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Witam!Jak wygasic ten piec w przypadku braku pradu? IMHO jak nie ma prądu to nie ma wiatru i nie powinno się nic dziać piec spokojnie może dojść do 80 stopni i nie powinno mu się nic stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 16.10.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 (edytowane) Witam !Myślę o zakupie kociołka DEFRO EKR 10 kw ,obecnie męczę się ze swoim zasypowcem RED-UNI 15 kw ze sterownikiem KRYPTON PID.Mam do ogrzania 90 m2 + 100 l CWU.Spalam 3 tony węgla orzech ( przynajmniej do tej pory tak to wyglądało ) ,w domu 22-23 stopnie.Jak u was wygląda spalanie ? Czy kociołek poradzi sobie z powierzchnią 140 m2 ( planuje w przyszłości zagospodarować poddasze )? Edytowane 16 Października 2016 przez radik81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 17.10.2016 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 DEFRO EKR 10 kw - jest przeznacozny do powierzchni grzewczje do 100m2 wiec w twoim przypadku w zwiazku z planowana rozbudowa zainwestowac w wiekszy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.10.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 DEFRO EKR 10 kw - jest przeznacozny do powierzchni grzewczje do 100m2 wiec w twoim przypadku w zwiazku z planowana rozbudowa zainwestowac w wiekszy model bzdury. to co podaje producent często ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. to czy kocioł się nadaje zależy od obciążenia cieplnego a nie powierzchni. zależy jak taki dom jest zaizolowany. przykładowo na moje 123 m2 w zeszłym sezonie wystarczyła moc 2 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gola123 17.10.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Dzień dobry Proszę Was o pomoc. Posiadam piec Defro EKR 24 kw. Czy ktoś z państwa mógłby pomóc ustawić mi parametry na sterowniku? Problem polega na tym, że węgiel nie do końca się spala i co 2 dni wysypuję wiadro niedopalonego węgla. Zauważyłam również, że podczas grzania podaje węgiel a niespalony spada w dół - tak jakby było go tam za dużo. Obecnie mam takie ustawienia: PARAMETRY PRACY hist. kotła: 2 Grzanie - podaw : 10 - pauza : 66 - siła nadm.: 38% Podtrzymywanie - pod : 8 - pauza : 26 Podtrzym. wentyl. - praca : 14 - pauza : 20 - siła nadm: 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 17.10.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Producent pisze , kocioł EKR 10 kw " Powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń do 130 m2 -Maksymalna powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń oszacowana dla jednostkowego zapotrzebowania na ciepłoq=80 W/m² " więc mysle , że na 140 m2 powinien wystarczyc ( ściany pustak H+H 24 cm + 12 cm styro ,podłoga i strop styro 10 cm, poddasze planuję docieplic wełną około 30 cm ) Obecnie męczę się z przewymiarowanym kotłem mocy 15 kw, co prawda wyłożyłem go szamotem ale nadal kopci na początku palenia puszczając z dymem parę stówek w sezonie.No i oczywiście nie palę na okrągło bo w domu sauna więc myślę ,że EKR 10 kw nawet w największe mrozy poradzi sobie ze 140 m2 ( przecież nie musi byc 23 stopnie przez ten tydzień czy dwa kiedy są duże mrozy , najwyżej groszek lepszej mocy . Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts